Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, είναι η εποχή που οι ιώσεις και η γρίπη βρίσκονται σε έξαρση. Τα παιδιά αρρωσταίνουν συνεχώς και δυστυχώς μπορούν εύκολα να κολλήσουν ή να μεταφέρουν μικρόβια και ιούς που τα αναγκάζουν να είναι καθηλωμένα στο κρεβάτι για μέρες.
Σαν γονείς, είναι φυσικό να ανησυχούμε για την υγεία του παιδιού μας και να αγχωνόμαστε όταν το παιδί αρρωσταίνει συχνά. Είναι λογικό λοιπόν, πάνω στην ανησυχία μας να μας πιάνει ίσως κάποιος πανικός και να θέλουμε να το φροντίσουμε και να το κάνουμε καλά. Τη φροντίδα όμως αυτή δεν τη μεταφέρουμε πάντα στο παιδί με το σωστό τρόπο.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί μας αρρωστήσει, μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά και ορισμένα πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε όταν τα παιδιά μας είναι άρρωστα. Η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου μας εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε και ποια βασικά βήματα να ακολουθήσουμε για την ταχύτερη ανάρρωση του παιδιού μας.
Παρακάτω θα διαβάσετε αναλυτικά τα 10 πράγματα που κάνουμε όταν το παιδί μας αρρωστήσει. Με αυτά τα 10 βασικά βήματα μπορούμε να ανακουφίσουμε το παιδί από τα συμπτώματα ενώ παράλληλα να διαπιστώσουμε κατά κάποιο τρόπο πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή του. Μην ανησυχείτε λοιπόν, γιατί η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, εξηγεί αναλυτικότατα τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω:
- Σέβομαι την όρεξή του, η οποία μπορεί να είναι χαμηλή και δεν το πιέζω να φάει.
- Δεν προτείνω «δύσκολα» για το γούστο του φαγητά, αλλά αυτά που προτιμά, αρκεί να είναι υγιεινά και ελαφριά.
- Φροντίζω να του χορηγώ πολλά υγρά από το στόμα για να μην αφυδατωθεί και να παρακολουθώ την ούρησή του, ώστε να είναι άφθονη.
- Εφαρμόζω τους απλούς και πρακτικούς χειρισμούς που γνωρίζω και που μπορούν να το βοηθήσουν: ελαφρύ ντύσιμο για τον πυρετό, επιθέματα για το κοιλιακό άλγος ή για την ωταλγία, ροφήματα για το βήχα κτλ.
- Εάν παρουσιάζει υψηλό πυρετό δεν αγχώνομαι, (τα παιδιά συνήθως είναι δυνατοί οργανισμοί και γι’αυτό κάνουν υψηλό πυρετό), αλλά φροντίζω να ενημερώσω την Παιδίατρό μου.
- Γενικά, δίνω περισσότερη σημασία στη γενική κατάσταση του παιδιού και όχι στο ύψος του πυρετού. Παρακολουθώ με προσοχή εάν είναι ζωηρό και ευδιάθετο, όταν του πέφτει ο πυρετός.
- Εάν είναι έντονα «πεσμένο», κακοδιάθετο ή κοιμάται συνέχεια και ξυπνάει με δυσκολία, επικοινωνώ με την Παιδίατρό μου.
- Εάν παρουσιάζει οποιοδήποτε σύμπτωμα που το ένστικτό μου, μου χτυπά καμπανάκι κινδύνου, επικοινωνώ με την Παιδίατρό μου (δεν παίζω με την υγεία του παιδιού μου!)
- Λαμβάνω υπόψιν και τις συμβουλές της μητέρας, των γονιών, των φίλων μου κτλ, αλλά φροντίζω να μην παρεμβαίνουν στο ένστικτό μου, στις γνώσεις μου και στις οδηγίες της Παιδιάτρου μου.
- Αφήνω για λίγο στην άκρη τα όρια και τον εκπαιδευτικό μου ρόλο ως γονέας και ανταποκρίνομαι εξ ολοκλήρου στις ανάγκες του παιδιού μου. Εάν πχ είναι ιδιαίτερα γκρινιάρικο και παραπονιάρικο, του χαρίζω απλόχερα την αγκαλιά και τα φιλιά μου!
- Δίνω θάρρος στον εαυτό μου, λέγοντάς του ότι πρόκειται για κάτι παροδικό και ότι θα τα καταφέρω! Κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούργιο και γίνομαι όλο και καλύτερος γονιός. Εξάλλου, κανένας δεν γεννήθηκε έτοιμος!
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις