Η γέννα είναι μια φυσιολογική διαδικασία, αλλά, κατά τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά την έλευση του μωρού, το σώμα σας πρέπει να περάσει μια περίοδο επούλωσης.
Η απότομη μείωση του βάρους, η εξαφάνιση της κοιλιάς, οι αλλαγές στις ορμόνες σας, η παλινδρόμηση της μήτρας, οι αλλαγές στη ψυχολογική σας διάθεση, είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που βιώνει μετά τη γέννα. Χρειάζεται λοιπόν χρόνο να ξεκουραστεί, να γίνει καλά και να δεθεί με το μωρό της.
Χρειάζεται και της αξίζει φροντίδα και περιποίηση για τους παρακάτω λόγους:
Η μήτρα σου χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος.
Η μήτρα μιας γυναίκας είναι ένα θαυμαστό όργανο που μπορεί να τεντώσει και να τεντώσει για να φιλοξενήσει μέσα της τη νέα ζωή για 9 ολόκληρους μήνες. Αμέσως μετά τη γέννα το πιθανότερο είναι να νιώθετε τη μήτρα σας σαν μια σκληρή μπάλα στο ύψος του αφαλού σας. Οι μεταγεννητικές συσπάσεις θα είναι έντονες για δύο μέρες και θα βοηθήσουν στην επούλωση της μήτρας. Χρειάζεται όμως αρκετός χρόνος, περίπου 4 εβδομάδες, για να επιστρέψει η μήτρα στο φυσιολογικό της μέγεθος πριν την εγκυμοσύνη. Οι κράμπες που θα νιώθετε ανά διαστήματα και πολλές φορές κατά το θηλασμό, καθώς ο ερεθισμός των θηλών ευνοεί τις συσπάσεις, είναι μεν φυσιολογικές αλλά σίγουρα όχι και ότι καλύτερο.
Επίσης η κολπική αιμορραγία (τα λόχεια) είναι φυσιολογική μετά τη γέννηση αλλά σίγουρα θα σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένες.
Το ίδιο και ο κόλπος
Ο κόλπος σας μετά τον τοκετό θα έχει τεντωθεί αρκετά και μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένος. Μέσα στις επόμενες μέρες από τον τοκετό το πρήξιμο υποχωρεί και οι μυς του κόλπου αρχίζουν και πάλι να σφίγγουν. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μικρύνει αρκετά σπάνια όμως ξαναπαίρνει το προηγούμενη μορφή του. Αν όμως γεννήσατε με καισαρική τότε γνωρίζετε καλά πως τίποτα δεν πρέπει να διαταράξει την περιοχή της τομής. Ούτε καν τα γλυκύτατα ποδαράκι του νέου σας μωρού. Όσο καλά και αν πήγε η καισαρική, όσο καλά ράμματα και αν έβαλε ο γιατρός σας, το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί. Η καισαρική δεν παύει να είναι άλλη μια σοβαρή εγχείρηση. Επίσης αν σας έγινε μια μικρή τομή στο περίνεο κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού και τα ράμματα ήταν λίγα τότε θα επανέλθετε σύντομα. Αν όμως η τομή ήταν μεγάλη, έφτανε δηλαδή μέχρι το ύψος του πρωκτού, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα να επανέλθει η περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκουραστείτε. Μην κάνετε δουλειές το πρώτο διάστημα που θα καταπονήσουν το σώμα σας. Κοιμηθείτε, ξεκουραστείτε και φάτε καλά. Το σώμα σας πρέπει να γιατρευτεί και να αναλάβει δυνάμεις. Ο μόνος σας ρόλος το πρώτο διάστημα είναι η φροντίδα του μωρού σας. Αλλά και εκεί όπου χρειάζεται ζητήστε βοήθεια. Την αξίζετε και τη δικαιούστε. Στο κάτω κάτω δεν είναι μικρό κατόρθωμα να φέρνεις στον κόσμο μια νέα ζωή.
Οι ορμόνες σου πρέπει να σταθεροποιηθούν
Όταν είσαι έγκυος τα επίπεδα ορμονών σου είναι 20 με 30 φορές υψηλότερα από ότι πριν και μετά τη γέννα πέφτουν ξαφνικά, με αποτέλεσμα όλες οι νέες μανούλες να αντιμετωπίζουν ψυχολογικές διακυμάνσεις. Από τη μια προσπαθείτε να βρείτε τις ισορροπίες στο νέο σας ρόλο της μητέρας ενώ χιλιάδες ερωτήσεις και αμφιβολίες περνούν από το μυαλό σας για το αν φροντίζετε σωστά το μωρό σας. Από την άλλη το σώμα σας δίνει μια μάχη να επιστρέψει στη φυσιολογική κατάσταση πριν τη γέννα. Προσθέστε σε αυτό και την έλλειψη ύπνου, τις αυξημένες ανάγκες του μωρού αλλά και την απότομη πτώση των ορμονών (οιστρογόνων) και δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν που δεν αισθάνεστε και στα καλύτερά σας και έχετε ανάγκη από κάποιον να φροντίσει και να περιποιηθεί εσάς.
