Ενα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον αμερικανό Τύπο ήταν αφιερωμένο στα μικρόβια που πολλαπλασιάζονται, ήσυχα, στις πετσέτες και τα μπουρνούζια του μπάνιου.
Ολοι εμείς που μόλις βγαίνουμε από το ντους τρέχουμε να σκεπαστούμε με μια πετσέτα μπάνιου, ας δούμε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει εκεί μέσα.
Το άρθρο αναφέρει ότι οι πετσέτες μπάνιου συγκεντρώνουν, μέρα με τη μέρα, τα νεκρά κύτταρά μας και τις διάφορες σωματικές εκκρίσεις μας, στις οποίες προστίθενται τα βακτήρια και οι μύκητες. Ο ερευνητής που ρωτήθηκε στο σχετικό άρθρο υπενθύμιζε ότι η υγρή πετσέτα μπάνιου είναι ένα κατεξοχήν κρυσφύγετο για βακτήρια, τα οποία αναζητούν εκεί χώρο για να πολλαπλασιαστούν. Πρόσθετε, μάλιστα, ότι η πορώδης και μαλακή επιφάνεια της πετσέτας προσφέρεται ιδανικά για κάτι τέτοιο.
Είναι ένα είδος «επίπλου», σχολίαζε, το οποίο τα μικρόβια επιλέγουν ως κατοικία. Πρόκειται για ένα ιδανικό έδαφος για τα βακτήρια. Και όταν οι χρήστες της πετσέτας, μετά από μερικές ημέρες χρήσης της, αρχίζουν να νιώθουν αυτή τη μυρωδιά της βρεγμένης πετσέτας, τότε πρέπει γρήγορα να ανοίξουν την πόρτα του πλυντηρίου ρούχων.
Ο ερευνητής συμβούλευε, στο ίδιο άρθρο, να μην κρατάμε καμία πετσέτα για περισσότερες από τρεις ημέρες και να την στεγνώνουμε πολύ προσεκτικά όταν πλυθεί.
Ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματικός λόγος πανικού. Εξάλλου, ποτέ δεν έχουμε ακούσει τα άτομα που δέχτηκαν άγρια επίθεση από τις πετσέτες μπάνιου τους!
Ο μικροβιολόγος Marc André Selosse, ο οποίος ρωτήθηκε από το σάιτ franceinter, απάντησε ότι οι κίνδυνοι από την υγρή πετσέτα είναι ασήμαντοι, εκτός από την περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί την υγρή πετσέτα κάποιου τρίτου, με δερματικά προβλήματα.
Ο Marc André Selosse υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι προϊόν εξέλιξης εκατοντάδων χιλιάδων ετών χωρίς μπάνιο και χωρίς πετσέτες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η μανία της υγιεινής μας έχει απομακρύνει από τους προγόνους μας, γεμάτους μικρόβια, τα οποία είναι απαραίτητα για την ισορροπία μας.
«Ολα τα μικρόβια δεν είναι εχθροί μας;», ρωτήθηκε ο μικροβιολόγος.
«Οχι, αντίθετα. Τα μικρόβια που ζουν κατά χιλιάδες στο δέρμα μας δημιουργούν έναν μικροβιότοπο, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν και στο έντερό μας. Αυτά τα μικρόβια παίζουν ουσιαστικό λόγο για την προστασία του δέρματός μας, επειδή τρέφονται με δερματικά «υπόλοιπα» και μας απαλλάσσουν έτσι από πιθανές παθογένειες.
Τα βακτήρια έχουν μάλιστα και έναν ρόλο αντιβιοτικών. Οταν γίνεται υπερβολική και εμμονική χρήση αντιβακτηριακού σαπουνιού, αυτό μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις. Μια λογική υγιεινή επιτρέπει, κατά συνέπεια, να συντηρήσουμε αυτή την βιοποικιλότητα των μικροβίων, η οποία είναι πολύτιμη.
Ο μικροβιολόγος Marc André Selosse χρησιμοποιεί, μάλιστα, έναν όρο γι’αυτό: «Καθαρή βρωμιά». Και μας καλεί να αποδεχτούμε ότι δεν μπορεί να είμαστε καθαροί 100%, ούτε να υπερβάλλουμε στην καθαριότητα. Σκεφτείτε μόνο την ώρα που επιστρέφετε στο σπίτι σας, καθημερινά, μπαίνετε στο μπάνιο και παίρνετε την χιλιο-χρησιμοποιημένη υγρή πετσέτα σας!
photo credit: bravotv.com
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα