Φαινόμενο Φλυν: Η οικογένεια, οι φίλοι και η δουλειά μας καθορίζουν την ευφυΐα μας

Στην επιστημονική κοινότητα είναι διαδεδομένη η θεωρία, ότι η ευφυΐα ενός ανθρώπου καθορίζεται από την διατροφή, tη μόρφωση και τα γονίδια του μέχρι και την ηλικία των 18 ετών. Από εκεί και ύστερα, η ευφυΐα μας σταθεροποιείται και δεν μπορεί να δεχθεί ιδιαίτερες αλλαγές. Ο δρ Τζέιμς Φλυν, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία, και διευθυντής του Κέντρου Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, στη Βρετανία, ήρθε να αντικρούσει αυτό το επιχείρημα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον δρ Τζίμς Φλυν τα άτομα επηρεάζονται όσων αφορά την ευφυΐα τους και μετά τα 18 τους χρόνια, ανάλογα με τους φίλους, την οικογένεια και την δουλειά την οποία κάνουν. Αν ένα άτομο συναναστρέφεται με σκεπτόμενους ανθρώπους τότε η λειτουργιά του εγκεφάλου αυξάνεται με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ευφυΐα του. Με τον ίδιο τρόπο όταν ένας άνθρωπος κάνει μια δουλειά η οποία χρειάζεται σκέψη για να υλοποιηθεί, αυτό με τον καιρό επηρεάζει και την ευφυΐα του.

Το φαινόμενο Φλυν πήρε το όνομά του, από τον δρ Τζειμς Φλυν που αν και τα πρώτα χρόνια, η θεωρία του αντιμετωπίζονταν από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα διστακτικά, πλέον φαίνεται πως κερδίζει έδαφος. Υπάρχουν βέβαια ακόμη επιστήμονες οι οποίοι διαφωνούν μαζί του και αντιμετωπίζουν το θεώρημά με σκεπτικισμό.

Φαινόμενο Φλυν: Η οικογένεια, οι φίλοι και η δουλειά μας καθορίζουν την ευφυΐα μας

Photo via: irishtimes.com

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ψυχολόγοι και παιδαγωγοί θεωρούν ότι η ευφυΐα ενός παιδιού καθορίζεται από το οικογενειακό περιβάλλον. Παραδείγματος χάρη, όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε μια οικογένεια όπου χρησιμοποιεί όμορφο και πλούσιο λεξιλόγιο, έχει παρατηρηθεί ότι και το δικό του λεξιλόγιο είναι πιο πλούσιο από τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες που όταν απευθύνονται στα παιδιά τους, χρησιμοποιούν μωρουδίστικες εκφράσεις.

Γυρνώντας όμως πίσω στο δρ Φλυν αυτό που υποστηρίζει είναι το εξής:

«Η ευφυΐα πάντοτε εθεωρείτο στατική αλλά σύγχρονα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό είναι λάθος. ” Ενώ συνεχίζει λέγοντας:«Ο εγκέφαλος μοιάζει με έναν μυ: όσο περισσότερο τον χρησιμοποιούμε, τόσο πιο δυνατός γίνεται. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να αυξάνουμε την ευφυΐα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής» .

Σύμφωνα με τον δρ Φλυν αν θέλεις να αυξήσεις την ευφυΐα σου πρέπει να παντρευτείς έναν άνθρωπο ο οποίος είναι αρκετά ευφυής έτσι ώστε να σε παρασύρει μαζί του και να ασχοληθείς με μια δουλειά η  οποία θα απαιτεί από εσένα σκέψη για να υλοποιηθεί. Η παρέα με ευφυείς ανθρώπους, βοηθάει εξίσου το να λειτουργήσει και ο δικός σου εγκέφαλος περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρ Φλυν είναι αυτός που ανακάλυψε ότι η ευφυΐα των ανθρώπων που ζουν στις αναπτυγμένες χώρες αυξήθηκε από το 1930 μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα σε κάθε δεκαετία φαίνεται πως η ευφυΐα των πληθυσμών ανεβαίνει κατά 3 βαθμούς.

Ο δρ Τζέιμς Φλυν έρχεται να αντικρούσει την επικρατέστερη άποψη της επιστημονικής κοινότητας δίνοντας ως παράδειγμα τα ευρήματα των τεστ ευφυΐας στα οποία έχουν υποβληθεί τα τελευταία 65 χρόνια άνθρωποι από πολλές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου με την ηλικία τους. Έτσι λοιπόν, καταλήγει ότι η ευφυΐα ενός ανθρώπου επηρεάζεται από το μορφωτικό επίπεδο και την ευφυΐα της οικογένειας, των φίλων και του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Καταλήγει δε, ότι τα γονίδια επηρεάζουν κατά 80% την ευφυΐα ενός ανθρώπου μέχρι τα 18 χρόνια και από εκεί και πέρα ένα 20% μπορούμε να το βελτιώσουμε ανάλογα με τις κοινωνικές μας συναναστροφές και το επάγγελμα που θα επιλέξουμε να κάνουμε.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του δρ Τζέιμς Φλυν την οποία πραγματοποίησε στο TEDx σχετικά με την ευφυΐα των ανθρώπων. Δείτε παρακάτω:

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Photo via: stuff.co.nz

Close