Το παραμυθένιο ορεινό, ελληνικό χωριό, Ευρωστίνη βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα μακριά από την Αθήνα. Μια ξεχωριστή απόδραση που πρέπει να κάνετε.
Το μαγικό αυτό χωριό ξεχωρίζει για την θρυλική εκκλησία των 17 τρούλων και το πανέμορφο Ρέμα των Μύλων.
Η Ευρωστίνη και ο Κορινθιακός Κόλπος, όπως φαίνονται από τα Ροζενά. Photo: Δημήτρης Γιαννακάς
Long weekend σε ένα πανέμορφο χωριό της ορεινής Κορινθίας, το οποίο αποτελεί παράδεισο για τους φυσιολάτρες.
Απόδραση στις μυθικές Δρακόλιμνες όλης της Ελλάδας
Από τη στιγμή που θα αφήσετε το παραλιακό Δερβένι, θα σας πάρει γύρω στη μισή ώρα μέχρι να βρεθείτε στην Ευρωστίνη (γνωστή και ως Ζάχολη, αλλά και ως Ευρωστίνα) και στο δραματικό μεγαλείο των δύο βουνών που δεσπόζουν πάνω από το χωριό –η ομώνυμη Ευρωστίνη και το Μαύρο Όρος (ή Μαυριόρος).
Σε αυτήν τη μισή ώρα θα έχετε περάσει από λαμπερά πορτοκαλί περιβόλια με ώριμους λωτούς, μοναχικά σπιτάκια, ελαιώνες, πλατάνια, πεύκα, έλατα, πέτρα και σιωπή. Σε επίπεδο προορισμών, πρώτα θα συναντήσετε την Πεταλού, μετά τα Ροζενά (όπου συνήθως περνούν τον χειμώνα πολλοί από τους κατοίκους της Ευρωστίνης) και τέλος τον Κουμαριά.
Διανύοντας τα 14 υπέροχα χιλιόμετρα από το Δερβένι μέχρι το πανέμορφο αυτό χωριό της ορεινής Κορινθίας, θα έχετε ήδη ετοιμαστεί για ακόμα πιο μακρινές και μαγευτικές βουνίσιες διαδρομές: σίγουρα προς τα κοντινά χωριά Χελιδόρι, Πύργο και Καλλιθέα, ίσως όμως και προς το Σαραντάπηχο, που από όλους τους οικισμούς της περιοχής είναι εκείνος που στέκει χτισμένος στο μεγαλύτερο υψόμετρο.
Πέτρινες βρύσες με τρεχούμενα νερά. Photo: Κώστας Αρβανιτάκης
Στο «μπαλκόνι» του Κορινθιακού
Είναι πολύ όμορφη η Ευρωστίνη (Ζάχολη). Βγάζει μια άχρονη αθωότητα έτσι όπως κρατάει ακόμα ίχνη από την παλιά λαϊκή αρχιτεκτονική, που διακρίνεται στα παμπάλαια, στιβαρά και πετρόχτιστα σπίτια της. Η πέτρα, άλλωστε, κυριαρχεί σε ολόκληρο το χωριό: στις βρύσες του, στα αλώνια λίγο πιο έξω, ακόμα και πιο πέρα, στα μοναχικά ξωκλήσια των περιχώρων. Επιπλέον, η αεροπλανική θέα στο μακρινό γαλάζιο της θάλασσας είναι καθηλωτική από εδώ πάνω και δικαίως έχει δώσει στο χωριό τον χαρακτηρισμό «μπαλκόνι του Κορινθιακού».
Απόδραση στον ομφαλό της γης: Ένα ταξίδι που πρέπει να κάνεις
Το χωριό είναι χτισμένο στο οροπέδιο της Ζάχολης, σε ύψος 750 μέτρων, στην αγκαλιά ενός επιβλητικού, πυκνού δάσους μαύρης πεύκης. Όπως είπαμε, πιο πάνω υψώνονται δεσποτικά το Μαυριόρος (με 1.750 μέτρα ύψος) και η Ευρωστίνη, από όπου προέρχεται και το σημερινό όνομα της παλιάς Ζάχολης. Ο μύθος, εντωμεταξύ, λέει ότι στο Μαυριόρος έφτιαξε ο Ερμής την πρώτη λύρα που είδε ποτέ ο κόσμος, αμέσως μόλις γεννήθηκε.
