Πως είναι οι κενώσεις ενός υγιούς νεογνού; Πλήρης οδηγός για τις μανούλες από τον παιδίατρο Σπ. Μαζάνη

Ένα από τα βασικά σημεία που καταλαβαίνουμε αν το μωρό μας είναι υγιές είναι οι κενώσεις που κάνει. Ειδικά στα νεογέννητα είναι δύσκολο να γνωρίζουμε και να καταλάβουμε αν όλα πάνε καλά και τα κακά του είναι “φυσιολογικά”. Τις πρώτες μέρες τείνουν να αλλάζουν ανά 24ωρο όψη, κάτι που είναι απόλυτα αναμενόμενο και φυσικό.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πως πρέπει να είναι οι κενώσεις στα μωρά τις πρώτες μέρες τις ζωής τους, είτε θηλάζουν είτε όχι.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης γράφει για όλα όσα πρέπει να ξέρεις και να προσέξεις…

Το πρώτο 24ωρο της ζωής του το μωρό έχει κενώσεις μαύρες σαν πίσσα οι οποίες λέγονται μηκώνιο και όταν το βλέπει η καινούρια μαμά ανησυχεί γιατί είναι κάτι που δεν το έχει ξαναδεί. Δεν πρέπει όμως να ανησυχεί. Το γεγονός ότι το παιδί έχει μηκώνιο δείχνει ότι το έντερό του λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχει απόφραξη. Ενώ αν το μωρό μέσα στο πρώτο 24ωρο της ζωής δεν έχει κένωση αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να υπάρχει μία απόφραξη και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις.

Μετά το πρώτο 24ωρο της ζωής αφού έχει βγει το μηκώνιο, το μωρό αρχίζει να έχει πλέον πιο προσιτές κενώσεις με αυτό που ξέρει η μαμά. Δηλαδή τα κακά του μωρού μπορεί να είναι σκούρα πράσινα, κίτρινα, μουσταρδί ή κιτρινοπράσινα.

Δείτε ακόμη Κόπρανα μωρού πλήρης φωτογραφικός οδηγός για όλες τις περιπτώσεις

Για τα μωρά που θηλάζουν…
Συνήθως εάν θηλάζει είναι σαν διάρροιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διάρροιες, και έχουν μέσα κάτι σαν σποράκια του σταριού και καμιά φορά και βλέννη. Το χρώμα των κοπράνων του μωρού που θηλάζει μπορεί να αλλάζει ανάλογα και με το τι τρώει η μαμά. Μπορεί να είναι κιτρινωπό, μουσταρδί, η υφή να είναι κάπως σαν σβολιασμένη ή σαν χυλός η σαν μουστάρδα.

Για τα μωρά που δεν θηλάζουν…
Τα μωρά που δεν θηλάζουν και παίρνουν ξένο γάλα έχουν κόπρανα που είναι πιο πολύ σχηματισμένα, πιο σκληρά και συνήθως καφέ–κίτρινο ή καφέ–πράσινο χρώμα.
Εάν παίρνουν γάλα ξένο το οποίο περιέχει σίδηρο ανάλογα με την ποσότητα του σιδήρου μπορεί να επηρεαστεί και το χρώμα των κοπράνων και έτσι να είναι πράσινο ή πράσινο – καφέ ή σκούρο κόκκινο ή μαύρο.
Θα πρέπει να ξέρει η μανούλα ότι τα κόπρανα του μωρού της δεν θα είναι ποτέ ίδια. Αλλάζουν ακόμα και κάθε μέρα και δεν μοιάζουν με τα κόπρανα άλλων παιδιών όπως ήταν το αδερφάκι του ή το ξαδερφάκι του ή ένα γειτονόπουλο. Διαφέρουν από μωρό σε μωρό, αλλά και από μέρα σε μέρα. Κάποια στιγμή καθώς μεγαλώνει το παιδί θα κάνει πιο σχηματισμένες και πιο σταθερές κενώσεις.

Ο αριθμός των κενώσεων που κάνει ένα νεογέννητο ποικίλλει. Μπορεί να κάνει και μέχρι 10 φορές την ημέρα. Αλλά μπορεί να κάνει και 1 φορά κάθε 3 έως 5 μέρες. Ειδικά το παιδί που θηλάζει μπορεί να κάνει κάθε 3 με 4 μέρες κένωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δυσκοιλιότητα. Δυσκοιλιότητα είναι όταν ένα παιδί κάνει κόπρανα που είναι βόλοι βόλοι σαν της κατσίκας.

Πως θα καταλάβεις αν έχει διάρροια;
Μερικές φορές η μαμά αναρωτιέται εάν το παιδί έχει διάρροια και πως είναι αυτή. Η διάρροια είναι εντελώς νερό και συνήθως μπορεί να έχει μέσα βλέννα ή και αίμα και συνοδεύεται και από πυρετό. Επίσης ενώ οι κενώσεις οι φυσιολογικές ενός νεογέννητου μυρίζουν ξινίλα, το παιδί που έχει διάρροια παθολογική, οι κενώσεις του μυρίζουν άσχημα και βρωμούν.
Μερικά μωρά την ώρα που κάνουν τα κακά τους, τα κάνουν με θόρυβο με ένα έντονο γουργουρητό. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αέρια στο εντεράκι του και καθώς αποβάλλει τα κόπρανα φεύγουν και τα αέρια και γι’ αυτό κάνει αυτό τον θόρυβο. Είναι ένα φαινόμενο περαστικό και δεν πρέπει να ανησυχεί τις μανούλες.

Με πληροφορίες από tlife.gr

Δείτε ακομή Τα κόπρανα μας μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία μας

Close