ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Γιατί ΚΡΕΜΟΥΣΑΝ τα μωρά από τo ΠΑΡΑΘΥΡO στο Λονδίνο του 30; [photo]

Μπορεί οι φωτογραφίες με μωρά μέσα σε κλουβιά που κυριολεκτικά κρέμονται από τα παράθυρα να προκαλούν τρομο σε εμας ωστόσο… υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής πρακτική στο Λονδίνο 


Στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1930, αντί να κρεμάνε τη μπουγάδα έξω από το παράθυρο κρεμούσαν τα μωρά τους! Υπήρχε ειδικό κλουβί που τοποθετούνταν στο εξωτερικό του παραθύρου και φιλοξενούσε του μπόμπιρες στη σιδερένια “αγκαλιά” του. Δεν ήταν κάποια περίεργη μόδα στη διακόσμηση, αλλά ένας τρόπος που βρήκαν οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων για να παίρνουν τα παιδιά τους αέρα.
babycage3
Ένοικοι πολυκατοικιών σε πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές, χρησιμοποιούσαν το κλουβί αντί για τον κήπο που φυσικά δεν υπήρχε. Έτσι, δημιουργούσαν ένα ακόμα «δωμάτιο», ουσιαστικά έναν ελεγχόμενο χώρο στο σπίτι και έβγαζαν το μωρό τους έξω για να το δει ο ήλιος και να πάρει τις απαραίτητες βιταμίνες.Το κλουβί εφηύρε η Αμερικάνα Έμμα Ριντ το 1922. Σύμφωνα με την περιγραφή της: “Αυτό το κατασκεύασμα προσφέρει στέγαση σε μορφή κλουβιού, στο οποίο μπορεί τοποθετηθεί ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί, μαζί με τα παιχνίδια του. Το μωρό μπορεί να απολαύσει τον φρέσκο αέρα και επίσης υπάρχει αρκετός χώρος για να παίξει με τα παιχνίδια του.  Στο κλουβί μπορούν να τοποθετηθούν και τα σκεπάσματα του μωρού, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να κοιμηθεί, να μπορεί να του στρώσει κάποιος στην γωνία.”

Η Ριντ τα είχε προβλέψει όλα. Το κλουβί είχε μέχρι και κυρτή σκεπή για να γλιστράνε τα νερά της βροχής και τα χιόνια. Το κλουβί έκανε θραύση στο East End του Λονδίνου, μία απ” τις πιο πυκνοκατοικημένες και χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου περιοχές της πόλης. Το δημοτικό συμβούλιο είχε προτείνει να τοποθετήσει ένα κλουβί στο εξωτερικό κάθε διαμερίσματος….
babycage

 

Η αφορμή για αυτή την απίστευτη μόδα ήταν το βιβλίο «Η φροντίδα και σίτιση των παιδιών» που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1890 από τον Δρ Λούθερ Εμετ Χόλτ και ήταν Βίβλος για την ανατροφή των παιδιών για δεκαετίες.
Στο βιβλίο αυτό, ο Δρ Χολτ προτείνει την έκθεση των βρεφών και των παιδιών σε πολύ δροσερούς χώρους και να κοιμούνται με τα παράθυρα ανοιχτά, εκτός κι αν χιονίζει. Μάλιστα προτείνει να ντύνουν καλά τα μωρά, ακόμη και 1 μηνός και να τα βγάζουν έξω ακόμα και το χειμώνα. Οπως επισημαίνει στο βιβλίο του, ο καθαρός αέρας στα μωρά, ανοίγει την όρεξη και δυναμώνει τον οργανισμό.ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Γιατί ΚΡΕΜΟΥΣΑΝ τα μωρά από τo ΠΑΡΑΘΥΡO στο Λονδίνο του 30; [photo]

Ετσι τα κλουβιά για μωρά έγιναν η νέα τρέλα στη Βρετανία και όλοι οι Λονδρέζοι έχτιζαν μικρά δωμάτια με κάγκελα που κρέμονταν κυριολεκτικά έξω από τα παράθυρα τους για να αερίζονται συνεχώς τα μωρά.
 τα κλουβιά εκλείψανε μετά από λίγο καιρό.
Το 2010, το κλουβί συγκαταλεγόταν στη λίστα με τις 50 χειρότερες εφευρέσεις όλων των εποχών που κυκλοφόρησε το περιοδικό Time….

perierga,gr mixanitouxronou.gr


Close