Υπάρχει η άποψη πως η ονομασία Ζάχολη είναι σλαβικής προέλευσης, χρονολογούμενη στον 6ο αιώνα, όταν οι Σλάβοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο με τις φοβερές επιδρομές τους. Άλλοι, πάλι, ταυτίζουν το χωριό με την αρχαία Φελλόη. Όπως και να έχει, η φύση που περιβάλλει τον οικισμό είναι απίστευτα γοητευτική, ενώ ο ποταμός Ζαχολίτικος (ή Δερβένιος), ο οποίος διασχίζει την Ευρωστίνη, σχηματίζει το Ρέμα των Μύλων –μια παραμυθένια ρεματιά. Το ποτάμι πηγάζει από την περιοχή του προαναφερθέντος Σαραντάπηχου και καταλήγει στο ανατολικό Δερβένι, εκβάλλοντας στον Κορινθιακό Κόλπο.
Το Ρέμα των Μύλων είναι ένα παραμυθένιο τοπίο. Photo: Κώστας Αρβανιτάκης
Το παραμυθένιο Ρέμα των Μύλων
Τι ομορφιά και τι γαλήνη. Τι ήχοι από τα φύλλα που θροΐζουν, τα πουλιά που κελαηδούν, το νερό που κελαρύζει. Πάνω από το κεφάλι σου τα δέντρα φτιάχνουν πράσινους θόλους, ενώ τα πόδια πατάνε σε ένα φθινοπωρινό «χαλί» από πορτοκαλοκόκκινα φύλλα. Δίπλα στις όχθες, εντωμεταξύ, γέρνουν πλατάνια, καρυδιές, μηλιές, κερασιές, δαμασκηνιές, καστανιές, αχλαδιές και λωτιές.
Απόδραση στην Ορεινή Ναυπακτία: Τρία χωριά που θα σε μαγέψουν
Άγρια αρωματικά βότανα φυτρώνουν παντού. Το νερό, τρέχοντας και πέφτοντας από βράχο σε βράχο, φτιάχνει μικρούς καταρράκτες, ενώ –βρίσκοντας στο διάβα του απλωσιές– σχηματίζει μικρές λίμνες γεμάτες με πέστροφες, οι οποίες ιριδίζουν μέσα στα κρυστάλλινα ύδατα. Ο ουρανός και τα σύννεφα δίνουν χρώμα στα νερά, ενώ ο αέρας φτιάχνει τις «μουσικές» του ανάλογα με τη μέρα και την εποχή. Οι πάπιες περιμένουν πώς και πώς να αρπάξουν το ψωμί που θα τους πετάξετε, προτού χωθούν και πάλι στα ξύλινα σπιτάκια τους. Αν έχετε παιδιά, θα ενθουσιαστούν.
Στο Ρέμα των Μύλων οι πάπιες περιμένουν πώς και πώς να αρπάξουν το ψωμί που θα τους πετάξετε. Photo: Κώστας Αρβανιτάκης
Θα πεζοπορήσετε βέβαια και στα σηματοδοτημένα μονοπάτια, θα ξεκουραστείτε στα ξέφωτα με τα ξύλινα τραπέζια και τους πάγκους –ίσως τσιμπήσετε και τίποτα, αν έχετε φροντίσει να φέρετε μαζί σας προμήθειες. Όλοι μπορούν να περπατήσουν εδώ, εύκολα και ακίνδυνα. Για να κάνετε ολόκληρη τη γύρα, από τη μία άκρη του χωριού μέχρι την άλλη, υπολογίστε 3 ώρες. Αλλιώς, θα περπατήσετε όσο σας αρέσει και θα γυρίσετε πίσω, εκεί όπου αφήσατε το όχημά σας, ώστε να περιπλανηθείτε στο χωριό.
