Χασλαμάς ( η μελομακάρονο ταψιού)

Συνταγή για Χασλαμά η αλλιώς μελομακάρονο ταψιού. Ο Χασλαμάς  είναι ένα γλυκό ταψιού που φτιάχνεται στη Βόρεια Ελλάδα, σε Μακεδονία και Θράκη.

Εγώ το λέω και «μελομακάρονο ταψιού» ποιητική αδεία, αφού φτιάχνεται με τα ίδια ακριβώς υλικά του μελομακάρονου, άρα έχει την ίδια ακριβώς γεύση, τα ίδια αρώματα και την ίδια υφή. Να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε, είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο!!

Χασλαμάς :Υλικά για ένα ταψάκι Δ: 25 Χ35εκ.

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175γρ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
150γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κονιάκ

Δείτε ακόμη Υγιεινά μελομακάρονα ολικής άλεσης

1 φλιτζάνι καρύδια κι αμύγδαλα ανάμεικτα χοντροκοπανισμένα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουτ. γλυκού κανέλα
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα

Χασλαμάς ( η μελομακάρονο ταψιού)

Δείτε ακόμα: Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα για το 2021

Για το σιρόπι

600γρ. ζάχαρη
½ λίτρο νερό
½ λεμόνι
5-6 γαρίφαλα
1 ξύλο κανέλας
2 κουτ. σούπας μέλι

Δείτε ακόμα: Τα μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη! Τα καλύτερα μελομακάρονα που φάγατε ποτέ!

Χασλαμάς ( η μελομακάρονο ταψιού)

Χασλαμάς :Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Ανακατεύετε σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά εκτός από τα δύο τελευταία και στο τέλος διαλύετε στο χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και προσθέτετε το αφρίζον μείγμα στη λεκανίτσα. Ανακατεύετε με κουτάλα ξύλινη τα υλικά σας μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή ζύμη που θα κολλάει λίγο στο χέρι.
Λαδώνετε το ταψάκι σας και απλώνετε μέσα το μείγμα. Το πιέζετε με την παλάμη σας να ισιώσει και το πάχος του να μην ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατοστό στο ταψί.

Χασλαμάς ( η μελομακάρονο ταψιού)
Χαράζετε την επιφάνεια του Χασλαμά σε ρόμβους, αν θέλετε τοποθετετείτε στο κέντρο του καθενός από ένα κομμάτι αμύγδαλο ή καρύδι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα μικρή το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα τα γαρίφαλα, το χυμό του λεμονιού και τη φλούδα του την οποία κόβετε επιφανειακά και ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε στην αρχή να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια αφήνετε να βράσει το σιρόπι για 5 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και διαλύετε στο σιρόπι το μέλι. Διατηρείτε το σιρόπι ζεστό.

Τιπ για Χασλαμάς ( η μελομακάρονο ταψιού)

Ξεφουρνίζετε το γλυκό και αφού περάσουν 10 λεπτά το σιροπιάζετε με το σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφήνετε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει ή να γίνει χλιαρό τουλάχιστον πριν το σερβίρετε.

Η Φωτογραφία είναι από τη φίλη μας που έφτιαξε τη συνταγή Souki Simeonidou

Δείτε με ένα κλικ εδώ όλες τις λαχταριστές Χριστουγεννιάτικές συνταγές 

Close