Η πρώτη εγκυμοσύνη για όλες τις γυναίκες είναι αν όχι η πιο σημαντική, σίγουρα μία από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής τους.
Η πρώτη εγκυμοσύνη λοιπόν, από τη μία πλευρά περιλαμβάνει πολλές χαρές και ασύγκριτες συγκινήσεις, από την άλλη όμως είναι και μία περίοδος γεμάτη ερωτήσεις, ανασφάλειες και αρκετές ανησυχίες, αφού καμία γυναίκα δεν είναι σίγουρη για το τι ακριβώς πρέπει να αισθάνεται και τι να περιμένει.
Η πρώτη εγκυμοσύνη λοιπόν είναι μία περίοδος γεμάτη νέες εμπειρίες, μία από τις οποίες είναι και οι κινήσεις του εμβρύου. Πολλές γυναίκες εύλογα έχουν απορίες για το πώς θα είναι οι πρώτες κινήσεις του μωρού τους, πότε θα αρχίσουν να νοιώθουν αυτές τις κινήσεις, αν θα είναι επώδυνες, έντονες ή ήπιες, πόσο συχνές πρέπει να είναι οι κινήσεις, πότε αλλάζει ο ρυθμός τους, πότε πρέπει να ανησυχούν κτλ είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν μία έγκυο.
Οι πρώτες εμβρυϊκές κινήσεις
Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται τις εμβρυϊκές κινήσεις μετά το τέλος του 1ου τριμήνου, κάποια στιγμή δηλαδή μετά τις 17-18 εβδομάδες της κύησης. Πολλές γυναίκες βέβαια δεν συνειδητοποιούν αυτές τις κινήσεις μέχρι να γίνουν αρκετά έντονες και μέχρι τότε τις συγχέουν με κινήσεις από το γαστρεντερικό τους σύστημα. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη μπορεί τα χαρακτηριστικά των κινήσεων του εμβρύου ή η αίσθηση που έχει η μητέρα για τις κινήσεις αυτές να αλλάζουν. Συνήθως τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα έμβρυα είναι πιο δραστήρια. Κατά τη διάρκεια του 24ώρου τα έμβρυα έχουν περιόδους ύπνου, που διαρκούν συνήθως από 20-40 λεπτά ενώ σπάνια μπορεί να διαρκούν πάνω από 90 λεπτά και κατά την περίοδο αυτή συνήθως τα έμβρυα είναι πιο ήσυχα – λιγότερο κινητικά. Σε μία πρώτη εγκυμοσύνη μπορεί οι εμβρυϊκές κινήσεις να μην γίνουν αντιληπτές ακόμα και μέχρι τις 24 εβδομάδες, ενώ σε γυναίκες που έχουν εμπειρία από προηγούμενη εγκυμοσύνη οι εμβρυϊκές κινήσεις συχνά γίνονται αντιληπτές ακόμα και αμέσως μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου, δηλαδή πριν και από τις 16 εβδομάδες.
Τι σημαίνει αν δεν αισθάνεται μία έγκυος αυτές τις πρώτες κινήσεις; Συνήθως δεν υποδηλώνει κάτι ανησυχητικό και μπορεί να σχετίζεται με «αθώους» παράγοντες, όπως το σχήμα της μήτρας, τη θέση του πλακούντα (πρόσθιος πλακούντας), αλλά και τη θέση του μωρού (ισχιακή προβολή). Αν μία γυναίκα ανησυχεί πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της, ο οποίος θα την συμβουλεύσει κατάλληλα και αν αυτός κρίνει ότι απαιτείται με υπερηχογραφικό έλεγχο μπορεί να επιβεβαιώσει την κινητικότητα του εμβρύου.
Οι εμβρυϊκές κινήσεις στο 2ο τρίμηνο της κύησης
Καθώς προχωράει η κύηση και μεγαλώνει το έμβρυο, λογικό είναι ότι θα αισθάνεστε και τις κινήσεις του όλο και περισσότερο. Πως όμως αισθάνεται τις κινήσεις αυτές η έγκυος; Τις κινήσεις σε αυτό το στάδιο της κύησης οι περισσότερες γυναίκες τις περιγράφουν σαν μια διακριτική πίεση, σαν φτερούγισμα ή σαν στριφογύρισμα.
