ΠΡΟΣΟΧΗ νέος ιος στο facebook μεσω προσωπικών μηνυμάτων!Δείτε τι πρεπει να κάνετε για να απαλλαγείτε!
Από την Κυριακή το βράδυ, σχεδόν όλοι οι χρήστες του Facebook δέχονται απανωτά μηνύματα στο inbox τους  η ταγκάρονται απο φίλους σε video τα οποία έχουν τη μορφή ενός βίντεο με τη φωτογραφία του προφίλ τους. Μόνο που δεν είναι ένα… αθώο βίντεο, αλλά ένα κακόβουλο λογισμικό που προσβάλει τον υπολογιστή, αν κάποιος προσπαθήσει να το ανοίξει.

 

Ο συγκεκριμένος ιός είναι φτιαγμένος για να αποφέρει κέρδη από διαφημίσεις στον προγραμματιστή του. Εξαπλώνεται διαμέσου της υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων του κοινωνικού δικτύου και προτρέπει τους παραλήπτες να δουν ένα βίντεο.
Το θέμα είναι να μην ανοίξει κανένας το λινκ. Αν πάντως το κάνει, υπάρχει τρόπος για να γίνει απεγκατάσταση.
fb_2.png
Καταρχάς, αυτό που έρχεται στο inbox δεν είναι στην πραγματικότητα βίντεο, αλλά μια ψεύτικη σελίδα του facebook. Αν κάποιος κάνει click για «να δει το βίντεο» θα οδηγηθεί σε μια ιστοσελίδα, κλώνο του Facebook. Οι διευθύνσεις που παραδίδονται από τους κακόβουλους χρήστες είναι κάθε φορά και διαφορετικές, αλλά οδηγούν στην ίδια ψεύτικη ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα έχει αρκετές διαφορές από την αυθεντική σελίδα του κοινωνικού δικτύου, αλλά η σημαντικότερη και η πιο εμφανής είναι η διεύθυνση URL.
facebook-virus.jpg
Το μοναδικό URL που λειτουργεί στη κακόβουλη ιστοσελίδα, είναι το DOWNLOAD, και η διεύθυνση είναι η παρακάτω.
1_18.png
Η διεύθυνση περιέχει click tracking, δηλαδή παρακολουθεί από που έγινε το click και πίσω της κρύβει το παρακάτω URL.
2_18.png
Τα παραπάνω links είναι γνωστά σαν κακόβουλα σε ενημερωμένα και αξιόπιστα anti-virus και θα σταματήσουν την λήψη.
3_14.png
Αν παρόλα αυτά κάποιος κατεβάσει το κακόβουλο πρόγραμμα και αρχίσει να βλέπει διαφημιστικά pop-ups από την lp.ilivid.com θα πρέπει άμεσα να απεγκαταστήσει τα κακόβουλα προγράμματα που έχουν εγκατασταθεί στον υπολογιστή του. Συνήθως έχουν τα παρακάτω ονόματα:
flash-Enhancer, SafeSaver, DP1815, Video Player, Convert Files for Free, Plus-HD 1.3,BetterSurf,Media Player 1.1, PassShow, LyricsBuddy-1, YutubeAdBlock 1.2, Media Player 1.1, Savings Bull,Feven Pro 1.1, Websteroids, Savings Bull, HD-Plus 3.5, QuickShare, Lightspark, Surftastic, Software Version Updater, Media Viewer 1.1
Αμέσως μετά θα πρέπει να απεγκαταστήσετε τα pop-up ads από τον Internet Explorer, Firefox και Google Chrome.
Στον Internet Explorer, αυτό γίνεται από το Internet Options ή από το Επιλογές Internet. Από το Internet Options click στο Advanced tab, και μετά click στο Reset. Στο παράθυρο που θα ανοίξει κάντε click στο Delete personal settings, και click στο Reset.
Για να αφαιρέσετε τα pop-up ads του lp.ilivid.com από τον Firefox πηγαίνετε από το Help και ειλέξτε Troubleshooting Information. Click στο Reset Firefox button και ο Firefox θα επαναφέρει όλες τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του. Μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.
Για να αφαιρέσετε τα pop-up ads του lp.ilivid.com από τον Chrome θα πρέπει να πάτε στο μενού του Chrome, επιλέξτε Tools και μετά Extensions. Στο Extensions tab, αφαιρέστε το RightSaver, SafeSaver, DP1815, Video Player, Convert Files for Free, Plus-HD 1.3, BetterSurf, Media Player 1.1, PassShow, LyricsBuddy-1, YutubeAdBlock 1.2, Media Player 1.1, Savings Bull, Feven Pro 1.1, Websteroids, Savings Bull, HD-Plus 3.5, QuickShare ή οποιαδήποτε extensions δεν γνωρίζετε.

 

Επίσης Ένας νέος ιδιαίτερα επικίνδυνος και επίμονος ιός τύπου malware κυκλοφορεί στο Facebook τις τελευταίες μέρες, μεταμφιεσμένος σε ομαδικό μήνυμα με βίντεο (που συνήθως είναι πορνογραφικού περιεχομένου) το οποίο προσελκύει τους χρήστες, που έχουν γίνει ομαδικά tag, να κλικάρουν για να το δούν.

Το βίντεο – μαιμού που φαίνεται ενσωματωμένο στο μήνυμα έχει μάλιστα και την φωτογραφία προφίλ του παραλήπτη για να γίνει πιο πιστευτό ότι αποστέλλεται απο κάποιον φίλο.   Το επικίνδυνο σημείο αρχίζει μόλις κάποιος κάνει κλικ στο σύνδεσμο του μηνύματος, αφού εκτός του ότι μεταδίδει τον ιό μέσω νέου ομαδικού μηνύματος, οδηγείται σε μια σελίδα όπου περιέχει μια προεπισκόπηση (preview) του εν λόγω βίντεο.

ΠΡΟΣΟΧΗ νέος ιος στο facebook μεσω προσωπικών μηνυμάτων!Δείτε τι πρεπει να κάνετε για να απαλλαγείτε!

Μόλις ο χρήστης πατήσει το play, το σάιτ ζητά να εγκαταστήσει μια υποτιθέμενη αναβάθμιση του Flash Player για να δει ολόκληρο το βίντεο. Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα αυτό αντί να εγκαταστήσει την αναβάθμιση, εγκαθιστά τον ίδιο τον ιό, ο οποίος εντρυφά στον υπολογιστή και παρακολουθεί τις κινήσεις του ποντικιού και του πληκτρολογίου με σκοπό την αλίευση passwords και αριθμών πιστωτικών.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σε διάστημα δύο ημερών από τον εντοπισμό του νέου ιού, που διασπείρεται μέσω της μεθόδου που οι ειδικοί αποτελούν “Magnet”, λόγω του πιπεράτου βίντεο-δολώματος, πάνω από 110.000 χρήστες έχουν πέσει θύματα του trojan, ενώ εκπρόσωπος του Facebook, δήλωσε ότι “ο ιός έχει εντοπιστεί και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την εξάλειψή του”.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πατήσουν επ’ ουδενί τον σύνδεσμο, στην περίπτωση που λάβουν το ύποπτο μήνυμα.

Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).

Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:

– Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.

– Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να  τους προσθέσει με ετικέτα ( tag ) χωρίς να το εγκρίνουν.

– Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.

– Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στο: 111 88
Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]».

Πηγή: www.lifo.gr

Stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ!

 

Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες για παιδια

Close