Τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία στους γονείς τους...Όταν όμως έχουν μεγαλώσει

Τα παιδιά είναι ευτυχία! Σε τι ηλικία όμως;

Είναι αλήθεια πως τα παιδιά μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο και να σου προσφέρουν μία γεμάτη και ολοκληρωμένη ζωή. Είναι όμως αυτή η ευτυχία που νιώθουμε σαν γονείς, ίδια σε όλα τα ηλικιακά στάδια του παιδιού;

Ή μήπως μεγαλώνοντας το παιδί, μπορούμε και εμείς να ηρεμήσουμε από τα άγχη, την πίεση, τα τρεξίματα; Πότε τα παιδιά είναι σε ιδανική ηλικία ώστε να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ξέγνοιαστοι και ήρεμοι και απολαμβάνουμε την οικογένειά μας;

Δείτε τι έδειξαν νέες μελέτες και έρευνες πάνω στο θέμα.

Δειτε ακομα Τα παιδιά είναι σαν το υγρό τσιμέντο, ό,τι πέφτει πάνω τους, αφήνει αποτύπωμα-H. Ginott

Τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία στους γονείς τους...Όταν όμως έχουν μεγαλώσει

Τα αποτελέσματα, όμως, μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο Plos One έδειξαν ότι οι γονείς με ενήλικα πια παιδιά δήλωναν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και λιγότερα σημάδια κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς μπορούν να στηριχθούν στα παιδιά τους για να τους βοηθήσουν οικονομικά ή να τους φροντίσουν, κάτι το οποίο υπερνικά το άγχος του μεγαλώματος τους.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Christoph Becker από το Πανεπιστήμιο τη Χαϊδελβέργης στην Γερμανία εξέτασαν 55.000 άτομα άνω των 50 ετών από 16 ευρωπαϊκές χώρες από τους οποίους ζήτησαν να αξιολογήσουν την ικανοποίηση τους από τη ζωή σε μια κλίμακα από το 0 (απόλυτα δυσαρεστημένος) έως το 10 (απόλυτα ικανοποιημένος).

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν ενήλικα πια παιδιά σκόραραν 0.02 έως 0.56 υψηλότερα στην κλίμακα αυτή, ένα ποσοστό που μας δείχνει, σύμφωνα με τον Δρ. Becker ότι, αν και τα παιδιά δεν είναι ο βασικός παράγοντας καθορισμού της ικανοποίησης από τη ζωή, την επηρεάζουν σημαντικά.

Ο ερευνητής τονίζει ότι η ιδιαιτερότητα αυτής της έρευνας συνίσταται στο ότι τα παιδιά συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Βρέθηκε ότι οι γονείς που είχαν συχνή επικοινωνία με τα παιδιά τους ήταν πιο ευτυχισμένοι. Παράλληλα ο γάμος παρουσίασε θετική συσχέτιση με το αίσθημα της ευεξίας και με την έλλειψη συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι, επομένως, ένας καθοριστικός παράγοντας ευημερίας και ψυχικής υγείας για τους μεγάλους ανθρώπους τα οποία δεν έχουν να κάνουν με το αν έχει κανείς παιδιά ή σύζυγο αλλά με το αν έχει ανθρώπους να μοιραστεί συναισθήματα και σκέψεις.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι, αν και τα ψυχολογικές προεκτάσεις του να είσαι γονιός είναι αμφιλεγόμενες και εξαρτώνται και από την ηλικία του υπό μελέτη πληθυσμού, η κοινωνική υποστήριξη έχει συσχετισθεί με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και τα κοινωνικά δίκτυα συνιστούν σημαντικό παράγοντα ευεξίας.

 

Δειτε ακομα Πολυάσχολοι γονείς: Πως η απουσία τους στιγματίζει το παιδί 

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

Close