Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες σε συγκεκριμένα φάρμακα ή στα συντηρητικά τους. Μια μορφή αλλεργίας, ιδιαίτερα κουραστική αφού οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν, δεν μπορούν να καταναλώσουν τα ίδια φάρμακα που καταναλώνουν όλοι οι υπόλοιποι.
Πολλές φορές, δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς ουσίες πρέπει να προσέχουμε όταν έχουμε αλλεργία στα φάρμακα. Η αλλεργιολόγος Καλλιόπη Κόντου – Φίλη μας εξηγεί με ένα αρκετά επεξηγηματικό κείμενο ποιες είναι οι 4 ουσίες που πρέπει να αποφεύγουμε, αν έχουμε αλλεργία στα φάρμακα.
Κάποιες φορές η λήψη μιας φαρμακευτικής ουσίας μπορεί να πυροδοτήσει μια «παράδοξη» αντίδραση, προκαλώντας βλάβες που στην πλειοψηφία τους αποκαθίστανται.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι ακριβώς τροποποιεί την αντίδραση του οργανισμού σε ένα φάρμακο. Παράγοντες όπως το άγχος ή οι ορμονικές διαταραχές, φαίνεται ότι συσχετίζονται με τη φαρμακευτική αλλεργία.
Πώς εκδηλώνεται;
Μια τυπική περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης σε ένα φάρμακο ξεκινάει συνήθως (αλλά όχι πάντα) από το δέρμα με τη μορφή έντονης φαγούρας στις παλάμες, τα πέλματα, τα γεννητικά όργανα, τις μασχάλες ή και σε όλο το σώμα. Μπορεί να εμφανιστεί μερικές ώρες ή και μερικές μέρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.
Συχνά αναφέρεται και αίσθηση καούρας στο δέρμα ή εσωτερικά. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να εξελιχθούν και σε κνίδωση(δερματικό παροδικό κυκλικό κόκκινο ή ροζ εξάνθημα) ή να γίνουν πιο γενικευμένες με τη συμμετοχή και άλλων συστημάτων (αναπνευστικού, πεπτικού κ.ά.).
Ποια φάρμακα προκαλούν συνήθως αλλεργίες;
Kάθε φάρμακο είναι δυνατό να προκαλέσει αλλεργία. Ωστόσο, ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες σχετίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα αλλεργικών αντιδράσεων.
Πρόκειται για τα δημοφιλή αντιβιοτικά, πενικιλίνες και κεφαλοσπορίνες. Επίσης, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, δηλαδή τα φάρμακα που χορηγούνται στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν συμπτώματα πόνου και φλεγμονής και η ασπιρίνη.
Είναι επικίνδυνες οι φαρμακευτικές αλλεργίες;
Τα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης που μπορούν να απειλήσουν τη ζωή μας είναι πολύ λίγα. Σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αναφυλαξία ή αναφυλακτικό σοκ, με αιφνίδια πτώση της πίεσης ή έντονη δυσκολία στην αναπνοή,κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;
Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης πρέπει να αναζητήσουμε την πιο άμεσα προσβάσιμη ιατρική βοήθεια (νοσοκομείο κ.λπ.). Στο φαρμακείο θα προμηθευτούμε κορτιζόνη και ένα αντιισταμινικό, τα οποία όμως δεν μας προστατεύουν πάντα.
Αυτό που πρέπει να τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις λήψης φαρμάκων είναι η προσεκτική και με μέτρο λήψη τους και μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.
Αλλεργιολόγος
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις