Κι ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται σε εξέλιξη, μια αμερικανική μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους που «εγκυμονούν» οι παιδικές φουσκωτές πισίνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
«Οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε η χρήση της πισίνας να γίνεται παρουσία τους καθώς ελλοχεύουν οι ίδιοι κίνδυνοι πνιγμού, ειδικά για τα πολύ μικρά παιδιά, όπως και με τις κλασσικές πισίνες», εξηγεί ο Δρ Γκάρι Σμιθ από το Κέντρο Έρευνας Τραύματος και Πολιτικής του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων στο Κολόμπους του Οχάιο.
photo view pinterest
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του εντόπισαν 209 καταγεγραμμένες περιπτώσεις πνιγμού παιδιών σε φουσκωτές πισίνες, οι περισσότερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Πρόκειται για ένα παιδί ανά πέντε ημέρες που πνίγεται στην παιδική φουσκωτή πισίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», υπογραμμίζεται στη μελέτη.
Δείτε ακόμη: Παιδί μόνο στο αυτοκίνητο.Οι θανάσιμοι κίνδυνοι
Κι ενώ η σημείωση αυτή δεν υπονοεί ότι οι οικογένειες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν φουσκωτές πισίνες, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι «θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε σοβαρά τα ζητήματα ασφαλούς χρήσης, όταν πρόκειται να αγοράσουμε μια φουσκωτή πισίνα και να βάλουμε μέσα τα παιδιά μας», τονίζει ο ερευνητής.
Η επιστημονική ομάδα του Δρ Σμιθ μελέτησε τα στοιχεία που εντόπισε στα αρχεία της Επιτροπής Ασφάλειας Εμπορικών Προϊόντων των ΗΠΑ και εστίασε στα περιστατικά πνιγμού ή σχεδόν πνιγμού κατόπιν χρήσης των φουσκωτών πισινών.
Κατά τη διάρκεια των εννέα ετών, είχαν καταγραφεί 209 θάνατοι λόγω κατάδυσης και 35 μη μοιραία περιστατικά σε παιδιά ηλικίας 11 ετών και κάτω.
Πνιγμός!Δεν θα υπάρξει κραυγή για βοήθεια από το παιδί
Στην πλειοψηφία αφορούσαν παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, και κατά κύριο λόγο αφορούσαν παιδιά που είχαν κάνει χρήση της φουσκωτής πισίνας στο σπίτι τους και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.
Οι επιστήμονες εντόπισαν και περιπτώσεις πνιγμού μετά από την προσπάθεια των παιδιά να κάνουν βουτιά στην φουσκωτή πισίνα, καθώς και όταν τα παιδιά έπαιζαν μέσα στο νερό με την κοντινή παρουσία γονέων αλλά χωρίς πλήρη εποπτεία.
«Οι γονείς δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι επιβλέπουν τα παιδιά ενώ πίνουν το ποτό τους και κουβεντιάζουν με φίλους ή μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο», εξηγεί η Δρ Λίντα Γκουάν, ειδική σε θέματα πνιγμού στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Σιατλ.
«Η επίβλεψη πρέπει να είναι διαρκής και όταν πρόκειται για νήπια, θα πρέπει να περιλαμβάνει και σωματική επαφή», σημειώνει η Δρ Γκουάν.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς για περισσότερη ασφάλεια να φορούν στο παιδί σωσίβιο όταν αυτό βρίσκεται κοντά σε πισίνα. Και όταν δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά στο παιδί, ας διασφαλίζουν ότι αυτό δεν θα κάνει χρήση της πισίνας. Και αυτό μπορεί να γίνει, αδειάζοντας απλώς το νερό, ακόμη και όταν πρόκειται για μια μικρή φουσκωτή παιδική πισίνα.
Μάθετε στα παιδιά να προστατεύουν τον εαυτό τους!Οδηγίες
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η κάλυψη της πισίνας με πλαστικό ή άλλο υλικό κάλυμμα δεν αποτρέπει τον κίνδυνο, καθώς αναφέρθηκε στη μελέτη και η περίπτωση δύο παιδιών που πνίγηκαν μαζί κατά την προσπάθεια τους να αφαιρέσουν το κάλυμμα και να κολυμπήσουν.
Αυτό πάντως που όλοι οι ειδικοί τονίζουν είναι ότι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την ασφάλεια των παιδιών τους, ακόμη και όταν αυτά πρόκειται να χρησιμοποιήσουν μια παιδική φουσκωτή πισίνα με μερικά εκατοστά νερό.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες