Άνοιγμα σχολείων: Παιδίατρος ξεσπά "Δεν έχει γίνει κατάλληλη προετοιμασία για ασφαλές άνοιγμα σχολείων"

Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες απέχει μόλις λίγες μέρες από σήμερα. Φέτος όμως, το άνοιγμα σχολείων είναι κάτι που απασχολεί σχεδόν όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και το επιστημονικό προσωπικό.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, και οι συνθήκες με τις οποίες τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία είναι πρωτόγνωρες. Συχνή χρήση αντισηπτικού, μάσκες από το νηπιαγωγείο και αποστάσεις που δύσκολα τηρούνται στα παιδιά είναι μερικά από τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αποφυγή μεταδοτικότητας του ιού.

Οι γνώμες διίστανται σχετικά με το ν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και με το κατά πόσο είναι ασφαλή η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά. Ένας παιδίατρος λοιπόν ξεσπά κατά τις αποφάσεις που έχουν παρθεί για τα σχολεία, και θέλησε να μοιραστεί την άποψή του.

Διαβάστε παρακάτω όσα αναφέρει ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης στη σελίδα του στο facebook.

Επισφαλές εγχείρημα με ελλιπή προετοιμασία

Τα μηνύματα από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής

Με πλήρη σύνθεση (όλους τους μαθητές), χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα, προγραμματίζεται το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, μετά την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορονοϊού COVID-19 στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η ημερομηνία μας φαίνεται κοντινή ωστόσο με όρους διασποράς μίας επιδημίας που καλπάζει, τα επιδημιολογικά δεδομένα στις αρχές του Σεπτέμβρη μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά.

Τι ακριβώς θα συμβαίνει στην Ελλάδα με τα κρούσματα και τους θανάτους στις 7 Σεπτεμβρίου ; Όταν έχουμε ήδη 250 επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως και αυξανόμενα κρούσματα σε υγειονομικούς και μάλιστα σε νοσοκομεία ; Και αναμένουμε στο τέλος του μήνα τα αποτελέσματα του μαζικού συγχρωτισμού του Δεκαπενταύγουστου ;;

Ταυτόχρονα οι γονείς μας ρωτάνε τι θα γίνει με τα σχολεία. Θα είναι ασφαλές το να στείλουν το παιδί τους ; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο ίδιο το παιδί ή στους γονείς του ; Τα σχολεία θα μείνουν πράγματι ανοιχτά ή θα πρέπει να προετοιμάσουν από τώρα εναλλακτικές λύσεις ;

Δείτε επίσης Μάσκα στο παιδί: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για την αποφυγή σοβαρών κινδύνων- Παιδίατρος συμβουλεύει

Η εμπειρία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) σημειώθηκαν περίπου 180.000 νέα κρούσματα Covid-19 σε παιδιά ανάμεσα στις 9/7 και τις 6/8 στις ΗΠΑ. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση των κρουσμάτων κατά 90% μέσα σε 4 εβδομάδες.

Λόγω της μεγάλης αυτής αύξησης η AAP παροτρύνει τους παιδίατρους στο να τονίζουν στις κοινότητες την ανάγκη για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων πριν να προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων.

Άνοιγμα σχολείων σημαίνει και κρούσματα Covid στα σχολεία

Σύμφωνα με την Sally Goza, MD, FAAP, πρόεδρο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής «Σε περιοχές με ταχεία εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, είναι πιθανό ότι περισσότερα παιδιά επίσης θα μολυνθούν, και τα δεδομένα που έχουμε συνηγορούν υπέρ αυτού»

Σύμφωνα με τον Sean O’Leary, MD, MPH, FAAP, αντιπρόεδρο της επιτροπής λοιμώξεων της AAP η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά οφείλεται στην γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Φυσικά ισχύει αυτό το οποίο γνωρίζουμε ήδη για τα παιδιά και την COVID19 λοίμωξη, ότι δηλαδή επηρεάζονται λιγότερα σοβαρά από τους ενήλικες και ότι καταλήγουν πολύ σπανιότερα σε νοσηλεία ή σε θάνατο. Ωστόσο είναι επίσης σημαντικό να ξέρουμε ότι η λοίμωξη με Κορονοϊό δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τελείως καλοήθης πάθηση στα παιδιά.

Σύμφωνα με τον Sean O’Leary υπάρχουν πολλά ακόμα που οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει για τη λοίμωξη με COVID-19 στα παιδιά. Είναι ακόμα αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας το πόσο πιθανό είναι να μολύνονται τα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες όπως και το πόσο πιθανό είναι να το μεταδώσουν σε άλλους τη νόσο.

Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων ο αντιπρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων της ΑΑΠ σημειώνει τα εξής :

” Εμείς ασφαλώς και προτείνουμε πως το ιδανικό είναι η φυσική παρουσία των μαθητών μέσα στο σχολείο. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που να είναι ασφαλής για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό.”