Χειμερινές διακοπές: Απόδραση στη Λίμνη Τσιβλού την μικρή Ελβετία της Ελλάδας που κρύβει ένα θαμμένο χωριο στα νερά της
Η εκκλησία με τους 17 τρούλους
Με το έμπα στο χωριό, θα σας αφήσει άφωνους ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου Ζάχολης, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. Έχει δεκαεπτά κεραμοσκεπείς τρούλους, οκτώ από τη μια μεριά της δίρριχτης στέγης, οκτώ από την άλλη κι έναν στη μέση. Στηρίζεται δε σε 36 κολώνες με κιονόκρανα, ενώ το τέμπλο κατασκευάστηκε από την ξυλεία ενός και μόνο τεράστιου κυπαρισσιού: η κοπή του, μάλιστα, απεικονίζεται στην εικονογράφηση της εκκλησίας.
Ο ναός είναι τρισυπόστατος, έχει δηλαδή τρεις τράπεζες. Η αριστερή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Αγία Ελένη, η μεσαία στον Άγιο Γεώργιο και η δεξιά στον Άγιο Δημήτριο. Στην αυλή βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του Ζαχολίτη οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821 Παναγιωτάκη Γεραρή (ο άλλος ντόπιος οπλαρχηγός είναι ο Χρήστος Ζαχολίτης), πλάι σε πετρόκτιστες βρύσες και σε επτά κυπαρίσσια.
Ο ναός χτίστηκε το 1811 κι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, αν και στην πραγματικότητα είναι οικοδομημένος πάνω σε προγενέστερο ναό, όπως πιστοποιούν ενετικά έγγραφα. Ο θρύλος λέει ότι κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας, μέσα σε 39 ημέρες, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων του χωριού, αφού η οθωμανική διοίκηση είχε συμφωνήσει να δημιουργηθεί χριστιανικός ναός στο χωριό, υπό την προϋπόθεση όμως να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 40 ημέρες –αλλιώς θα γκρεμιζόταν.
Το ξωκλήσι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας βρίσκεται μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου βράχου ύψους 40 μέτρων. Photo: Κώστας Αρβανιτάκης
Στο βόρειο μέρος του χωριού, εντωμεταξύ, θα αντικρίσετε ένα ακόμα εκπληκτικό θέαμα: το ξωκλήσι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας, μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου βράχου ύψους 40 μέτρων. Χτίστηκε προεπαναστατικά, σαν καταφύγιο για τους Κλέφτες της περιοχής, γι’ αυτό και δίπλα του σκάφτηκαν κρυψώνες ώστε να γλιτώνουν και οι αγωνιστές και οι ντόπιοι άμαχοι από τους διωγμούς. Ένα καλοπάτητο μονοπάτι βγάζει από το εκκλησάκι στον επαρχιακό δρόμο Ευρωστίνη-Ροζενά. Μάλιστα, έχουν φτιαχτεί και σκαλάκια που οδηγούν σε μία από τις παλιές κρυψώνες.
Γρεβενά: Θέα την Πίνδο έχει ο ιδανικός προορισμός για χειμερινές διακοπές (φωτό & βίντεο)
Τέλος, σύμφωνα με το www.travel.gr απέναντι από τη μικρή πλατεία με τον πλάτανο και την προτομή του μεγάλου Ζαχολίτη νομοδιδασκάλου Γεωργίου Μπαλ, θα δείτε τη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Χτίστηκε το 1838, μα δυστυχώς κάηκε ολοσχερώς και ξαναφτιάχτηκε το 1963. Σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένη με εκπληκτικής τεχνικής και ομορφιάς πετρόκτιστο καμπαναριό και πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο, επίσης χρονολογούμενο στο 1838.
Δείτε όλα τα άρθρα για τις διακοπές στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες