“Aν έδειχναν τον ίδιο ζήλο για να φτιάξουν κίνημα: “Κανένα παιδί με κινητό”, θα είχαν σωθεί γενιές.” Ένα κείμενο που ΠΡΕΠΕΙ να διαβαστεί!

Ζούμε στην εποχή που τα παιδιά μας, ξέρουν να χειρίζονται πολύ καλύτερα τα τάμπλετ, τα κινητά και τους υπολογιστές από εμάς τους ίδιους. Αυτό, το έχουμε αναγνωρίσει όλοι, τις περισσότερες φορές χαριτολογώντας!

Παρόλα αυτά, πόσο λάθος είναι αυτό που κάνουν πολλοί γονείς; Παλιότερα όταν ένα παιδί είχε αυπνίες, βαριόταν ή είχε γκρίνια, παίζαμε και ασχολούμασταν μαζί του. Πλεόν του δίνουμε ένα κινητό για να φάει πιο εύκολα, να κοιμηθεί πιο εύκολα ή για να σταματήσει να κλαίει.

Δεν ασχολούμαστε όσο παλιότερα. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά του Δημοτικού να μην παίζουν πια με άλλα παιδιά. Αλλά να μιλάνε για ταμπλετ και κινητά και να θέλουν από τα 10 τους χρόνια να έχουν λογαριασμό στο TikTok.

“Aν έδειχναν τον ίδιο ζήλο για να φτιάξουν κίνημα: “Κανένα παιδί με κινητό”, θα είχαν σωθεί γενιές.” Ένα κείμενο που ΠΡΕΠΕΙ να διαβαστεί!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά στον βρεφονηπιακό σταθμό να είναι υπερκινητικά ως επί το πλείστων αφού, τα Σαββατοκύριακα αντί να πάνε να παίξουν στις παιδικές χαρές, ή να πάνε σε κάποιο άθλημα, κάθονται όλη την μέρα ξαπλωμένα σε ένα κρεβάτι και πάιζουν με κάποια ηλεκτρική συσκευή.

Δείτε ακόμα Έρευνες έδειξαν ότι πρέπει να απαντάμε στις ερωτήσεις του παιδιού αν θέλουμε να πετύχει στην ζωή του!

Σίγουρα δεν είμαι τεχνοφοβική. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει προσφέρει άπειρα καλά στο ανθρώπινο είδος. Παρόλα αυτά πόση ανάγκη έχουν την διασκέδαση μέσω της τεχνολογίας παιδιά που ακόμη δεν έχουν μάθει να μιλούν καθαρά; Πόση ανάγκη έχουν την διασκέδαση μέσω της τεχνολογίας παιδιά του Δημοτικού;

Καμία ανάγκη δεν την έχουν. Αυτές οι ηλικίες είναι για να παίζουν και να ξεσπούν την ενέργεια και την χαρά τους. Μην αναρωτιέστε γιατί τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς υπερκινητικά και παχύσαρκα παιδάκια.

“Aν έδειχναν τον ίδιο ζήλο για να φτιάξουν κίνημα: “Κανένα παιδί με κινητό”, θα είχαν σωθεί γενιές.” Ένα κείμενο που ΠΡΕΠΕΙ να διαβαστεί!

Στο εξωτερικό οι κλινικές αποτοξίνωσης για παιδιά και εφήβους που έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές συσκευές γεμίζουν διαρκώς. Επίσης η τεχνολογία σε τόσο τρυφερές ηλικίες κάνει κακό στην νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Με λίγα λόγια τα μυαλουδάκια τους πουρές.

Η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων  Σπυριδούλα Κώτση προχώρησε σε μία δημοσίευση μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook που μας έκανε να συμφωνήσουμε και να ταυτιστούμε απόλυτα. Το κείμενο έχει να κάνει με την τεχνολογία και την επιρροή της στα παιδιά. Διαβάστε παρακάτω:

Δίνουμε απεριόριστη πρόσβαση στα παιδιά στο κινητό τηλέφωνο, το τάμπλετ και την παιχνιδομηχανή από την κούνια ακόμα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Ξοδεύουμε λεφτά, τους τα κάνουμε δώρο, συμβολίζουμε με αυτά την γονικό ενδιαφέρον και την αγάπη μας.

“Aν έδειχναν τον ίδιο ζήλο για να φτιάξουν κίνημα: “Κανένα παιδί με κινητό”, θα είχαν σωθεί γενιές.” Ένα κείμενο που ΠΡΕΠΕΙ να διαβαστεί!

Καυχιόμαστε πόσο γρήγορα “τους παίρνουν το κολάϊ”. Κανένα παιδί ή έφηβος χωρίς κινητό-προέκταση του χεριού πλέον, σου λέει. Κι ύστερα, δεν προλαβαίνουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας να υποδέχονται απελπισμένους ενήλικες που εκλιπαρούν τη βοήθεια και κατεστραμμένα-εξαρτημένα ανήλικα.

Πολλαπλάσια κρύβονται πίσω από αυτά: Παιδιά με χαμένα τα πιο σημαντικά χρόνια της ανάπτυξης τους, καταδικασμένα (στην καλύτερη περίπτωση) σε μελλοντική μετριότητα, φορτωμένα ένα σωρό ελλείμματα και θλιβερές ζημίες -από τα παρατράγουδα της ασύδοτης παράδοσης στην ψηφιακή ζωή.

Αυτά τα άλαλα και τα μαρμαρωμένα μπροστά στις οθόνες παιδιά, τα ψυχικά αποξενωμένα, τα πνευματικά αναθρεμμένα με κάθε λογής τοξικό σκουπίδι που βασιλεύει στο διαδίκτυο, τα προσέχει κανείς; Έχουμε καταλάβει τις τους κάνουμε;

Τα χειρότερα “φίμωτρα” δεν είναι τα προσωρινά πανάκια τριπλής επίστρωσης για έναν κορωνοϊό. Είναι εκείνα που δεν φαίνονται και τα έχουμε περάσει μόνιμα οι ίδιοι στα παιδιά μας, από μωρά ακόμη.
Αλλά η μάσκα μας φταίει.
………
(Σπυριδούλα Κώτση, Επιμελήτρια Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Μονάδα Εφήβων, ΓΠΝ ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης)

Photo cover via: kathimerini.gr

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο daddy-cool.gr

Close