Το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών επιτρέπει τις αρρώστιες με στόχο να τα θωρακίσει

Ίσως επιτέλους να μπορέσουν να ηρεμήσουν εκείνοι οι γονείς που ξαγρυπνούν επειδή το παιδί τους αρρωσταίνει συνέχεια: Φαίνεται πως υπάρχει λόγος που το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών δεν πολεμάει τα μικρόβια.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογέννητων επίτηδες δεν καταπολεμάει όλα τα μικρόβια με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο ώστε τα «καλά» μικρόβια να έχουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν σε αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η εξήγηση αυτή αντιτίθεται στην ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως το νεαρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ αδύναμο για να λειτουργήσει σωστά.

Δείτε επίσης: Πώς δεν θα κολλήσει το μωρό όταν η μαμά έχει ίωση

Τα ευρήματα γίνονται όλο και περισσότερα, και ως απόδειξη, τα περισσότερα από τα τρισεκατομμύρια των βακτηριδίων, των μυκήτων και άλλων μικροβίων που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα είναι στην πραγματικότητα χρήσιμα. Φαίνεται πως εκτελούν σημαντικές λειτουργίες, όπως το να βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων και να μαθαίνουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί σωστά σε βάθος χρόνου.

Τα μωρά ξεκινούν να συγκεντρώνουν τη δική τους προσωπική συλλογή από μικρόβια με τη γέννησή τους. Μπορεί να πάρει όμως μερικά χρόνια μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «μικροβίωμα». Και με αυτό σχετίζεται η έρευνα.

Δείτε επίσης: Νεογέννητο προς επισκέπτες: Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν έρθεις να με δεις

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο περιοδικό Nature, ο Dr. Sing Sing Way, ειδικός στις βρεφικές λοιμώξεις, και οι συνεργάτες του στο Cincinnati Children’s Hospital αναφέρουν πως το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών είναι σε ενεργή καταστολή.

Τα πειράματα, τα οποία έγιναν σε εργαστήριο επάνω σε ποντίκια και μέσω δειγμάτων αίματος από τον ομφάλιο λώρο ανθρώπινων βρεφών, δείχνουν πως ορισμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, γνωστά ως κύτταρα CD71, συγκρατούν το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογέννητων. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για ωφέλιμα μικρόβια, λένε οι ερευνητές, μία δυνατότητα που δεν έχει το ενήλικο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε επίσης: Φυσικός τοκετός: Η αμφιλεγόμενη αλήθεια του!

Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν είχαν πραγματικά μωρά για να εξετάσουν το χρονικό διάστημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βρίσκεται σε καταστολή. Οι περισσότεροι γονείς όμως γνωρίζουν πως σταδιακά το παιδί τους δεν θα αρρωσταίνει το ίδιο συχνά. Και αυτό ίσως σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σύστημα θα έχει βρει μία ισορροπία με τα ωφέλιμα μικρόβια στα οποία έχει επιτρέψει να αναπτυχθούν, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τα υπόλοιπα.

Πηγή: eimaimama.gr
Close