Στις καλοκαιρινές διακοπές οι έφηβοι κάθονται μέχρι τα χαράματα με το κινητό ξύπνιοι. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε για εσάς όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να ξαναμπούν σε πρόγραμμα με το άνοιγμα των σχολείων.
Μπορεί να περάσαμε όλοι εφηβεία αλλά έχουν περάσει και τόσα χρόνια από τότε. Δεν θυμόμαστε ούτε πως επανερχόμασταν στους φυσιολογικούς ρυθμούς κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία μετά το Καλοκαίρι, ούτε αν ξενυχτούσαμε όπως ξενυχτούν τα σημερινά παιδιά.
Αν κρίνω από την κόρη μου, όλο το Καλοκαίρι είχε γίνει βαμπίρ. Κοιμόταν το ξημέρωμα, ξυπνούσε το μεσημέρι. Και σκεφτόμουν “άστην ρε Λένα να το ευχαριστηθεί, Καλοκαίρι έχουμε”. Αλλά δεν σας κρύβω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου έλεγα “θα περάσουμε καλά όταν ανοίξουν τα σχολεία, σκούρα τα πράγματα, πως θα ξυπνάει;”.
Γονείς με αγόρια στην εφηβεία: Πως να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά
Λίγο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία λοιπόν, μπήκα στη διαδικασία να το ψάξω λίγο. Έκανα μία αναζήτηση στο διαδίκτυο και βρήκα πολύ χρήσιμες πληροφορίες για να επανέλθουν τα παιδιά στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς όσων αφορά τον ύπνο αλλά και γενικότερα μετά το άνοιγμα των σχολείων.
Βρήκα όμως και τον λόγο που τα παιδιά στην εφηβεία κάνουν τη νύχτα μέρα και είναι σαν να κοιμούνται όρθιοι. Είναι της εφηβείας ότι κυκλοφορούν συνεχώς βαριεστημένοι και κοιμισμένοι σαν τον Ρος από τα Φιλαράκια ή εμείς τα έχουμε καλομάθει λίγο τα παιδιά μας; Διαβάστε παρακάτω:
Γιατί οι έφηβοι κοιμούνται τόσο πολύ;
Όπως σας είπα, μπορεί να μη γέρασα αλλά δεν είμαι πια 20 χρονών. Δεν θυμάμαι λοιπόν τι έκανα σαν έφηβη σχετικά με τον ύπνο. Θυμάμαι να ξενυχτάω, να βγαίνω κρυφά με φίλες από τους γονείς ή να τσακώνομαι συχνά με τους μεγάλους, αλλά δεν θυμάμαι να είμαι τόσο…κοιμισμένο!
Με θυμάμαι πιο ενεργητική έφηβη η αλήθεια είναι, κάτι που μου έχει μείνει μέχρι και σήμερα. Μάλλον όμως θυμάμαι λάθος, γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι έφηβοι κοιμούνται πολύ γιατί το έχουν ανάγκη. Τους βοηθάει μάλιστα και στην ψυχολογία.
Photo via: mamagers.gr
Λένε ότι όταν ένας έφηβος δεν κοιμάται πολύ δεν αποδίδει στο σχολείο επαρκώς και βιώνει πιο έντονα κατάθλιψη κι άλλα αρνητικά συναισθήματα που έτσι και αλλιώς στην εφηβεία τα βιώνεις συχνά. Τα παιδιά μας λοιπόν δεν είναι κακομαθημένα, είναι όντως κουρασμένα.
Όλα όσα οφείλουν να αποφεύγουν οι γονείς με παιδιά στην εφηβεία
Διότι στην Αμερική, επιστήμονες βρήκαν πως τρεις στους δέκα εφήβους 11-17 ετών κοιμούνται στη τάξη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι μισοί παραδέχονται ότι δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ, οπότε και είναι κουρασμένοι το πρωί αλλά υπάρχουν και έφηβοι που λένε ότι ο ύπνος δεν τους φτάνει.
Μου τα έχει πει και η κόρη μου αυτά και την έλεγα τεμπέλα, αλλά φαίνεται πως ο πολύς ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των παιδιών στην εφηβεία αλλά και για την ψυχολογική τους κατάσταση. Υπάρχουν μάλιστα και έφηβοι, στο ποσοστό φίλες και φίλοι του 50% που εμφανίζουν μέχρι και ναρκοληψία.
