Τι αλλάζει στα κριτήρια για τα επιδόματα τέκνων και ενοικίου

Ο συνταξιούχος δεν θα μπορεί στο εξής να ενισχύει οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια του καθώς η Πρωτοχρονιά του 2019 θα τον βρει με 2-2,5 συντάξεις λιγότερες. Το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο του 3,5%. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά του θα πάρουν κάποια χρήματα παραπάνω είτε ως επίδομα ενοικίου είτε ως πρόσθετο επίδομα τέκνων. Τα παιδιά του συνταξιούχου με τη σειρά τους, θα χάσουν και αυτά ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους εξαιτίας της περικοπής του αφορολογήτου. Και θα ελπίζουν και αυτά με τη σειρά τους ότι το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει και πάλι πάνω από το 3,5% ώστε να μειωθεί ο βασικός φορολογικός συντελεστής της κλίμακας και να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης έτσι ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς.

Τα μέτρα παρηγοριάς του 2019 –ή το λεγόμενο «καλό πακέτο»- θα περιλαμβάνει και δύο επιδόματα σε χρήμα τα οποία θα χορηγούνται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Αποσκοπούν στο να ενισχύσουν οικονομικά ένα κομμάτι του πληθυσμού –κυρίως τους μισθωτούς- που θα χάσουν έως και 650 ευρώ έκαστος από τη μείωση του αφορολογήτου. Τα επιδόματα αυτά είναι η καταβολή επιδότησης ενοικίου αλλά και η αύξηση του επιδόματος τέκνων το οποίο έχει θεσπιστεί από το 2013 όταν και καταργήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά. Ειδικά σε ότι αφορά στο επίδομα τέκνων, η κυβέρνηση φέρεται να καταργεί το ειδικό επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί το οποίο χορηγείται σε ετήσια βάση σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Το επίδομα αυτό που δίδεται σε όλους όσους εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ, θα ενσωματωθεί στο επίδομα ανά παιδί. Είναι εξαιρετικά πιθανό δε, ειδικά για το σκέλος του συγκεκριμένου επιδόματος, να υπάρχουν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια. Σε μια τέτοια περίπτωση, πλήρης αναπλήρωση του επιδόματος των 500 ευρώ, θα υπάρξει μόνο για τους χαμηλόμισθους με τρία παιδιά και όχι για όλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα ποσά που σκοπεύει να δώσει ως επίδομα τέκνων η κυβέρνηση –εφόσον βεβαίως επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι- είναι τα εξής:

δείτε περισσότερα στο apithano.gr

Close