Συμβουλή -παιδίατρου- :- Μην- ταΐζετε -τα- παιδιά- με- το- ζόρι-

Συμβουλή παιδίατρου : Μην ταΐζετε τα παιδιά με το ζόρι. Παιδίατρος συμβουλεύει και προειδοποιεί τους γονείς γιατί δεν πρέπει να ταΐζουν τα παιδιά τους με το ζόρι αλλά να τα αφήσουν να φάνε μόνα τους.

Οι γονείς συχνά ταΐζουν το παιδί τους με το ζόρι από άγχος να του δώσουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Υπάρχουν γονείς που για να φάει το παιδί τους το πηγαίνουν μέχρι και βόλτες και το μπουκώνουν με το ζόρι. Όμως αυτό δεν είναι σωστό. Οι παιδίατροι προειδοποιούν να μην ταΐζετε τα παιδιά σας με το ζόρι.

Συγκεκριμένα ο παιδίατρος Κυριάκος Δούλγερης μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook εξηγεί για ποιον λόγο δεν πρέπει να ταΐζετε τα παιδιά σας με το ζόρι. Τι κινδύνους επιφέρει αυτή η τακτική των γονιών και ποιες είναι οι συμβουλές του Κυριάκου Δούλγερη προς τους γονείς; Διαβάστε παρακάτω:

Δείτε ακόμα Γρήγορη μετάβαση από αλεσμένα σε κομμάτια – Τι μπορεί να συμβεί

«Σε παρακαλώ, φάε ακόμα μία μπουκίτσα!»
«Δε θα φας γλυκό, αν δεν τελειώσεις το φαγητό σου!»
«Δε μπορείς να ζεις μόνο με μακαρόνια!»
«Μπράβο, είσαι τέλεια! Έφαγες όλο το φαγητό σου…»

Μήπως είστε στη φάση όπου κάθε μπουκιά σας δίνει ελπίδα και κάθε κομμάτι φαγητού που μένει στο πιάτο σας στρεσάρει; Η διάρκεια των γευμάτων σας φαίνεται ατελείωτη; Ταΐζετε ακόμα το 3χρονο παιδί σας γιατί πιστεύετε ότι δε θα φάει χωρίς βοήθεια;

γιατί-δεν-πρέπει-να-ταΐζουμε-τα-παιδιά-με-το-ζόρι-συμβουλές παιδιάτρου-

Το άγχος με το οποίο γεμίζουμε τη διαδικασία του φαγητού και η πίεση που ασκούμε στο παιδί για να φάει περισσότερο, έχει συνήθως αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Για την ακρίβεια δυναμιτίζει και εκτροχιάζει την όλη διαδικασία εκμάθησης του «πως τρώμε».

Δείτε ακόμα Γιατί δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη παιδιά κάτω των 2 ετών

Η διαδικασία του φαγητού, θα πρέπει να βιώνεται από το παιδί ως μία φυσιολογική καθημερινή διαδικασία χωρίς συναισθηματική φόρτιση.
Πάνω από όλα το παιδί χρειάζεται ευκαιρίες και χρόνο για να μάθει να τρώει μόνο του.

Οι ειδικοί και η σύγχρονη εμπειρία μας λένε ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ»
• Λιγότερη συζήτηση για το πόσο τρώει – περισσότερη για τα μεγάλα γεγονότα της ημέρας του.

γιατί-δεν-πρέπει-να-ταΐζουμε-τα-παιδιά-με-το-ζόρι-συμβουλές παιδιάτρου-

Photo via: scoop.upworthy.com

• Λιγότερη εστίαση της προσοχής για το πόσο απαραίτητα είναι τα λαχανικά – περισσότερη ελευθερία στα παιδιά για να φάνε όσο αυτά θεωρούν ότι χρειάζονται.
• Λιγότερη ενασχόληση σχετικά με το τι τρώνε- περισσότερα αστεία και ευχάριστος χρόνος στο φαγητό.

Δείτε ακόμα Όταν τα παιδιά δεν τρώνε σωστά το πληρώνουν ακριβά

• Λιγότερη πίεση για το φαγητό σημαίνει περισσότερη αυτονομία για το παιδί στο να δοκιμάσει και να εξερευνήσει τα φαγητά.

γιατί-δεν-πρέπει-να-ταΐζουμε-τα-παιδιά-με-το-ζόρι-συμβουλές παιδιάτρου-

Photo via: echetor.com

Χρήσιμο tip: μην προσφέρετε περισσότερο και περισσότερο γάλα όταν το νήπιο σας δεν τρώει καλά. Του προκαλεί αίσθημα κορεσμού κι έτσι δεν τρώει, οπότε ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική διατροφή στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close