Η ναρκοληψία είναι μία χρόνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο.
Όμως οι έφηβοι δεν πάσχουν από αυτήν την ασθένεια, ακόμη κι αν εκδηλώνουν συμπτώματα. Είναι απλά έφηβοι. Γενικά οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι άνθρωποι με βάση το DNA τους χωρίζονται σε πρωινούς τύπους και βραδινούς τύπους.
Μου κλωτσάει τη πόρτα και φεύγει- Η επιθετικότητα στην εφηβεία είναι μια κραυγή βοήθειας
Είναι δηλαδή ορισμένοι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς και κοιμούνται νωρίς γιατί έτσι λειτουργεί το βιολογικό τους ρολόι (ΕΓΩ ΔΗΛΑΔΗ ΧΑΧΑΧΑΧΑ) και ορισμένοι που μπορεί να ξυπνούν νωρίς λόγω δουλειάς αλλά με ευκολία το ξενυχτάνε και μέχρι τις 3 το χάραμα.
Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 13 ετών είναι πρωινοί τύποι. Δηλαδή έχουν ανάγκη να κοιμούνται νωρίς και όταν ξυπνούν νωρίς, αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο, έχουν ενέργεια και καλή διάθεση. Θυμάστε που όταν ήμασταν στο Δημοτικό μπορεί να κοιμόμασταν και 12 το βράδυ, αλλά ξυπνούσαμε από τις 8 για να δούμε παιδικά με ευκολία;
Δεν είναι ότι ανυπομονούσαμε για τα παιδικά και τιναζόμασταν από τον ύπνο μας. Αυτό γινόταν γιατί το σώμα μας ήταν ικανοποιημένο με τις τόσες ώρες ύπνου και όπως είπαμε ήμασταν…πρωινοί τύποι. Όταν τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία το βιολογικό τους ρολόι αλλάζει.
Πόσο σημαντική είναι η στοργή στη ζωή ενός εφήβου και τρόποι για να πλησιάσετε περισσότερο τα παιδιά
Δεν αποδίδουν καλά το πρωί, οι ώρες ύπνου ποτέ δεν είναι αρκετές και γίνονται… βραδινοί τύποι. Έχουν ανάγκη δηλαδή να ξενυχτάνε και να ξυπνάνε μεσημέρι. Όχι επειδή είναι αντιδραστικά, όχι επειδή είναι κακομαθημένα, αλλά γιατί το σώμα τους έτσι λειτουργεί.
Και το βιολογικό ρολόι επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς στη μετεφηβεία. Δηλαδή από τα 19-20 και ύστερα. Και από εκεί και ύστερα συνειδητοποιείς αν τελικά είσαι πρωινός τύπος ή νυχτοπούλι! Και αυτό είναι οριστικό. Πάνω κάτω τουλάχιστον.
Και τώρα θα μου πείτε, “αφού οι επιστήμονες λένε αυτά, γιατί τα παιδιά πρέπει να ξυπνούν από τις 7 το πρωί για να είναι 8 στο σχολείο; Και πολλές φορές και πιο νωρίς, αν μένουν μακριά”. Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες αυτό είναι λάθος.
Καθυστερημένη εφηβεία: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια
Κανονικά λένε, θα έπρεπε τα σχολεία να ξεκινούν στις 11 η ώρα το πρωί. Δεν πρέπει λέει να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα του εφήβου ανάλογα το σχολείο αλλά το σχολείο θα πρέπει να προσαρμόζεται στο πρόγραμμα του εφήβου, ειδικά όταν μιλάμε για κάτι που αποτελεί…ζωτικής σημασίας.
Δεν είναι δηλαδή ότι οι έφηβοι θέλουν να κάνουν περίεργα ντυσίματα και μαλλιά επειδή είναι αντιδραστικοί και το σχολείο πρέπει να τα δέχεται και να τα ανέχεται. Ο ύπνος είναι βασική λειτουργία του σώματός τους και δεν πρέπει τα παιδιά να καταπιέζονται σε αυτό.
Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο να έχουν τόση γκρίνια και τόσα νεύρα. Τροφή για σκέψη λοιπόν στους αρμόδιους. Αν τα παιδιά στην εφηβεία έχουν ανάγκη να κοιμηθούν λίγο παραπάνω, ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ!
