Γλυκό του κουταλιού σύκο .

Γλυκό του κουταλιού σύκο, το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού! Μπορώ να φάω ολόκληρο μπολ στη καθισιά μου! Δείτε την υπέροχη συνταγή με ασβέστη

 

Γλυκό του κουταλιού σύκο : Υλικά και εκτέλεση

Υλικά
40 συκα
1 κιλο ζαχαρη
2 ποτηρια νερο(300ml το καθε ποτηρι,συνολο: 600ml)
1 κ.σ. ασβεστη σε σκονη(βιολογικος ασβεστης)
2 κομματακια γαλαζόπετρα( μέγεθος σαν ένα φασόλι)
4-5 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
χυμός από ένα ζουμερό λεμόνι

Εκτελεση

Γλυκό του κουταλιού σύκο . Γλυκό του κουταλιού σύκο .

Με ενα μυτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τον “αφαλό” στο κατω μερος του συκου και κοβουμε λοξα το κοτσανακι.Διαλυουμε μια κουτάλια σουπας άσβεστη σε σκονη και βαζουμε μεσα τα συκα. Ανα τακτα διαστηματα ανακατευουμε.

Δείτε ακόμη Φράουλα γλυκό του κουταλιού

Τα αφηνουμε 2-3 ωρες!Τα ξεβγαζουμε ελαφρα και τα βαζουμε να παρουν μια καλη βραση. Πεταμε το πρωτο νερο. Βαζουμε δευτερη δοση νερο, μαζι με τα συκα. Μολις κοχλασει ριχνουμε την γαλαζοπετρα. Βραζουμε και παλι για πεντε λεπτα. Πεταμε το νερο και ξαναβραζουμε με καθαρο νερο, παλι για πεντε λεπτα, τριτη φορα. Σουρωνουμε τα συκα και τα βαζουμε σε ενα μεγαλο ταψι για να κρυωσουν πιο γρηγορα.

Γλυκό του κουταλιού σύκο . Γλυκό του κουταλιού σύκο .

Τα στυβουμε οσο πιο καλα μπορουμε, χωρις να τα διαλυσουμε ομως!!!!! Βαζουμε στην κατσαρολα το νερο με τη ζαχαρη να βρασουν ωσπου να δεσει καλα το σιροπι. Ριχνουμε με προσοχη τα συκα και βραζουμε για πεντε λεπτα.Σκεπαζουμε με πετσέτα για ολη τη διάρκεια της νύχτας, για να αποβαλλουν τα φρουτα, τυχον υγρα.

Το επομενο πρωι, προσθετουμε τα γαρυφαλλακια, βραζουμε παλι να δεσει το σιροπι και οταν ειναι σχεδον ετοιμο, ριχνουμε το λεμονι. Αν χρειαστει ξαφριζουμε τον αφρο που μπορει να δημιουργηθει!

Βαζουμε τα συκα σε αποστειρωμενα βαζα, τα αναποδογυριζουμε και τα επαναφερουμε στην κανονικη τους θεση οταν κρυωσουν καλα. Τα φυλαμε στο ψυγειο.

Kαλη επιτυχια!!!

Γλυκό του κουταλιού σύκο .

Μυστικακια για γλυκο του κουταλιού σύκο:

Οσα συκα κι αν φτιαξετε, να εχετε υποψιν σας οτι συχνα ρουφανε αρκετο σιροπι, οπότε καλο ειναι να φτιαχνετε μια δοση σιροπι, παραπανω!!!!

Αν για παράδειγμα, εχετε ογδοντα συκα, μην κανετε διπλη δοση, κανετε κατευθειαν τριπλη!!!! Καλυτερα να περισσεψει σιροπακι, παρα να παιδευεστε και να ξαναφτιαχνετε αλλο!!!

Ένα συκαλάκι μούρλια!

Γλυκό του κουταλιού σύκο .

Close