Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου για το 2020;Και γιατί είναι κινητή εορτή;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γιορτή
Αγίου Γεωργίου

Με βάση το ελληνικό εορτολόγιο το όνομα ΓΕΩΡΓΙΟΣ γιορτάζει στις 23 Απριλίου για το 2020. ημέρα Πέμπτη

Την ίδια ημέρα με το όνομα ΓΕΩΡΓΙΟΣ γιορτάζουν και τα ονόματα:
Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γκόγκος, Γιώργης, Γιωργίτσης, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γιωργίτσα, Γίτσα, Γωγώ

 

Η ζωή του Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και ως Μεγαλομάρτυρας ή Τροπαιοφόρος, γεννήθηκε γύρω στα 275 μ.Χ., δηλαδή την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στην περιοχή της Καππαδοκίας.

Προερχόταν από πλούσια και εύπορη οικογένεια, ενώ και οι δυο γονείς του ήταν χριστιανοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο πατέρας του Αγίου μαρτύρησε για χάρη του Χριστού όταν ο Άγιος Γεώργιος ήταν μόλις δέκα ετών.

Μετά την ενηλικίωση του, ο Γεώργιος κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό και ήταν υπόδειγμα στρατιώτη.

Ο βίος του ήταν πλούσιος σε θαυματουργές πράξεις, ωστόσο, η πιο διάσημη είναι εκείνη κατά την οποία ο Άγιος καβάλα πάνω σε ένα λευκό άλογο σκοτώνει έναν δράκο. Αυτή μάλιστα είναι και η πιο γνωστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία μας.

Ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνει τον δράκο
Σύμφωνα με τον μύθο, ο δράκος αυτός φρουρούσε μια πηγή στην περιοχή της Λιβύης, μην αφήνοντας τους ντόπιους να εφοδιαστούν με νερό.

Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώνονταν να θυσιάζουν τα παιδιά τους -ένα κάθε μέρα- για να εξευμενίσουν το θηρίο.

Μια μέρα ο Άγιος Γεώργιος που περνούσε από την περιοχή, σκότωσε με την βοήθεια του Θεού τον δράκο ελευθερώνοντας τους κατοίκους από την περίεργη αυτή ομηρία.

Ο Γεώργιος είχε μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος οδήγησε στην αγιοποίηση του. Μετά από πολλά βασανιστήρια, από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ αποκεφαλισμού λόγω της πίστης του στον Θεό.

Το Απολυτίκιον του Αγ. Γεωργίου

Το απολυτίκιο, δηλαδή το τροπάριο που κλείνει (απολύει) τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου είναι το ακόλουθο:

Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Το απολυτίκιο είναι στην ουσία μια περίληψη της ζωής και του έργου του Αγίου.

Πότε είναι κινητή γιορτή;

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται κανονικά στις 23 Απριλίου. Επειδή όμως είναι πολύ μεγάλη γιορτή και επειδή ορισμένα τροπάρια που ψάλλονται για την μνήμη του περιέχουν αναστάσιμα λόγια, η γιορτή δεν μπορεί να γιορταστεί πριν από την Ανάσταση του Χριστού.

Πότε είναι του Αη Γιώργη
Έτσι, όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα, δηλαδή πριν ή και την ίδια μέρα με την Κυριακή του Πάσχα, τότε αυτομάτως η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για την Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Διαφορετικά γιορτάζεται κανονικά στις 23 Απριλίου.

Ενδεικτικά, το 2020 η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται κανονικά στις 23 Απριλίου, καθώς το Πάσχα πέφτει νωρίτερα.

Οπότε τώρα ξέρετε πως να βρίσκετε πότε πέφτει η γιορτή του Αγ. Γεωργίου του Τροπαιοφόρου κάθε χρόνο!

Close