Πώς θα πείσουμε τα παιδιά να ξυπνούν νωρίς χωρίς γκρίνιες;
Όμως μέχρι να αλλάξουν πρόγραμμα και ωράριο όλα τα σχολεία του κόσμου, εμείς σαν γονείς τι μπορούμε να κάνουμε; Λοιπόν καταρχάς, καλά κάναμε και αφήναμε τα παιδιά μας να ξενυχτούν το Καλοκαίρι και να ξυπνάνε μεσημέρι.
Photo via: yo.gr
Όπως σας είπα αναλυτικά και πιο πάνω, στην εφηβεία τα παιδιά γίνονται νυχτοπούλια, γιατί το σώμα τους, το έχει ανάγκη. Έχει ανάγκη να κοιμάται το πρωί και να ξυπνάει το μεσημέρι. Παρόλα αυτά αν θέλουμε το παιδί να ξαναμπεί σε μία ρουτίνα, τότε πρέπει να επενδύσουμε στο φως.
Αφήστε κάτω το λαμπατέρ, μιλάμε για το φυσικό φως. Αυτό το σπαστικό που έκανε η μάνα μας όταν ήμασταν μικρά, που άνοιγε κουρτίνες, παράθυρα και έξω είχε 10 βαθμούς Κελσίου στον ήλιο. Ε αυτό ακριβώς! Οι έφηβοι έχουν ανάγκη το φυσικό φως για να ξυπνήσουν.
Πως να αντιδράσετε αν τα παιδιά σας δεν θέλουν να έρθουν διακοπές μαζί σας.
Ε κι αν δείτε τα σκούρα πάρτε τους και το κινητό γιατί πριν τον ύπνο οι οθόνες απαγορεύονται ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ. Αν έχεις μάθει να κοιμάσαι με τηλεόραση φίλη ή φίλε μου, μη παραπονιέσαι που το πρωί ξυπνάς με πονοκέφαλο.
Επειδή όμως εσύ μεγάλωσες και η μαμά σου δεν μπορεί πλέον να σου κλείσει την τηλεόραση, τουλάχιστον πάρε εσύ το κινητό και το tablet από το παιδί. Οι οθόνες δημιουργούν υπερένταση και ρίχνουν πολύ την ποιότητα του ύπνου.
Μην αγχώνεσαι τόσο πολύ για το παιδί!
Θυμάστε που οι γονείς μας στην εφηβεία, ξεκινούσαν στο άκυρο να υστεριάζουν για το διάβασμα, τα ξενύχτια, τις βόλτες, τον ύπνο; Κι εμείς τους κοιτούσαμε με απορία και σκεφτόμασταν “τί έπαθαν μωρέ πάλι πρωί πρωί (ή μεσημέρι λογικά, έτσι όπως τα περιγράφουν οι επιστήμονες).
Λοιπόν η αντίδραση που είχαμε σαν έφηβοι ήταν πιο φυσιολογική από την αντίδραση που έχουμε πλέον σαν γονείς. Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε για τον ύπνο του παιδιού.
Σίγουρα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες και να παρθούν μερικά μέτρα, σαν αυτά που σας περιγράψαμε πιο πάνω, όμως τα παιδιά θα προσαρμοστούν στο πρόγραμμα μόνα τους από ένα σημείο και μετά. Έτσι και αλλιώς όλοι δυσκολευόμαστε να ξαναμπούμε σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές. Πόσο μάλλον τα παιδιά.
Πως να διαχειριστείτε το έφηβο παιδί σας: Ποια είναι τα σημεία κλειδιά
Οπότε, ανοίχτε παράθυρα και κουρτίνες κι ας σας βρίζουν. Μην επιτρέπεται στα παιδιά κινητά και tablet και τηλεοράσεις πριν τον ύπνο και από ένα σημείο και μετά τα παιδιά θα μάθουν και πάλι να κοιμούνται σχετικά νωρίς και να ξυπνούν νωρίς.
Δεν χρειάζονται ούτε φωνές, ούτε άγχος! Άλλωστε πώς μπορείς να κάνεις κουμάντο σε ένα 16χρονο παιδί; Όρεξη για φασαρίες έχεις πάλι; Αυτά είχα να σας πω, άντε και καλό μας κουράγιο!!! Εφηβεία είναι, ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Photo via: ygeiamou.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες