"Δείξτε μεγάλη προσοχή στα αντιπυρετικά φάρμακα" - Το post ενός παιδιάτρου που πρέπει να διαβάσετε!

Η  γρίπη και οι χειμωνιάτικες  ιώσεις, έχουν ξεκινήσει να “χτυπούν” την πόρτα μας, από την αρχή του νέου σχολικού έτους!

Τα παιδιά μας, αρρωσταίνουν και κολλούν το ένα το άλλο συχνά με αποτέλεσμα, να ανεβάζουν πυρετό αρκετές φορές μέσα στο Χειμώνα!

Πολλοί γονείς ανησυχούν – και δικαιολογημένα – μήπως δεν χρησιμοποιούν σωστά τα αντιπυρετικά φάρμακα ή ακόμη μήπως δεν χρησιμοποιούν τα αντιπυρετικά φάρμακα, που αρμόζουν στο παιδί τους!

Ο παιδίατρος Χρήστος Χ. Τζορμπατζάκης με ένα πολύ αναλυτικό post μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook, εξηγεί με πολύ απλά λόγια, ποια αντιπυρετικά φάρμακα πρέπει να αποφεύγουμε, πότε πρέπει να προτιμούμε τα αναβράζοντα αντιπυρετικά, ποιος είναι ο λόγος που χορηγούμε αντιπυρετικά στο παιδί, πως πρέπει να τα χορηγούμε και μέχρι ποια ποσότητα!

Κάθε γονέας, οφείλει να γνωρίζει όσα αφορούν την υγεία του παιδιού του!

 

Διαβάστε παρακάτω το post του Χρήστου Χ. Τζορμπατζάκη: 

Αγαπητοί γονείς!
Θέλω να προσέξετε τα εξής όσον αφορά τα αντιπυρετικά φάρμακα γιατί γίνονται λάθη:

1) Στα παιδιά δίνουμε σιρόπια από το στόμα. Αποφεύγουμε τα υπόθετα με τη δικαιολογία «δεν τα πίνουν» διότι οι συνεχής χρήσεις υποθέτων μπορεί να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο έντερο. Ακόμα κι αν το παιδί το φτύσει δοκιμάζουμε πολλές φορές μέχρι να το δεχτεί. Υπόθετα να βάζετε σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα όταν το παιδί κάνει εμετούς και δεν μπορεί να καταπιεί.

2) Χάπια και αναβράζοντα δισκία μπορείτε να δώσετε σε παιδιά άνω των 30 κιλών αφού πρώτα έχετε μιλήσει με το γιατρό σας.

3) Αντιπυρετικά δεν δίνουμε για να μην ανεβεί ο πυρετός. Θα ανεβεί ο,τι κι αν κάνετε. Τα δίνουμε για να πέσει γρήγορα και να μην ταλαιπωρηθεί το παιδί.

3) Σε περίπτωση υψηλού πυρετού, δίνουμε πρώτα αντιπυρετικό και μετά κάνουμε μπάνιο, όχι το αντίθετο.

4) Υπάρχουν όρια στη χρήση των αντιπυρετικών. Δεν μπορείτε να δώσετε το ίδιο πάνω από 4 φορές την ημέρα.

 

5) Τα φάρμακα τα δίνουμε με σύριγγα ή κουταλάκι. Δεν τα βάζουμε μέσα σε μπιμπερό η σε ποτήρι.

6) Μετά το αντιπυρετικό ο πυρετός πρέπει να πέσει σε περίπου 1 ώρα. Αν δεν πέφτει θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

Αυτά με αγάπη πάντα…

Παιδίατρος Χρήστος Χ. Τζορμπατζάκης 

Close