Χώρισα και δεν εμπιστεύομαι τον πρώην μου να κρατήσει το παιδί – Τί να κάνω;

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλους τους τρόπους αντιμετώπισης έτσι ώστε να εμπιστευτείτε το παιδί στον πρώην σας σε περίπτωση διαζυγίου. Γιατί είναι μία δύσκολη διαδικασία και είναι λογικό να έχετε έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ένα διαζύγιο είναι μία δύσκολη διαδικασία, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση, για όλα τα μέλη της οικογένειας. Το πρώην ζευγάρι πρέπει να δείξει στα παιδιά ότι παραμένει οικογένεια, ακόμη κι αν δεν μένουν πια όλοι μαζί.

Μέσα σε όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, είναι σύνηθες ο γονιός που έχει την επιμέλεια του παιδιού να μην εμπιστεύεται τα παιδιά στον άλλον γονιό.

 

Τα 13 σημάδια ενός τοξικού φίλου που πρέπει να σου χτυπήσουν το καμπανάκι για να απομακρυνθείς

 

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την έλλειψη εμπιστοσύνης, όταν ο πρώην σύντροφός σου δεν έχει δώσει και πολύ σοβαρά δικαιώματα ότι δεν μπορεί να αναθρέψει το παιδί; Διαβάστε παρακάτω:

Κανονίστε τους κανόνες και τις ρουτίνες του παιδιού

Τις περισσότερες φορές την επιμέλεια του παιδιού την έχει η μητέρα. Παρόλα αυτά, στο σήμερα, κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο, οπότε θα μιλήσουμε για τους γονείς γενικά, ανεξαρτήτου φύλου.

Αν λοιπόν είστε εσείς αυτή ή αυτός που έχει την επιμέλεια του παιδιού, εσείς θα πρέπει να προσαρμόσετε και τις ρουτίνες καθώς και τους κανόνες στη διαπαιδαγώγηση. Διότι το παιδί θα είναι με τον άλλον γονιό είτε κάθε Σαββατοκύριακο είτε κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο.

Εσείς όμως, θα είστε μαζί του όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Το παιδί δε θα πρέπει να σας βλέπει ως κακό γονιό που του απαγορεύεται πράγματα ενώ τον άλλον γονιό σαν ένα λούνα παρκ που του γίνονται όλα τα χατίρια. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μπορεί να στραφεί εναντίον σας.

 

Οι ενοχές για τα λάθη σου δεν σε κάνουν καλύτερο γονιό

 

Είτε μαζί, είτε χώρια, σαν γονείς πρέπει να είστε μία κοινή ομάδα και όχι ο κακός και ο καλός της υπόθεσης. Θα πρέπει λοιπόν ο άλλος γονιός να ξέρει το πρόγραμμα, τις ρουτίνες και τους βασικούς κανόνες διαπαιδαγώγησης που έχετε θέσει και να τους τηρήσει και ο ίδιος.

Κι αν σε κάτι έχει κάποια αντίρρηση, να το συζητήσετε και να είστε ανοιχτοί στο να αλλάξετε ή να προσαρμόσετε αυτούς τους κανόνες, για το καλό του παιδιού.

πως-να-εμπιστευτώ-στον-πρώην-το-παιδί-μετά-από-διαζύγιο-

Photo via: paidorama.gr

Μιλήστε ανοιχτά τόσο με το παιδί όσο και με τον δεύτερο γονιό

Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω, πόσο μάλλον όταν δεν μένετε πια στο ίδιο σπίτι και μπορεί κάτι σημαντικό να παραλειφθεί. Αν θέλετε να εμπιστευτείτε τον δεύτερο γονιό του παιδιού θα πρέπει να έχετε καλή επικοινωνία τόσο με το παιδί όσο και με εκείνον, σχετικά με το τί έκαναν παρέα, πώς τα πέρασαν κλπ.

