7 παιχνίδια που βοηθούν στην εξέλιξη της πνευματικότητας των παιδιών

7 παιχνίδια που αυξάνουν την ευφυΐα των παιδιών. Σαν γονείς δεν θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που να είναι απλά σωματικά υγιή. Θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά με έντονη ευφυΐα και εν συναίσθηση.

Όσοι γονείς έχουν αυτόν τον στόχο για το παιδί τους, τις περισσότερες φορές απλά του μιλούν. Του εξηγούν πράγματα, δεν διστάζουν να απαντούν στις ερωτήσεις του και πολλές φορές του διαβάζουν βιβλία σχετικά με τον ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό και την αυτοπεποίθηση.

Δείτε ακόμα Τα παιδιά με την ταμπέλα : Εκείνα τα παιδιά που σκέφτονται διαφορετικά.

Φυσικά αυτοί οι τρόποι ενισχύουν την ευφυΐα και την εν συναίσθηση του παιδιού σας. Όμως κανένας από αυτούς τους τρόπους δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί, όσο το παιχνίδι.

Γιατί το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά όσα σημαίνει ένα καλό βιβλίο για την  εξέλιξη ενός μεγάλου, άλλα τόσα σημαίνει για την ευφυΐα και την εν συναίσθηση ενός παιδιού, ένα καλό παιχνίδι. Τα παιχνίδια δεν είναι απλά τρόποι ψυχαγωγίας για τα παιδιά μας.

Μέσα από τα παιχνίδια γνωρίζουν τον κόσμο και το περιβάλλον τους, μαθαίνουν το σώμα τους και έρχονται πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους από την νηπιακή ηλικία. Έτσι, μέσα από τα παρακάτω 7 παιχνίδια, τα παιδιά μπορούν να εξελίξουν την ευφυΐα και την εν συναίσθηση τους. Διαβάστε παρακάτω: 

Το παιχνίδι με τον γιατρό είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζατε!

Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν το παιδί παίζει το παιχνίδι με τον γιατρό πέραν της ψυχαγωγίας κερδίζει πολλά περισσότερα. Αναπτύσσει αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα και επικοινωνιακές δεξιότητες! Μαθαίνει για το ανθρώπινο σώμα και νιώθει όμορφα που βοηθάει ακόμη και την κούκλα του…να γίνει καλά!

Επίσης όταν ένα παιδί αρέσκεται στο να βοηθάει μία κούκλα να γίνει καλά αναπτύσσει την εν συναίσθησή του. Με λίγα λόγια, θα μάθει να βοηθάει τους άλλους ανθρώπους χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα!

Παιδί παίζει τον γιατρό και μαθαίνει να βοηθάει τους άλλους ανθρώπους

Το παιχνίδι μάντεψε ποιος είναι ένα πολύ χρήσιμο παιχνίδι!

Το μάντεψε ποιος είναι ένα παιχνίδι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παίξει. Στην ουσία ο ένας έχει ένα κρυμμένο πρόσωπο και ο άλλος περιγράφοντάς το, προσπαθεί να μαντέψει ποιο πρόσωπο είναι! Αυτό το παιχνίδι λοιπόν βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα τους.

Επίσης τους βοηθάει να κατανοήσουν τα χρώματα, “έχει κίτρινα μαλλιά; έχει κόκκινο πουκάμισο;” και να ξεχωρίσουν τα αντίθετα “έχει μεγάλο στόμα; έχει μικρά μάτια;” . Τέλος βελτιώνει την άρθρωση των παιδιών αφού είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στην ομιλία και αναπτύσσει την λογική σκέψη.

Το Jenga “διδάσκει στα παιδιά μας υπομονή και μπορεί να βοηθήσει στη λήψη των αποφάσεων.

Το Jenga απαιτεί πολλή συγκέντρωση. Βοηθάει στον συντονισμό μεταξύ των ματιών και στη λήψη των αποφάσεων. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας την υπομονή. Επίσης, σύμφωνα με μία μελέτη, το Jenga είναι καλό για την κατάρτιση του εγκεφάλου και θα μπορούσε να προωθήσει και να βελτιώσει τη γνωστική σκέψη.

Το παζλ μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική γήρανση.

Το παζλ είναι ένα παιχνίδι που μόνο καλά προσφέρει σε ένα παιδί. Εκτός της διασκέδασης το παζλ ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες και βοηθάει ακόμη και στην υγεία του εγκεφάλου. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ψυχικής νόσου ενισχύει την μνήμη και μεγαλώνοντας προστατεύει από το Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Παιδιά φτιάχνουν παζλ

Το σκάκι θα διδάξει στα παιδιά στρατηγική και επίλυση προβλημάτων.

Το σκάκι είναι πολύ καλό για τα παιδιά διότι τα μαθαίνει στρατηγική. Επίσης τα βοηθάει να μπουν στην νοοτροπία “λύνω τα προβλήματά μου μόνος μου” και ενισχύει την κριτική σκέψη. Επίσης τα βοηθάει να επεξεργάζονται τις πληροφορίες πιο εύκολα μόνα τους.

Το Battleship βοηθάει στην κριτική σκέψη!

Το Battleship απαιτεί πολλή συλλογιστική, κριτική σκέψη και λογική. Πρέπει να ξέρετε που θα πυροβολήσετε και ποια θα είναι η επόμενή σας κίνηση. Επίσης σας υποχρεώνει να λάβετε αποφάσεις οπότε βοηθάει το παιδί στην λήψη των αποφάσεων και στην υπευθυνότητα.

Battleship

 

Το Scrabble ενισχύει το λεξιλόγιο και την μνήμη των παιδιών

Ένα διαχρονικό επιτραπέζιο παιχνίδι που μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας. Βοηθάει στο να εξελίξει το παιδί σας το λεξιλόγιό του και φυσικά του μαθαίνει ορθογραφία! Επίσης, βοηθάει και στην εξέλιξη της μνήμης του.

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη 

 

 

Close