O Εφέτ ανακαλεί πασίγνωστα μπισκότα – Μην τα καταναλώσετε καθώς περιέχουν κουμαρίνη σε μή επιτρεπτά όρια
Την απόφασή του για άμεση ανάκληση μπισκότων ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (26/9) ο ΕΦΕΤ, καθώς μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο εντοπίστηκε συγκέντρωση μίας ουσίας σε επίπεδα άνω του επιτρεπτού ορίου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα», προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: «KORONA COOKIES-Μπισκότα κανέλας με μέλι και μαύρη ζάχαρη» 105gr, ημ/νία Λήξεως 06/07/2024, ημ/νία Παραγωγής:06/07/2023), που παράγεται από την εταιρεία «Μπισκοτοποιία Kouteris Cookies».
Δείτε επίσης : Ανάκληση πασίγνωστου τροφίμου από τον ΕΦΕΤ
Το προϊόν εξετάστηκε από το Α΄ Τμήμα της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ και χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές διότι περιέχει την ουσία κουμαρίνη σε συγκέντρωση 28 ± 2,6 mg/Kg ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου είναι 15 mg/Kg.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Τι είναι η κουμαρίνη
Η κουμαρίνη είναι μια ηπατοτοξική φυσική ένωση που βρίσκεται σε διάφορα είδη του φυτικού βασιλείου. Κουμαρίνη σε υψηλή περιεκτικότητα απαντάται σε διάφορα είδη του γένους Cinnamomum, όπως το Cinnamomum cassia, το Cinnamomum loureiroi και το Cinnamomum burmannii. Και τα τρία αυτά είδη αναφέρονται συνήθως ως cassia. Η cassia περιέχει υψηλές ποσότητες κουμαρίνης σε αντίθεση με το πιο ακριβό και λιγότερο χρησιμοποιούμενο είδος Cinnamomum verum ή πιο κοινά κανέλα Κεϋλάνης, που αναφέρεται και ως αληθινή κανέλα (true cinnamon).
Η ευρωπαϊκή ένωση έχει θέσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων ανώτατο όριο για την συγκέντρωση κουμαρίνης με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1334/2008. Έχει καταγραφεί, βέβαια κουμαρίνη και σε άλλα βότανα και μπαχαρικά όπως το τσάι, το χαμομήλι, το μαχλέπι, το φασόλι Tonka και η φυσική βανίλια. Σε μικρή ποσότητα η κουμαρίνη βρίσκεται και σε πολλούς βρώσιμους καρπούς όπως φράουλες, μαύρες σταφίδες, βερίκοκα και κεράσια.
Γιατί και πότε η κουμαρίνη θεωρείται επικίνδυνη για την δημόσια υγεία;
Η κουμαρίνη είναι μέτρια τοξική για το ήπαρ και τα νεφρά, με μέση θανατηφόρα δόση (LD 50 ) 293 mg / kg. Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων έχει καθιερώσει μια ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) 0,1 mg κουμαρίνης ανά kg σωματικού βάρους, αλλά επίσης συμβουλεύει ότι η υψηλότερη πρόσληψη για μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι επικίνδυνη.
Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί υγείας έχουν προειδοποιήσει να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φλοιού cassia, ένα από τα κύρια είδη κανέλας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε κουμαρίνη. Σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BFR), 1 kg σκόνης κανέλας (cassia) περιέχει περίπου 2,1 έως 4,4 g κουμαρίνης. Έτσι ένα κιλό σκόνης cassia ισούται 362,29 κουταλάκια.
Έτσι ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη cassia περιέχει επομένως 5,8 έως 12,1 mg κουμαρίνης, η οποία μπορεί να είναι πάνω από την ανεκτή ημερήσια τιμή πρόσληψης για τα παιδιά. Ωστόσο, το BFR προειδοποιεί μόνο για την υψηλή ημερήσια πρόσληψη κανέλας που περιέχουν κουμαρίνη. Η έκθεσή του αναφέρει συγκεκριμένα ότι η κανέλα της Κεϋλάνης ( Cinnamomum verum ) δεν περιέχει «σχεδόν καθόλου» κουμαρίνη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες