Όταν το μωράκι σου αρχίζει να βγάζει δοντάκια, είναι ανήσυχο και κλαίει. Γιατί τον πονάνε και τον τρώνε τα ούλα του, τα οποία έχουν αρχίσει να ερεθίζονται μέχρι να καταφέρει το δοντάκι να βγει. Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για το μωράκια αλλά και για τους γονείς, γιατί σε στεναχωρεί να το βλέπεις να κλαίει και να πονάει, ακόμα και να σηκώνει πυρετό. Θέλεις να το βοηθήσεις, ώστε να περάσει αυτή τη διαδικασία όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Μπορείς να ελαττώσεις τον πόνο και να το κάνεις να ξεχαστεί, με τους παρακάτω τρόπους:
1. Το μωράκι σου θέλει να μασάει κάτι συνέχεια. Γι’ αυτό και βάζει στο στόμα του ό,τι βρει. Αυτό το ανακουφίζει από τον πόνο. Άφησέ το να το κάνει και μην το αποτρέπεις. Αν δεν θέλεις να βάζει στο στόμα του ο,τιδήποτε, γιατί φοβάσαι τα μικρόβια, τότε βρέξε ένα ύφασμα ή ένα πετσετάκι με κρύο νερό για να το μασάει, ή ακόμα καλύτερα αγόρασέ του αυτά τα πλαστικά, λαστιχένια παιχνίδια για τα δόντια του. Πριν του τα δώσεις βάλτα στο ψυγείο για να παγώσουν. Το κρύο θα ανακουφίσει τον πόνο και τον ερεθισμό των ούλων.
2. Κάνε απαλό μασάζ στα ούλα του με το δάχτυλό σου. Το μασάζ ανακουφίζει τον πόνο και θα το χαλαρώσει. Πρόσεχε να μην πιέσεις πολύ την περιοχή εκείνη που αρχίζει να εμφανίζεται το δοντάκι, γιατί αυτό ακριβώς είναι το σημείο που το πονάει πολύ. Τρίψε απαλά τα ούλα του για 2 λεπτά και θα δεις ότι θα το ηρεμήσεις.
3. Όταν έχει κάτι να μασαέι ξεχνιέται και ανακουφίζεται από τον πόνο. Γι’ αυτό δώσε του μπισκότα ή κάποια άλλη τροφή που μπορεί να μασήσει και θα το κάνει να ξεχαστεί. Κόψε τα σε μικρά κομματάκια για να μπορεί να τα μασήσει εύκολα.
Πότε βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια του μωρού και τι πρέπει να προσέχουμε;
4. Τη στιγμή που σκάνε τα ούλα του για να βγουν τα πρώτα του δοντάσκια, δημιουργείται μια πληγή. Το σημείο αυτό που ανοίγει το ούλο είναι πιθανό να μολυνθεί από βακτήρια και αυτό μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο στο μωράκι σου καθάριζέ του καθημερινά τα ούλα με ένα καθαρό πανάκι που έχεις βρέξει με νερό. Φρόντισε οι κινήσεις σου να είναι απαλές για να μην το πονέσεις. Κάθε φορά που καθαρίζεις τα ούλα του με αυτόν τον τρόπο, σπρώχνεις το πετσάκι εκείνο που καλύπτει το δόντι και το βοηθάς να βγει πιο γρήγορα. Μόλις βγάλει τα πρώτα του δοντάκια, χρησιμοποίησε πια μια παιδική, μαλακή οδοντόβουρτσα, ειδική για τα μωράκια, για να καθαρίζεις το στοματάκι του. Καθάρισε με αυτή το δοντάκι που έχει βγει για να είναι γερό.
5. Αν τίποτα από τα παραπάνω δε δείχνει να ανακουφίζει το μωράκι σου από τον πόνο και αν συνεχίζει να διαμαρτύρεται, δώσε του κάποιο παυσίπονο για να του καταπραΰνει τον πόνο, όπως το Advil. Συμβουλεύσου τον παιδίατρο πριν του το δώσεις και ρώτα τον για τη σωστή δόση.
Να θυμάσαι! Είναι μόνο μια δύσκολη περίοδος και θα περάσει! Να έχεις υπομονή και να είσαι ψύχραιμη! Γιατί με το που βγουν τα δοντάκια που το ταλαιπωρούν, θα σου δείξει το πιο γλυκό του χαμόγελο! Κι εκεί θα διαπιστώσεις ότι όλη αυτή η ταλαιπωρία, άξιζε τον κόπο τελικα!
Πηγή: followme.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα