Αν και ο καιρός δεν θυμίζει σε τίποτα ακόμα φθινόπωρο ή χειμώνα, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ήδη συμπτώματα όπως βήχα, συνάχι, καταρροή.
Σημαντικό μέρος των ασθενών από γρίπη αλλά και των θανάτων από τον ιό μπορούν να προληφθούν με τον ετήσιο εμβολισμό έναντι της γρίπης
Οι παρακάτω ομάδες πληθυσμού πρέπει να εμβολιάζονται
-Όλα τα υγιή παιδιά πάνω από 6 μηνών .Με την επέκταση του εμβολιασμού δημιουργείται ένα τοίχος ανοσίας στα παιδιά σχολικής ηλικίας τα οποία αποτελούν δεξαμενή του ιού, που θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού στο σπίτι και στην κοινότητα.
Όταν τα αποθέματα του εμβολίου είναι περιορισμένα(όταν δεν υπάρχει επάρκεια των εμβολίων) ο εμβολιασμός εστιάζεται στις εξής ομάδες πληθυσμού.
-Βρέφη από 6 μηνών έως παιδιά 4 ετών
-Ενήλικες 50 ετών και πάνω.
-Οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα (εκτός της υπέρτασης), νεφρικές, ηπατικές, νευρολογικές, αιματολογικές, ή μεταβολικές παθήσεις (κυρίως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη)
-Ασθενείς με ανοσοκαταστολή λόγω λήψης φαρμάκων ή πάσχοντες από AIDS
-Οι έγκυες ή όσες πρόκειται να εγκυμονούν κατά τη διάρκεια των μηνών (Νοέμβριο- Μάρτιο) που παρατηρείται έξαρση της γρίπης
-Από 6 μηνών έως 18 ετών που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία με ασπιρίνη εφόσον έχουν αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο REY μετά από γρίπη.
-Οι επαγγελματίες υγείας ή και όσοι φροντίζουν χρονίως πάσχοντες ασθενείς
-“Οσοι φροντίζουν ή έχουν επαφές με παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτούς που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών τα οποία δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν.
-Παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40. Υπολογίστε ΕΔΩ τον δικό σας ΔΜΣ με το εργαλείο του Iatropedia.gr
-Όλοι όσοι παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινότητα(π.χ αστυνομικοί, πυροσβέστες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης)
Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης
-Άτομα που παρουσίασαν κάποια στιγμή σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο αυγό. Άτομα με ήπια αντίδραση στο αυγό μπορούν να εμβολιαστούν έχοντας ενημερώσει τον ιατρό του , ο οποίος θα λάβει πρόσθετα μέτρα.
-Άτομα που παρουσίασαν αλλεργία σε προηγούμενο εμβολιασμό γρίπης.
-Άτομα με ιστορικό Guillain – Barre΄ syndrome (παροδική σοβαρή παραλυτική ασθένεια ) που μπορεί να παρουσιαστεί μετά από το εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να ενημερώνεται ο ιατρός που διενεργεί τον εμβολιασμό για να αποφασίσει αν θα το κάνει ή όχι.
-Άτομα που έχουν πυρετό πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό για όσο ασθενούν. Παρόλα αυτά μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο αν παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού χωρίς πυρετό.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα