Αποτελείται από πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού και είναι δημοφιλές συστατικό για πιάτα όπως η ταχινόσουπα, το χούμους, σαν σάλτσα αλλά και σκέτο, αντί για βούτυρο πάνω σε ψωμί ή στο πιάτο με ζάχαρη νερό και μέλι, “βουτώντας” μέσα του ψωμί. Το ταχίνι χρησιμοποιείται επίσης σε νηστήσιμη καρυδόπιττα , σε κρέμες μπριλέ, στην παρασκευή αλείματος με σοκολάτα και στην παρασκευή παγωτού.
Είναι επίσης βασικό συστατικό παρασκευής ορισμένων τύπων χαλβά. Έχει πολλές βιταμίνες και πρωτεΐνες.
Εκτέλεση
(για 4 κούπες ταχίνι)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180′ C. Ροδίζουμε το σουσάμι για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντάς το συχνά με μια σπάτουλα για να ροδίσει ομοιόμορφα. Το παγώνουμε για 20′ Λεπτά
Τοποθετούμε το σουσάμι στο μούλτι και προσθέτουμε αργά το λάδι. Χτυπάμε για 2 ‘ Λεπτά, ελέγχουμε την ομοιογένεια της πάστας και όταν γίνει πηχτή αλλά να ανακατεύετε εύκολα σταματάμε την ανάδευση . Αλλιώς συνεχίζουμε να προσθέτουμε λάδι .
Πώς συντηρούμε και αποθηκεύουμε το ταχίνι
Το ταχίνι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρείται για πάνω από 3 μήνες.

Close