Οι εμβρυϊκές κινήσεις στο 3ο τρίμηνο της κύησης
Η συχνότητα των εμβρυϊκών κινήσεων αυξάνεται σταδιακά μέχρι τις 32 εβδομάδες και μετά από αυτή την εβδομάδα συνήθως η συχνότητα των κινήσεων παραμένει σταθερή. Μετά τις 28 εβδομάδες, οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται πιο έντονες και ρυθμικές, με τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών του συχνά όχι μόνο να γίνονται αντιληπτές, αλλά σε μερικές περιπτώσεις να είναι ακόμα και εμφανείς στην κοιλιά της εγκύου. Πολλές φορές μάλιστα οι κινήσεις γίνονται πιο έντονες ή πιο συχνές, ανάλογα με εξωτερικά ερεθίσματα, όπως ένας δυνατός ήχος, ή μετά τη λήψη τροφής, κυρίως γλυκών.
Εμβρυϊκές κινήσεις – συχνές ερωτήσεις
Η κινητικότητα του εμβρύου όπως την αντιλαμβάνεται η έγκυος, αν και έως ένα βαθμό είναι υποκειμενική, αποτελεί ένα πολύ καθησυχαστικό στοιχείο. Ένα έμβρυο που είναι δραστήριο και κινείται με τον ίδιο ρυθμό που κινείται κάθε ημέρα είναι συνήθως καλά, ενώ ένα έμβρυο που δεν κινείται με τον ρυθμό που πρέπει ή με τον ρυθμό που έχει συνηθίσει να το αισθάνεται η έγκυος προκαλεί ανησυχία και συχνά χρειάζεται να ελεγχθεί. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κινήσεων που πρέπει να αισθάνεται μία γυναίκα, και κάθε έγκυος θα πρέπει να αναγνωρίζει τον ρυθμό κινήσεων που συνήθως έχει το δικό της μωρό.
Τι πρέπει να κάνω όταν δεν αισθάνομαι τις κινήσεις του μωρού;
Μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αν είστε απασχολημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μην προσέχετε τις κινήσεις του εμβρύου και κατά συνέπεια να μην αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας, ενώ και η θέση του πλακούντα (π.χ. πρόσθιος πλακούντας) ή του ίδιου του εμβρύου (π.χ. να είναι με την πλάτη μπροστά) μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση που θα έχετε για τις κινήσεις του μωρού σας. Επίσης παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν τις εμβρυϊκές κινήσεις. Όταν δεν είστε σίγουρη για τις κινήσεις του μωρού σας συστήνεται από πολλούς να ξαπλώσετε σε αριστερή πλάγια θέση για 1-2 ώρες και να μετρήσετε πόσες κινήσεις θα αισθανθείτε σε αυτό το διάστημα. Αν οι κινήσεις του εμβρύου μέσα σε αυτές τις 2 ώρες είναι λιγότερες από 10, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, και γενικά όποτε δεν είσαστε σίγουρη ή ανησυχείτε για τις κινήσεις του μωρού σας καλό είναι να επικοινωνείτε και να ενημερώνετε τον γιατρό που σας παρακολουθεί, ο οποίος θα σας κατευθύνει ανάλογα.
Είναι ανησυχητικό όταν οι εμβρυϊκές κινήσεις είναι αυξημένες;
Η κινητικότητα του εμβρύου είναι γενικά ένα πολύ καλό σημάδι. Ένα έμβρυο που κινείται κατά κανόνα είναι ένα έμβρυο που είναι σε καλή κατάσταση. Όταν για κάποιο λόγο ένα έμβρυο δυσφορεί, τότε συνήθως προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια και δεν κινείται πολύ.
Μπορεί να είναι επώδυνες οι κινήσεις του μωρού;
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου έως και την αρχή του τρίτου τριμήνου οι κινήσεις του εμβρύου είναι αισθητές, αλλά όχι τόσο έντονες. Όσο όμως προχωράει η εγκυμοσύνη και το έμβρυο αναπτύσσεται, είναι πιθανό με τις κινήσεις του να ασκεί πίεση σε διάφορα σημεία του σώματός σας, όπως στις πλευρές σας ή στην ουροδόχο κύστη και να σας προκαλεί πόνο. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης οι κινήσεις του εμβρύου μπορεί να είναι αρκετά έντονες και συχνά να προκαλούν δυσφορία ή ήπιο πόνο.
Οι περισσότερες γυναίκες σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους θα ανησυχήσουν ότι το μωρό τους δεν κινείται αρκετά και θα απευθυνθούν στον γυναικολόγο τους για ελαττωμένες εμβρυϊκές κινήσεις. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και οι γυναίκες αυτές θα συνεχίσουν να έχουν μία φυσιολογική εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά όταν μία έγκυος έχει επεισόδια με ελαττωμένες εμβρυϊκές κινήσεις θα πρέπει να ενημερώνει τον γυναικολόγο της, ο οποίος θα τους κατευθύνει κατάλληλα σχετικά με το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.
Πηγή:all4mama.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις