τα-social media-αυξάνουν-τον-κίνδυνο-διατροφικών διαταραχών-στην-εφηβεία-

Πως τα social media αυξάνουν τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία. Νέα έρευνα συνδέει τις διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία με την αυξημένη χρήση των social media.

Τα παιδιά της σημερινής εποχής είναι τα παιδιά του διαδικτύου. Με λίγα λόγια τα παιδιά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού ξεκινούν και ασχολούνται με το διαδίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και με τα social media ενώ σίγουρα τα παιδιά στην εφηβεία είναι πολύ ενεργά σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες που βρίσκονται στις τάσεις.

Τα social media είναι ένα όπλο. Σε βοηθούν να έρθεις κοντά με ανθρώπους που υπό διαφορετικές συνθήκες δε θα γνώριζες ποτέ, ανταλλάζεις απόψεις, ενημερώνεσαι και περνάς καλά. Όμως τα social media μπορούν να γίνουν ένα επικίνδυνο όπλο αν δεν ξέρεις πως να τα χειριστείς και φυσικά δεν έχεις την κατάλληλη επίβλεψη.

Δείτε ακόμα «Πάντα στο κόκκινο»: Η ταινία της Disney για το άγχος των εφήβων

Στα social media μπορείς να βρεις κακά πρότυπα ομορφιάς που παρουσιάζονται σαν αληθινά ενώ οι φωτογραφίες έχουν αναρίθμητα φίλτρα. Μπορείς να βρεις κακές απόψεις, βίντεο που δεν περνούν καλά μηνύματα ή ακόμη και να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που μπορεί να σου κάνουν κακό.

Γι’ αυτό και οι γονείς εφόσον δεν μπορούν να απαγορεύσουν στα έφηβα παιδιά τους να έχουν social media οφείλουν να τα ελέγχουν και να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά, για να μην φύγει η κατάσταση από τον έλεγχο τους.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, φαίνεται πως η αυξημένη χρήση των social media στην εφηβεία, αυξάνει τον κίνδυνο αλλά και τα κρούσματα εφήβων με διατροφικές διαταραχές. Πώς έγινε αυτή η σύνδεση και πώς τα social media είναι σε θέση να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό την ψυχολογία ενός εφήβου; Διαβάστε παρακάτω: 

Πως τα social media αυξάνουν τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Reuters, διαπιστώνει ότι η υψηλή ενασχόληση των εφήβων με τα social media, αυξάνει τα κρούσματα διατροφικών διαταραχών στους εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ρώτησαν 996 παιδιά ηλικίας με μέσο όρο 13 ετών, για την συχνότητα χρήσης social media όπως είναι το Facebook. το Instagram και άλλα.

Επίσης οι ερευνητές ρώτησαν τα παιδιά γύρω από τις διατροφικές τους συνήθειες και κατά πόσο ανησυχούν οι συγκεκριμένοι έφηβοι για το βάρος τους, για το πως δείχνει το σώμα τους, για το αν τρώνε διαρκώς ή αν παραλείπουν γεύματα όπως κι αν έχουν αυστηρά προγράμματα γυμναστικής.

τα-social media-αυξάνουν-τον-κίνδυνο-διατροφικών διαταραχών-στην-εφηβεία-

Photo via: in.gr

Το 75% των κòριτσιών και το 70% των αγòριών είχαν τουλάχιστον έναν λογαριασμό στα social media. Ένα στα δύο κòρίτσια, δηλαδή ένα 52% ανέφεραν ότι έχουν τουλάχιστον μία διαταραγμένη διατροφική συνήθεια ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αγòριών ήταν επίσης υψηλό, αφού άγγιζε το 45%.

Δείτε ακόμα Η βαλίτσα της εφηβείας

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύγκριση με εφήβους που δεν είχαν ακόμη λογαριασμό στα social media, και αγòρια και κòριτσια, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον κάποια διατροφική διαταραχή.

τα-social media-αυξάνουν-τον-κίνδυνο-διατροφικών διαταραχών-στην-εφηβεία-

Photo via: thestar.com

Επίσης η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σύμφωνα και με την συχνότητα που χρησιμοποιούν τα social media ή πόσα διαφορετικά social media χρησιμοποιούν. ο επικεφαλής της μελέτης Simon Wilksch του Πανεπιστημίου Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας υποστηρίζει πως τα παιδιά συγκρίνουν τους εαυτούς τους σε αυτή την ηλικία.

Βλέπουν στα social media γυναίκες και άντρες με υπέροχα, γυμνασμένα σώματα και δημιουργούν στον εαυτό τους πρότυπα ομορφιάς. Προσπαθούν να μοιάσουν στην αγαπημένη τους διαδικτυακή περσόνα και αυτό τα θέτει σε κίνδυνο να εκδηλώσουν διατροφικές διαταραχές.

Δείτε ακόμα Η εφηβεία είναι σαν να γεννιέται το παιδί δεύτερη φορά

Επίσης τα κòριτσια που χρησιμοποιούν συχνά το snapchat είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές σε σύγκριση με τα κòρίτσια που δεν χρησιμοποιούσαν ενώ το 43% των χρηστών του tumblr είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.

τα-social media-αυξάνουν-τον-κίνδυνο-διατροφικών διαταραχών-στην-εφηβεία-

Photo via: alamy.com

Στην περίπτωση των αγοριών και οι τέσσερις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σχετίστηκαν με αυξημένες προβληματικές συμπεριφορές. Ο αυξημένος κίνδυνος κυμάνθηκε από 24% στο Snapchat σε 53% στο Tumblr.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί στο Διεθνές Περιοδικό Διατροφικών Διαταραχών διότι σύμφωνα με τους ειδικούς η χρήση των social media αλλά και το κατά πόσο επηρεάζει τα παιδιά, αλλάζει κάθε τόσο οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά.

Δείτε ακόμα Εγωκεντρική συμπεριφορά εφήβων: Γιατί συμβαίνει αυτό

τα-social media-αυξάνουν-τον-κίνδυνο-διατροφικών διαταραχών-στην-εφηβεία-

Photo via: testpap.com

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους για τα πρότυπα ομορφιάς, για το πόσο όμορφο είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας και να έχουμε πάντα την υγεία μας σε πρώτο πλάνο όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε ή να παχύνουμε και όχι τα πρότυπα ομορφιάς που διαρκώς αλλάζουν.

Επίσης αν νιώσετε ότι το παιδί σας έχει περίεργες διατροφικές συμπεριφορές θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και να μην το αμελήσετε με την σκέψη ότι “εφηβεία είναι, θα περάσει”.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close