Η περίοδος των λεγόμενων “baby blues” μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες. Φυσικά αυτό συμβαίνει σε κάθε νέα μαμά και δεν πρέπει να συγχέεται με την επιλόχεια κατάθλιψη.
Η ξεκούραση και η χαλάρωση βοηθούν τον θηλασμό.
Μπορεί να αισθάνεστε έντονη κούραση και άγχος και παρόλα αυτά να μην επηρεάζεται η παραγόμενη ποσότητα του μητρικού γάλατος, όμως η ορμόνη της οξυτοκίνη που βοηθά στο να κατέβει το γάλα επηρεάζεται από τα αυξημένα επίπεδα άγχους της λεχώνας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται πρόβλημα στο θηλασμό.
Το σώμα σας αλλάζει από φορέας της νέας ζωής σε φυσιολογική γυναίκα.
Η μεταβολές στο γυναικείο σώμα κατά την διάρκεια των 9 μηνών της κύησης είναι πραγματικά θαυμαστές. Τα εσωτερικά όργανα της γυναίκας μετατοπίζονται κυριολεκτικά, προκειμένου να δώσουν χώρο στη νέα ζωή να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Μετά τη γέννα λοιπόν πρέπει αυτά να επανέλθουν στην αρχική τους θέση. Η τουαλέτα θα είναι σίγουρα δύσκολη το πρώτο διάστημα και το πιθανότερο είναι να δείτε αλλαγές στο δέρμα σας όπως ακμή αλλά και μια έντονη τριχόπτωση ενώ παράλληλα θα αισθάνεστε έντονη εφίδρωση και ζέστη. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή των ορμονών και κρατάει κάποιες εβδομάδες.
Χρειάζεστε χρόνο για να ερωτευτείτε το μωρό σας και να δεθείτε μαζί του
Το 4ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ξεκινά μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Σε αυτό το διάστημα ενισχύεται ο δεσμός μητέρας και παιδιού. Οι δυο τους χρειάζονται χρόνο να γνωριστούν και να μάθουν να επικοινωνούν. Το μωρό θα αναζητά το περιβάλλον της μήτρας, την ασφάλεια, τη ζέστη, την επαφή, μυρωδιά, φωνή της μαμάς του πέρα από την ικανοποίηση των βιολογικών αναγκών του.
Η νέα μαμά χρειάζεται χρόνο με το μωρό της για να δεθεί μαζί του αλλά και να μάθει να αναγνωρίζει τον τρόπο που αυτό εκδηλώνει τις ανάγκες του. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει οι δύο τους να έχουν καθημερινά αρκετό χρόνο μόνοι τους. Τους αξίζει λοιπόν ένα περιβάλλον ήσυχο χωρίς διακοπές από τρίτους.
Δυστυχώς όμως δεν είναι εύκολο για όλες τις μαμάδες να απουσιάσουν για καιρό από τη δουλειά τους. Η καθημερινότητα του σπιτιού και οι υποχρεώσεις συνεχίζονται, ιδιαίτερα αν υπάρχουν και άλλα παιδιά στο σπίτι.
Ακόμα λοιπόν και αν δεν μπορείτε να απολαύσετε δυο εβδομάδες τουλάχιστον ξεκούρασης ή μια, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας:
1)Μειώστε τον αριθμό των επισκεπτών που θα δεχθείτε στο σπίτι,
2) Πέστε σε όποιον έρχεται επίσκεψη να φέρνει ένα φαγητό
3) Κάντε μια λίστα με όλες τις δουλειές του σπιτιού και κολλήστε την στην πόρτα του σπιτιού σας, έτσι όποιος μπαίνει ξέρει τι συμβαίνει αλλά και ποιος είναι το αφεντικό σε αυτό το σπίτι (η μαμά φυσικά).
Και να θυμάστε, πολύ βασικό είναι να ξέρετε πότε να λέτε όχι. Υποστηρίξτε τις απόψεις σας. Εσείς είστε η μαμά αυτού του παιδιού και ότι και να θέλουν να σας επιβάλουν οι υπόλοιποι συγγενείς, πρέπει να ξέρετε πότε να λέτε όχι. Δυστυχώς οι περισσότεροι θεωρούν ακόμα και σήμερα πως η γυναίκα αμέσως μετά τη γέννα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα της ως σύζυγος, νοικοκυρά και μαμά. Θεωρούν πως ο προσωπικός χρόνος ξεκούρασης και περιποίησης του εαυτού της αλλά και η διαδικασία ανάρρωσης είναι σημάδι αδυναμίας ή προνόμιο μόνο λίγων. Μεγάλο λάθος. Είναι δικαίωμα κάθε λεχώνας αλλά και του μωρού της να απολαύσει αυτές τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα την καλύτερη φροντίδα και περιποίηση που μπορεί κάποιος να της προσφέρει.
Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου
Πηγή: mommyandthecity.grΕιδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες