Χρησιμοποιούσαν παιδί με ανεμοβλογιά ως καρκινοπαθή για να μαζέψουν like στο Facebook

 

Σάλος έχει προκληθεί με έναν λογαριασμό στο Facebook που άνοιξε κάποιος άγνωστος και χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ενός παιδιού με ανεμοβλογιά για να πει ότι έχει καρκίνο και να ζητήσει τη βοήθεια του κόσμου. Η μητέρα του μικρού, εξαγριωμένη, ζητά από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να λάβει μέτρα.

 

Σε απάντηση το Facebook λέει πως ερευνά τις καταγγελίες της σχετικά με μία ανάρτηση που χρησιμοποίησε καταχρηστικά φωτογραφίες που δείχνουν το παιδί της με μια σοβαρή περίπτωση ανεμοβλογιάς.

Η ανάρτηση ισχυρίζεται πως το αγόρι είχε καρκίνο και πως το κοινωνικό δίκτυο θα μπορούσε να δωρίσει χρήματα για τη χειρουργική επέμβαση αν οι χρήστες έκαναν «like» ή έγραφαν σχόλια. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σχολίασαν την ανάρτηση που δημιουργήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ένας ειδικός, πάντως, σε θέματα ασφαλείας προειδοποίησε πως αυτοί οι χρήστες μπορεί να έχουν γίνει στόχος απατεώνων.

Η Σάρα Άλεν, από το Κέμπριτζσάιρ, είχε δώσει συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, τον Αύγουστο του 2016, όταν ο τότε 2 ετών γιος της είχε γεμίσει πληγές από τον ιό σε όλο του το σώμα. Πιστεύει ότι οι φωτογραφίες του παιδιού της που αναρτήθηκαν σε άρθρα για την ασθένειά του, στη συνέχεια εκλάπησαν για τη δημιουργία ενός ψεύτικου προφίλ.

«Μας είχαν προειδοποιήσει πως μπορεί να έπαιρναν τις φωτογραφίες του… γιατί αν κάνεις αναζήτηση στο Google τη λέξη ανεμοβλογιά, μπορείς να δεις τις φωτογραφίες του» δήλωσε στο BBC η κυρία Άλεν. «Ξέραμε πολύ καλά ότι μπορεί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά όχι να βγάλουν φωτογραφίες του που θα έλεγαν ότι είχε καρκίνο».

Χρησιμοποιούσαν παιδί με ανεμοβλογιά ως καρκινοπαθή για να μαζέψουν like στο Facebook
Η Κυρία Άλεν πρόσθεσε πως επανειλημμένα ειδοποίησε το Facebook για να διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και στις 10 Φεβρουαρίου της είπαν πως ο εν λόγω λογαριασμός είχε αφαιρεθεί για παραβίαση των κανόνων του δικτύου.

Ωστόσο, σύντομα επέστρεψε στο διαδίκτυο, χωρίς εξήγηση. Το προφίλ διαθέτει επίσης δημοσιεύσεις με πανομοιότυπο κείμενο που δείχνει εικόνες από άλλα παιδιά και σε μια περίπτωση ενός νεαρού με γένια – παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σε αυτό ως ένα «μικρό μωρό που έχει καρκίνο».

 

Άλλες αναρτήσεις στο συγκεκριμένο λογαριασμό – που ισχυρίζεται πως ανήκει σε κάποιον Pooran Singh» δείχνουν εικόνες παιδιών σε νοσοκομείο ισχυριζόμενες μάλιστα, πως αν δεν τις δει ο θεατής όλες τις φωτογραφίες, θα βιώσει χρόνια κακής τύχης.

«Το πιο αηδιαστικό δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες του Τζάσπερ, αλλά και 100 περίπου οικογενειών άλλων ανθρώπων» εξήγησε η κυρία Άλεν. «Το Facebook πρέπει να αναλάβει δράση. Μου είπαν ότι είχε αφαιρεθεί, αλλά μέσα σε 24 ώρες επανήλθε».

Ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού δεν απάντησε στο αίτημα για να εξηγήσεις τις ενέργειές του. Ωστόσο, ένας μπλόγκερ ασφαλείας είπε πως πρόκειται για μία περίπτωση στην οποία οι απατεώνες προσπαθούν να κάνουν τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με μία ανάρτηση στο Facebook, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών.

«Υπάρχουν πολλές απάτες που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις συναισθηματικές εικόνες, πολλές φορές για να βγάλουν λεφτά» εξήγησε ο Γκράχαμ Κλάλεϊ. «Το πρόβλημα είναι πως οι άνθρωποι πιστεύουν τα πράγματα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι κάνουν like και τι share».
Πηγή: ethnos.gr

Close