Δείτε πως να καλλιεργήσετε τα δικά σας βότανα και μπαχαρικά στο σπίτι

Μήπως θέλετε να καλλιεργήσετε τα δικά σας μπαχαρικά και βότανα στον κήπο σας ή στο σπίτι σας αλλά δεν είχατε βρει το χρόνο; Τώρα ήρθε η ώρα λοιπόν!

Μπορεί τα φυτά που φυτεύουμε σε γλάστρες να μην αναπτύσσονται τόσο γρήγορα όσο αυτά που καλλιεργούμε στην ύπαιθρο, αλλά αυτά, παρόλα αυτά συνεχίσουν να έχουν όλες τις καλές ιδιότητες. Επίσης, μπορείτε να βρείτε μια πολύ μεγάλη ποικιλία φυτών που ευδοκιμούν σε εσωτερικούς χώρους.

Δείτε ακόμη: Πως να καλλιεργήσετε κρεμμύδια μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι;

Έχουμε ετοιμάσει λεπτομερείς συμβουλές σχετικά με το πως μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας μπαχαρικά και βότανα στο σπίτι:

1. Το έδαφος για αυτά τα φυτά θα πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά προτιμούν το έδαφος που είναι φτωχότερο σε οργανική ύλη.

2.Οι συνηθισμένες γλάστρες θα πρέπει να αναμιχθούν με άμμο σε αναλογία 3: 1, και ακόμα καλύτερα είναι να πάρετε φυτόχωμα που είναι για κάκτους, το οποίο περιέχει μέσα ήδη άμμο.

3.Θα χρησιμοποιηθούν μόνο γλάστρες με διάμετρο τουλάχιστον 38 εκ. ή μεγαλύτερη που θα έχουν μια τρύπα αποστράγγισης στο κάτω μέρος.

4.Ωστόσο, αν φυτέψετε το φυτό σε περισσότερα γλαστράκια θα έχετε περισσότερο χώρο, για ταχύτερη ανάπτυξη των ριζών και έτσι θα πάρετε μια πιο πλούσια συγκομιδή.

5.Τα περισσότερα από αυτά τα φυτά είναι ανεκτικά στο νερό, αλλά θα πρέπει να τα ποτίζετε μόνο όταν η επιφάνεια του εδάφους τους είναι ξηρή.

6.Τα περισσότερα από αυτά τα φυτά αγαπούν θερμοκρασίες μεταξύ 16-21 βαθμών Κελσίου, αλλά επίσης μπορεί να επιβιώσουν και σε μια αύξηση της θερμοκρασίας της τάξης των πέντε βαθμών.

Δείτε ακόμη: Δείτε πως να καλλιεργήσετε κουρκουμά στο σπίτι σας! Είναι πολύ καλύτερο από αυτό του εμπορίου!

7.Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες τη νύχτα να είναι χαμηλότερες από 12 βαθμούς ώστε να προσομοιώνουν από  τις εξωτερικές συνθήκες.

8.Επίσης όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες, τα φυτά χρειάζονται και περισσότερο νερό.

9.Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών θα πρέπει να μετακινήσετε τα φυτά στο εξωτερικό περβάζι του παραθύρου ή στο μπαλκόνι, και μπορείτε επίσης να καθαρίζετε τακτικά τα φύλλα τους από τη σκόνη.

10.Επίσης το πολύ νερό ή το λιπάσματα και η έλλειψη  φωτός μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των φυτών, όπως χαμηλότερη ποιότητα αιθέριου ελαίου, το οποίο θα οδηγήσει σε μια ασθενέστερη γεύση αλλά και θρεπτική αξία.

1.Μέντα, δυόσμος

H μέντα (Mentha) είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών.

O δυόσμος και η μέντα είναι πολύ καλές επιλογές . Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο δυόσμος έχει μια πολύ πιο ήπια γεύση από τη μέντα και θα χρειαστείτε περισσότερη ποσότητα από αυτό στο πιάτο σας για να αισθανθείτε την ιδιαίτερη γεύση του. Η μέντα εξαπλώνεται σαν τα ζιζάνια και θα πρέπει να έχετε ένα ειδικό δοχείο για αυτή, επειδή θα μπορούσε εύκολα να πάρει τη θέση των άλλων φυτών.

Δείτε ακόμη: Σταματήστε να αγοράσετε σκόρδο! Δείτε πως να καλλιεργήσετε μόνοι !

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να την τοποθετήσετε σε ένα περβάζι ή σε ένα μέρος όπου δεν θα είναι άμεσα εκτεθειμένο στον ήλιο – το παράθυρο ή το μπαλκόνι με θέα στη δυτική και νότια πλευρά το φθινόπωρο και το χειμώνα, και κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού στην ανατολική πλευρά.

Επίσης, η μέντα ανακουφίζει από αλλεργίες και το άσθμα και βοηθά κατά των λοιμώξεων

2. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα διετές φυτό καρύκευμα. Το φυτό αυτό, χρειάζεται θέσεις που εκτίθενται άμεσα στο ηλιακό φως, αλλά μπορεί να αυξηθεί σταδιακά στο παράθυρο προς την ανατολή ή τη δύση.

Ο μαϊντανός είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και φολικού οξέος , το οποίο προστατεύει την υγεία της καρδιάς.

3. Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα πολυετές φυτό  που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae) και στο γένος Origanum, και είναι άγρια και πολύ ανθεκτική σε όλες τις συνθήκες. Η πιο πολύτιμη είναι η άγρια ή ελληνική ρίγανη.

Προκειμένου να παίρνει πολύ φως θα πρέπει να την τοποθετήσετε στο περβάζι του παραθύρου στη νότια πλευρά.

Η ρίγανη περιέχει πολυφαινυλικές ενώσεις, πικραντικές ουσίες και αιθέριο έλαιο και έτσι έχει ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

4. Δενδρολίβανο

Τα βελονοειδή φύλλα του είναι ανθεκτικά στην ξηρασία. Όσο περισσότερο το έχετε στον ήλιο τόσο πιο εύκολα αυτό θα αναπτυχθεί.

Το δενδρολίβανο αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει τη μνήμη και βοηθά έναντι της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών.

5. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα πολυετές αειθαλές θαμνώδης φυτό, και είναι άγριο ​​και πολύ ανθεκτικό σε όλες τις συνθήκες. Αντέχει τον ξηρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αλλά του αρέσουν αρκετά και η εξαιρετικά ηλιόλουστες θέσεις.

Το φασκόμηλο έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αυτό καταπραΰνει, και είναι η καλύτερη θεραπεία για τον πόνο και τον υψηλό πυρετό .

6. Βασιλικός

Είναι φυτό ποώδες. Ο αφρικανικός και ελληνικός μπλε βασιλικός είναι το καλύτερο είδος για την καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους. Ο αφρικανικός μπλε βασιλικός έχει ομοιότητες με τα είδη τα ασιατικά ή της Ταϊλάνδης.

Τοποθετήστε το βασιλικό σας στη νότια πλευρά προκειμένου να λάβει αρκετό ήλιο και ζέστη.

Ο βασιλικός είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και το καλύτερο φυσικό αντιβιοτικό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

7. Δάφνη

Είναι ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των δαφνοειδών και φυτρώνει σε κλειστούς χώρους.

Θα πρέπει να την τοποθετήσετε σε ένα παράθυρο ή μπαλκόνι από την ανατολική ή δυτική πλευρά και να βεβαιωθείτε οτι η γλάστρα έχει αρκετό χώρο μεταξύ των μεμονωμένων φυτών, επειδή η δάφνη χρειάζεται καλή κυκλοφορία του αέρα.

Close