Να σκέφτεστε το συμφέρον του παιδιού

Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να μην πήρατε ένα εύκολο διαζύγιο. Δυστυχώς συμβαίνουν κι αυτά. Εφόσον υπάρχει ένα παιδί στη μέση όμως θα πρέπει πρώτα από όλα να σκεφτείτε το δικό του καλό. Και το παιδί, ανεξάρτητα από τις δικές σας αντιπαλότητες, έχει ανάγκη και τους δύο γονείς.

Θα πρέπει λοιπόν να μην του στερήσετε το δικαίωμα να βλέπει τη μαμά ή τον μπαμπά, μόνο και μόνο επειδή εσείς δεν τον εμπιστεύεστε. Αν υπάρχει σωστή επικοινωνία τόσο με το παιδί όσο και με τον/την πρώην σύντροφό σας, όλα θα πάνε καλά!

Αναπτύξτε σχέσεις ειλικρίνειας

Οι σχέσεις ειλικρίνειας είναι πολύ σημαντικές σε κάθε οικογένεια. Κι όσο κι αν δεν το θέλετε, με τον/την πρώην σύντροφό σας, θα παραμείνετε οικογένεια, όσο έχετε ένα παιδί μαζί. Θα πρέπει λοιπόν να τα λέτε όλα μεταξύ σας, ακόμη κι αν ξέρετε ότι κάνατε κάτι λάθος ή αντίστοιχα έκανες εκείνος/εκείνη κάτι λάθος.

Συγχωρήστε του λάθη και παραλείψεις, διότι είναι λογικό, εφόσον δεν το βλέπει τόσο συχνά όσο εσείς, να νιώθει πιο έντονα τη λαχτάρα να του κάνει τα χατίρια. Συγχωρήστε και δικά σας λάθη, διότι κανένας δεν έγινε γονιό με εγχειρίδιο χρήσης.

Το σημαντικό είναι να υπάρχει ειλικρίνεια και να αντιμετωπίζεται από κοινού τα προβλήματα. Κι αν αποδειχθεί ότι υπάρχει ειλικρίνεια μετά δε θα υπάρχει και ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης. Κι αν θέλετε να χτίσετε τέτοιες σχέσεις, ίσως να πρέπει να κάνετε εσείς το πρώτο βήμα.

πως-να-εμπιστευτώ-στον-πρώην-το-παιδί-μετά-από-διαζύγιο-

Photo via: paidiatriki.gr

Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού

Αν από την άλλη νιώθετε ότι το χάσμα με τον/την πρώην είναι τόσο μεγάλο που απλές συμβουλές δε θα βοηθήσουν, τότε θα χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από έναν παιδοψυχολόγο.

Ο ειδικός θα σας βοηθήσει να λύσετε τις μεταξύ σας διαφορές ενώ παράλληλα θα εμβαθύνει στη ψυχοσύνθεση του παιδιού και στο κατά πόσο αυτό το διαζύγιο το επηρέασε.

Δώστε σημασία στον εαυτό σας

Εκτός από μητέρα ή πατέρας είστε και άνθρωποι. Αντί να πανικοβάλλεστε κάθε φορά που το παιδί φεύγει από το σπίτι με τον άλλον γονιό, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Κάντε πράγματα που όσο έχετε το παιδί δεν μπορείτε να τα κάνετε, διασκεδάστε και σταματήστε να σκέφτεστε συνεχώς, τι κάνουν, που βρίσκονται, πως τα περνάνε.

Μη φοβηθείτε να πείτε “μπράβο” στον δεύτερο γονιό

Κι αν όλα πάνε καλά και ο δεύτερος γονιός συνεργαστεί και το παιδί είναι χαρούμενο κάθε φορά που γυρίζει σπίτι, χωρίς όμως να γίνεται αντιδραστικό με εσάς, μη φοβηθείτε να του πείτε ένα μπράβο κι ένα ευχαριστώ. Θα του δώσετε δύναμη να συνεχίσει και παράλληλα οι μεταξύ σας σχέσεις θα εξελιχθούν προς το καλύτερο.

πως-να-εμπιστευτώ-στον-πρώην-το-παιδί-μετά-από-διαζύγιο-

Photo via: tlife.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις σχέσεις στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close