Έχει πάθει το παιδί σας εξάρτηση από το κινητό του τηλέφωνο;Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη,οι μισοί από τους εφήβους εμφανίζουν σημάδια εθισμού με το τηλέφωνο τους και οι γονείς ενώ το αντιλαμβάνονται δεν ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν.

Σχεδόν το 30% των εφήβων πιστεύουν ότι οι ίδιοι οι γονείς τους είναι εξαρτημένοι από τα τηλέφωνα τους .

Καθώς η κοινωνία μας βιώνει δραστικές αλλαγές στον τρόπο που η τεχνολογία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιούνται, οι άνθρωποι έχουν ενσωματώσει τα κινητά τηλέφωνα στην καθημερινή τους ζωή περισσότερο από ποτέ.

κινητα τηλεφωνα

Πέρα από τους αριθμούς, η έρευνα περιλαμβάνει και συμβουλές  για να βρούμε ισορροπία και να χρησιμοποιούμε τα social media και τις κινητές συσκευές με υπευθυνότητα. Εδώ είναι το πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν:

Βάλτε όρια στην χρήση των τηλεφώνων

Οι γονείς δεν μπορούν απλά να πάρουν τα τηλέφωνα από τα παιδιά τους με την ελπίδα να λυθεί έτσι το πρόβλημα.Μπορούν όμως,να θέσουν κάποια όρια..

Οι κανόνες εξαρτώνται από την οικογένεια. Κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν να καθορίσουν απλά όρια, όπως την απαγόρευση της χρήσης των τηλεφώνων τις μεσημεριανές ώρες και άλλοι μπορεί να επιλέξουν να θέσουν πιο συγκεκριμένους κανόνες,όπως την διακοπή της χρήσης των κινητών μετά τις 21:00 στις σχολικές ημέρες και μετά τις 22:00 τα σαββατοκύριακα.

Ελέγξτε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τις εφαρμογές που οι έφηβοι στην οικογένεια χρησιμοποιούν. Θα πρέπει να ελέγχουν τις βαθμολογίες και τις κριτικές. Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών σας.

Υπάρχουν εφαρμογές που ενισχύουν τη δημιουργικότητα. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι δημιουργικοί και υπεύθυνοι χρήστες της τεχνολογίας και όχι μόνο παθητικοί συνδρομητές app.

Ασχοληθείτε με τα παιδιά σας

Οι γονείς θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους, βοηθώντας τα να εξερευνήσουν τι διαβάζουν τι παίζουν.Επίσης πρέπει να καθοδηγούν τα παιδιά τους για το πώς να αμφισβητούν και να εξετάζουν τα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης..

Φροντίστε να μην αποσπάτε η προσοχή τους κατά τις ώρες της μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι δεν πιστεύουν πως η χρήση υπολογιστών και κινητών έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των εργασιών τους.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά τους να εστιάζουν σε μια εργασία. Θα πρέπει επομένως να ενισχύσουν ένα περιβάλλον με ελάχιστους περισπασμούς, όπου τα παιδιά θα μένουν μακριά από όλες τις μορφές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάνουν τις εργασίες τους ή όταν εμπλέκονται σε μια συνομιλία.

Δώστε το παράδειγμα

Οι γονείς θα πρέπει να ξεκινήσουν με τον εαυτό τους.Θα πρέπει να κλείνουν τα τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων, ενώ οδηγούν, ή κατά τη διάρκεια  οικογενειακών συγκεντρώσεων. Θα πρέπει να αποδείξουν στα παιδιά τις αξίες που θέλουν να ενσταλάξουν μέσα στο σπίτι.

Τα παιδιά θα είναι πιο ανοιχτοί και πρόθυμοι συμμετέχοντες, όταν οι κανόνες του σπιτιού ισχύουν πρώτα για εσάς..

κινητα

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Σε περιπτώσεις, όπου οι γονείς παρατηρούν ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει ήδη αποσπάσει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών τους, τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία τους και  δεν μπορούν να το χειριστούν μόνοι τους πια, το καλύτερο είναι να συμβουλευτούν ένα παιδίατρο ή ψυχολόγο για επαγγελματική βοήθεια.

techtimes

Close