Το  φάρμακο που   ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕ 10.000 Παιδιά!

Μια απλή συγνώμη για τα χιλιάδες παραμορφωμένα παιδάκια!

Συγνώμη 50 χρόνια μετά  ζήτησε γερμανική εταιρεία για την ουσία που παραμόρφωσε 10.000 μωρά!

 

Η εν λόγω εταιρεία παρασκεύαζε τη θαλιδομίδη, μία ουσία που την έπαιρναν οι έγκυες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘50, η Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία ChemieGrünenthal ανέπτυξε το φάρμακο θαλιδομίδη, το οποίο προωθήθηκε εμπορικά  στην Ευρώπη ως το «πρώτο ασφαλές υπνωτικό χάπι καθώς και ως μία εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τις πρωινές αδιαθεσίες (έμετοι) των έγκυων γυναικών».
Η θαλιδομίδη έγινε τόσο δημοφιλής και τόσο επιτυχημένη, ώστε ήταν το ίδιο γνωστή ως φαρμακευτική ουσία όσο και η ασπιρίνη..
Το φάρμακο αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στη Γερμανία και το 1958 περιγράφηκε από την Επιτροπή Cohen της βρετανικής κυβέρνησης ως «ένα σπουδαίο φάρμακο με αποδεδειγμένη αξία».
Ο εφιάλτης όμως δεν άργησε να ξεκινήσει. Το πρώτο ευρέως γνωστό θύμα των παρενεργειών της θαλιδομίδης ήταν ένα νεογέννητο κορίτσι που γεννήθηκε δίχως ώτα ανήμερα των Χριστουγέννων του έτους 1956 – το άτυχο κοριτσάκι ήταν κόρη εργαζόμενης στην φαρμακευτική Grünenthal.
Με το πέρασμα του χρόνου, χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο γεννιούνταν με σοβαρότατες φυσικές αναπηρίες, ως αποτέλεσμα της λήψης θαλιδομίδης από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της κύησης: Στις αναπηρίες συμπεριλαμβάνονταν σοβαρότατες δυσμορφίες στα άνω και κάτω άκρα.
Τα άτυχα παιδιά που γεννήθηκαν ανάπηρα από την επίδραση της θαλιδομίδης αρκετές φορές αφήνονταν σε ιδρύματα, έπειτα από την πλήρη απόρριψη της ύπαρξης τους από τους ίδιους τους γονείς…  Αρκετά ακόμη ακρωτηριάζονταν, ώστε να τοποθετηθούν προσθετικά άνω και κάτω άκρα.. Μία μητέρα οδηγήθηκε ακόμη και στο να συναινέσει για την ευθανασία του ίδιου της του παιδιού με την σύμφωνη γνώμη ιατρού..
Όταν η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την αγορά, το 1961, περίπου τα 10.000 μωρά είχαν γεννηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με ατροφικά μέλη ή χωρίς μέλη, τυφλά, κωφά, με καρδιακά ή εγκεφαλικά προβλήματα.

Η συγνωμη 50 χρονια μετα

Ο γενικός διευθυντής της Grunenthal, ο Harald Stock, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του  ότι η εταιρεία “εκφράζει την ειλικρινή της λύπη” για τη σιωπή της απέναντι στα θύματα της θαλιδομίδης.
«Σας ζητούμε συγνώμη που επί 50 χρόνια δεν βρήκαμε έναν τρόπο να έλθουμε σε επαφή μαζί σας σαν άνθρωπος προς άνθρωπο. Σάς ζητούμε να θεωρήσετε τη σιωπή μας ως ένδειξη του σοκ που μάς προκάλεσε η μοίρα σας».
Τα θύματα της θαλιδομίδης,  θα λάβουν αποζημίωση εκατομμυρίων λιρών από τη βρετανική κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε το Thalidomide Trust, μια ένωση που παρέχει βοήθεια στα άτομα με αναπηρία οφειλόμενη στο φάρμακο, θα λάβει ένα ποσό 20 εκατομμυρίων λιρών από το υπουργείο Υγείας.
Η συμφωνία έρχεται μετά από μια εκστρατεία για την οικονομική στήριξη των 463 Βρετανών θυμάτων της θαλιδομίδης, πολλοί από τους οποίους δεν είναι σε θέση να εργαστούν και χρειάζονται ειδικά προσαρμοσμένα σπίτια και αυτοκίνητα.
Η Distillers Biochemicals, η βρετανική εταιρεία που παρασκεύαζε το φάρμακο, πλήρωσε περίπου 28 εκατομμύρια λίρες αποζημίωση τη δεκαετία του 1970, μετά από δικαστική διαμάχη με τις οικογένειες που είχαν πληγεί.
Βάσει της νέας συμφωνίας, η οικονομική στήριξη θα επανεξεταστεί μετά από τρία χρόνια, αλλά αναμένεται ότι θα συνεχιστεί δια βίου για τα άτομα που έχουν υποστεί βλάβη από το φάρμακο.

Ο Guy Tweedy, 47 ετών, ο οποίος συμμετείχε στην εκστρατεία, δήλωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική μέρα στη μακροχρόνια μάχη για δίκαιη αποκατάσταση των θυμάτων αυτού του ‘κακοήθους’ φαρμάκου και πρόσθεσε: «Για περισσότερα από 50 χρόνια έπρεπε να ζούμε με τις συνέπειες αυτού του “θαυματουργού” φαρμάκου που έλαβαν οι μητέρες μας. Δεν γνώριζαν για τη βλάβη που θα προκαλούσε στο παιδί που είχαν στην κοιλιά τους. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 μωρά γεννήθηκαν παραμορφωμένα εξαιτίας του φαρμάκου και περισσότερα από τα μισά πέθαναν μέσα στον πρώτο χρόνο. Είναι άγνωστος ο αριθμός αυτών που πέθαναν μέσα στη μήτρα».

Το φάρμακο που ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕ 10.000 Παιδιά!
Στις ημέρες μας η θαλιδομίδη χρησιμοποιείται για την θεραπεία της Νόσου του Χάνσεν (λέπρα), ειδικότερα στη χώρα της Βραζιλίας. Παρόλη την κατακραυγή και τις επιστημονικές προειδοποιήσεις, πολλά παιδιά στην χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζουν να γεννιούνται με σοβαρότατες αναπηρίες.

Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει σοκαριστικά πλάνα – οι ανθρώπινες ιστορίες των θυμάτων είναι πραγματικά συνταρακτικές:

Close