” Σε περιοχές με ευρεία διασπορά του ιού δεν είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων για δύο βασικούς λόγους :

1ον. Αν ο Κορονοϊός κυκλοφορεί ευρέως στην κοινότητα είναι δεδομένο ότι θα κυκλοφορήσει ευρέως και μέσα στο σχολείο. Είναι αναπόφευκτο και αυτό αυτόματα βάζει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε κίνδυνο. Από τη στιγμή που ο βαθμός μεταδοτικότητας στην κοινότητα είναι μεγάλος είναι αδύνατο ο ιός να μείνει εκτός σχολείων ακόμα και με την σωστή εφαρμογή των μέσων ατομικής προστασίας.

2ον . Το άνοιγμα των σχολείων υπό αυτές τις συνθήκες είναι ανώφελο. Ακόμα και αν ακολουθηθεί η άριστη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού και υποθετικά δεν υπάρχει μετάδοση εντός του σχολείου, ο ιός θα φτάσει στα παιδιά από άλλα μέρη και επαφές. Τελικά πάλι θα αναγνωριστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των μαθητών. Είτε είναι οι εκπαιδευτικοί, είτε οι μαθητές που θα έχουν τον ιό, οι υγειονομικές περιφέρειες έχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό για τα κρούσματα πέρα του οποίου αποφασίζουν το κλείσιμο ενός σχολείου. Αν υπάρχει ευρεία διασπορά του ιού στην κοινότητα θα δούμε άμεσα και κάποια από τα σχολεία που άνοιξαν ξαφνικά να κλείνουν.”

Ανυπαρξία προετοιμασίας για ασφαλές άνοιγμα

Με τα δεδομένα αυτά ας δούμε το επόμενο θέμα που είναι η ανυπαρξία επαρκούς προετοιμασίας και απαραίτητων μέσων για ανάσχεση της επέλασης του Κορονοϊού στα σχολεία.

Ακόμα και αν ισχύει ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ελλάδα σήμερα είναι ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ τέτοιος που να επιτρέπει το άνοιγμα των σχολείων, τι προετοιμασία έχει γίνει για να παραμείνει αυτό έτσι ;

Σε πρόσφατο άρθρο για την αντίστοιχη προετοιμασία που γίνεται στην Ιταλία διαβάζουμε :

«Τα σχολεία στην Ιταλία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου με δια ζώσης μαθήματα και κανόνες ασφαλείας για να αποτραπεί η διασπορά του Κορωνοϊού … Θα μειώσουμε τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Loytsñia Ατζολίνα, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει 3.000 σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ότι θα γίνουν 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και άλλου προσωπικού.»

Ποια είναι τα αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνει το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ; Ο ευσεβής πόθος ότι τα παιδιά του δημοτικού θα κάνουν μάθημα σε τάξη 25 ατόμων με σωστή και ασφαλή χρήση μάσκας ;;;

Δείτε επίσης Στα διαλείμματα δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στα παιδιά -Δωρεάν οι μάσκες για τους μαθητές σε όλα τα σχολεία

Μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων

Κλείνοντας το άρθρο θα κάνω μία επιγραμματική αναφορά σε μέτρα στα οποία πιστεύω ότι θα έπρεπε να προχωρήσει το υπουργείο παιδείας για να προετοιμάσει μία ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

1. Θα πρέπει να υποβληθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές σε μοριακό τεστ ανίχνευσης του Covid-19 πριν ανοίξουν τα σχολεία. Ανάλογα με το δείκτη μεταδοτικότητας στην κοινότητα τα καθολικά τεστ θα πρέπει να επαναλαμβάνονται εβδομαδιαίως ή και συχνότερα.

2. Τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν καθημερινά για όλα τα παιδιά σε τμήματα 10-12 μαθητών. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν επιπλέον εκπαιδευτικοί ή και να λειτουργούν απογευματινά τμήματα όπου δεν επαρκούν οι αίθουσες.

3. Θα χρειαστούν επιπλέον υπάλληλοι καθαριότητας μιας και οι αίθουσες θα είναι περισσότερες, ο καθαρισμός οφείλει να είναι σχολαστικός και τα υλικά καθαριότητας και απολύμανσης περισσότερα.

4. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό πρέπει να προμηθεύονται καθημερινά δωρεάν μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Οι μάσκες θα πρέπει να φοριούνται υποχρεωτικά κατά την είσοδο ή την έξοδο από την τάξη και το σχολείο. Στην τάξη των 10 ατόμων, όπου τα παιδιά απέχουν 2 μέτρα το ένα από το άλλο, δεν θα χρησιμοποιείται η μάσκα. Εξάλλου η σωστή χρήση μάσκας σε μαθητές δημοτικού ή και γυμνασίου είναι πρακτικά ανέφικτη.

5. Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να πάρουν άδειες ειδικού σκοπού.

6. Το ωράριο θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να παραλαμβάνουν τα παιδιά από το σχολείο οι εργαζόμενοι γονείς τους. Δεν θα πρέπει να τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

7. Οι μαθητές που έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα για κατ’ οίκον διδασκαλία.

Photo via Artemida News

Close