Μικρά προβλήματα των μωρών: Νινίδα, Οφθαλμία, Κεφαλαιμάτωμα, Στοματίτιδα
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (Νινίδα)
Είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση που παρατηρείται κυρίως στα βρέφη και νεογέννητα. Παρατηρείται συνήθως πάνω στο κεφάλι, γιατί στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες. Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι αρκετό σμήγμα πάνω στο κεφάλι του μωρού που μοιάζει με λέπια. Τοποθετώντας στην περιοχή λίγο λαδάκι ή βαζελίνη είναι αρκετό, τις περισσότερες φορές για να λύσει το πρόβλημα. Αν δε λυθεί το πρόβλημα, τότε επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα σας δώσει ειδικές αλοιφές που κυκλοφορούν στην αγορά και συνήθως περιέχουν σελήνιο ή σαλικυλικό οξύ.
Νεογνική ακμή
Η νεογνική ακμή προσβάλλει σχεδόν το 20 % των νεογνών. Η νεογνική ακμή είναι το αποτέλεσμα της διέγερσης των σμηγματογόνων αδένων του μωρού από τις ορμόνες της μητέρας. Οι βλάβες εμφανίζονται στο πρόσωπο του νεογέννητου, με κόκκινα σπυράκια στα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι. Εμφανίζεται συνήθως μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες της ζωής και τα αγόρια επηρεάζονται πιο συχνά από ότι τα κορίτσια. Οι περισσότερες βλάβες υποχωρούν από μόνες τους χωρίς καμία θεραπεία μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Παρόμοια εικόνα δίνει και η ιδρώα. Η ιδρώα όμως οφείλεται σε απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων.
Νεογνική επιπεφυκίτιδα (Οφθαλμία)
Η νεογνική επιπεφυκίτιδα είναι πολύ συχνή στα βρέφη και είναι το αποτέλεσμα μόλυνσης των ματιών του μωρού σας. Παρουσιάζεται συνήθως την πρώτη βδομάδα της ζωής. Τα μάτια του παιδιού σας θα τσιμπλιάζουν (τρέχει πύο από τα μάτια) και τα βλέφαρα θα κολλούν μεταξύ τους. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει ειδικό αντιβιοτικό κολλύριο για τα μάτια. Επίσης χρήσιμο είναι να καθαρίζετε την τσίμπλα από το μάτι του μωρού με χαμομήλι. Αν παρά την θεραπεία τα ματάκια του μωρού σας εξακολουθούν να τσιμπλιάζουν ,τότε πιθανό να είναι κλειστός ο δακρυϊκός πόρος. Από τον πόρο αυτό φεύγουν τα δάκρυα από τα μάτια και πηγαίνουν στη μύτη. Σε ορισμένα παιδιά ο πόρος αυτός είναι κλειστός. Συνήθως ανοίγει από μόνος του. Σε αντίθετη περίπτωση το μωρό υποβάλλεται σε μια μικρή χειρουργική επέμβαση στην ηλικία περίπου των 6 μηνών.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το χρώμα των ματιών του νεογέννητου!
Κεφαλαιμάτωμα
Το κρανίο δεν αποτελείται από ένα κόκαλο αλλά από τέσσερα. Τα κόκαλα αυτά, στα νεογνά ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο και σταδιακά συνενώνονται. Το κεφαλαιμάτωμα είναι συλλογή αίματος κάτω από το περίβλημα των πιο πάνω κοκάλων. Εσείς θα παρατηρήσετε μια διόγκωση στο κεφάλι του μωρού σας. Η διόγκωση αυτή εμφανίζεται λίγες ώρες μετά τον τοκετό και διαρκεί για βδομάδες ή μήνες. Δεν χρειάζεται καμία θεραπεία ,η διόγκωση υποχωρεί από μόνη της. Αν είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να πέσει η αιμοσφαιρίνη και να παρουσιάσει το μωρό ίκτερο.
Η προκεφαλή είναι και αυτή διόγκωση στο κεφάλι του νεογνού. Το φούσκωμα δημιουργείται από την πίεση που ασκεί ο τράχηλος στο κεφάλι την ώρα του τοκετού. Δε χρειάζεται καμία θεραπεία και υποχωρεί πολύ γρήγορα από μόνο του.
Στοματίτιδα
Η στοματίτιδα στα νεογέννητα και βρέφη είναι ένα συχνό φαινόμενο. Οφείλεται στον μύκητα Candina Albicans. Παρουσιάζεται κυρίως στα βρέφη που παίρνουν γάλα με το μπιμπερό, όταν αυτά δεν αποστειρώνονται καλά. Μπορεί να παρατηρηθεί και σε μωρά που πήραν για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιβιοτική αγωγή. Η αντιβίωση αλλάζει τη χλωρίδα του στόματος (χλωρίδα είναι το σύνολο των μικροβίων που ζουν φυσιολογικά στο στόμα) και προδιαθέτει στην ανάπτυξη των μυκήτων.
Η μητέρα αντιλαμβάνεται πρώτη τη στοματίτιδα βλέποντας μέσα στο στόμα του μωρού άσπρα στίγματα να είναι κολλημένα πάνω στη γλώσσα, τα μάγουλα, τον ουρανίσκο και γενικά σε όλη τη στοματική κοιλότητα. Τα στίγματα αυτά σου δίνουν την εντύπωση ότι είναι γάλα, αλλά αν προσπαθήσετε με το χέρι σας να τα διώξετε από την περιοχή θα διαπιστώσετε ότι είναι κολλημένα και δε φεύγουν.
Η θεραπεία είναι πολύ εύκολη και γίνεται με ειδικές αλοιφές ή σταγόνες που περιέχουν αντιμυκητιασικά φάρμακα. Γι’ αυτό πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να σας συνταγογραφήσει το κατάλληλο για το παιδί σας φάρμακο. Αν θηλάζετε το παιδί σας τότε θα πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να βάζετε φάρμακο και πάνω στις θηλές σας.
Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος
Πηγή: paidiatros.com
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες