Θλίψη καθώς έφυγε από την ζωη ο Νίκος Γιαμάκος βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του.
Ο εκλιπών γεννήθηκε στον Πειραιά το 1937 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας. Το 1968 επέλεξε το Βόλο για να ζήσει με την οικογένειά του και να ιδρύσει ένα από τα λίγα τότε αρχιτεκτονικά γραφεία. Πρόθυμος για συνεργασίες, ταλαντούχος και ακούραστος σχεδιαστής ακόμη και με τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, δάσκαλος για πολλούς, αφιέρωσε όλη του την ζωή στον σχεδιασμό πολυάριθμων έργων, δημοσίων και ιδιωτικών μελετών, όπως πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, συγκροτήματα κατοικιών, ειδικών κτιρίων κλπ.
Σε πολλά από αυτά συνεργάστηκε μέχρι το 1983 με τους αρχιτέκτονες Παν. Τσολάκη και καθηγητή Αλέξανδρο Ζάννο.
Όπως αναφέρει ο γιός του έδινε ιδιαίτερη σημασία στην λειτουργική κάτοψη , στην λιτή όψη και ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ακολουθώντας τις αρχές του Bauhaus, τόσο στις πρώτες πολυκατοικίες (Αργοναυτών και Τοπάλη, Τριχόπουλου, ξενοδοχείο Αλέξανδρος κλπ) όσο και στις εξοχικές κατοικίες (μικρά συγκρότηματα παραθεριστικών κατοικιών προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβαλλον στο δρόμο για Παπά – Νερό, στην Μηλίνα, στο Χορευτό, στην Τσαγκαράδα κ.λ.π).
Δείτε επίσης : Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Τετάρτη (13/9/2023 ) στην Αττική
Πέτρα, λευκός σοβάς, ξύλο και σχιστόπλακες ήταν τα αγαπημένα εργαλεία και υλικά της σύνθεσής του, στις κατασκευές στο Πήλιο.
Από το 1973 – 1976 υπήρξε επιβλέπων Αρχιτέκτων του προγράμματος δανειοδοτήσεων του Ε.Ο.Τ. για τις πρώτες μετατροπές αξιόλογων παραδοσιακών κτιρίων σε ξενώνες, σε όλο το Νομό Μαγνησίας και στις Βόρειες Σποράδες. Με συνεργάτες του την Άννα Καστρουνή και άλλους, όργωσαν τον Νομό και αποτύπωσαν σχεδιαστικά όλο το αξιόλογο παραδοσιακό κτιριακό δυναμικό, συντάσσοντας αρχεία φακέλων και διατυπώνοντας προτάσεις διατήρησης. Πολλά από αυτά τα κτίρια στην πορεία κηρύχτηκαν διατηρητέα μνημεία και λειτουργούν μέχρι σήμερα ως ξενώνες. Το 1976 εργάστηκε ως Υπεύθυνος στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων στο Νομό Μαγνησίας. Κατά διαστήματα υπήρξε μέλος της τότε Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου του Νομού Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων.
Από το 1988 και έπειτα, με συνεργάτες τα παιδιά του Φωτεινή Γιαμάκου και Σωτήριο Γιαμάκο, αρχιτέκτονες μηχανικούς, συνέχισε με το ίδιο μεράκι να εκπονεί ως Ομάδα πλέον, μελέτες κάθε κατηγορίας και κλίμακας στο Βόλο, στο Πήλιο, στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε πολλούς Διεθνείς και Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με άλλους καταξιωμένους μηχανικούς και συμβούλους αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις μέχρι την συνταξιοδότησή του. Στην δύση της επαγγελματικής του καριέρας και λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας δεν δίστασε να ταξιδέψει στην Λειψία της Γερμανίας, προκειμένου να εργαστεί ως Αρχιτέκτων σε συνεργασία με Γερμανούς Αρχιτέκτονες.
Δείτε επίσης : Κακοκαιρία Daniel: Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τα νερά βρέθηκε στην Καρδίτσα
Σχεδίασε και έκανε πραγματικότητα μαζί με την από 17 χρονών σύντροφό του Μερόπη Γιαμάκου το ξενοδοχείο “Μαϊστράλι” στην Άφησσο όπου έζησε μέχρι τέλους.
Η μεγάλη του αγάπη για την ζωγραφική, τον συνόδευε πάντα αφήνοντας παρακαταθήκη πλειάδα έργων. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει αύριο Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Αφήσσου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος