οι-λόγοι-που-οι-παλιότεροι-γονείς-αγχωνόντουσαν-περισσότερο-από-τους-σύγχρονους-

Οι 6 λόγοι που οι σύγχρονοι γονείς ανησυχούν περισσότερο για το σχολείο από ότι οι παλιότεροι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε τους λόγους.

Οι σύγχρονοι γονείς σε σύγκριση με τους παλιότερους γονείς έχουν μερικές εμφανείς διαφορές. Οι διαφορές τους, υπάρχουν στον τρόπο ου μιλάνε στα παιδιά, στον τρόπο που προσπαθούν να συμμορφώσουν τα παιδιά ή στον τρόπο που μαγειρεύουν για τα παιδιά.

Το διαδίκτυο, οι παιδαγωγοί και οι ψυχολόγοι μέσα από διάφορα άρθρα σε βιβλία και όχι μόνο, βοήθησαν τους νέους γονείς να αφουγκραστούν περισσότερο τις ανάγκες των παιδιών τους. Παρόλα αυτά οι σημερινοί γονείς τείνουν να είναι πιο αγχωμένοι σχετικά με τα παιδιά τους από ότι οι παλιότεροι.

Δείτε ακόμα Δεν θα πάρω καινούργια τσάντα στο παιδί μου. Μια χαρά είναι η περσινή. Λίγο τριμμένη από το σούρσιμο αλλά μια χαρά

Οι ανάγκες της ζωής έχουν αλλάξει και όταν γνωρίζεις τις περισσότερες από τις ανάγκες των παιδιών σου, είναι κάτι που σε αγχώνει πολύ, σε αντίθεση με τους παλιότερους γονείς που βάδιζαν ως επί το πλείστον με γνώμονα το ένστικτό τους.

Και στο θέμα του σχολείου οι αλλαγές είναι εμφανείς. Οι παλιότεροι γονείς δεν αγχωνόντουσαν ιδιαίτερα. Μάλιστα πολλοί γονείς πρότειναν στα παιδιά που δεν έπαιρναν τα γράμματα να αφήσουν το σχολείο και να δουλέψουν. Οι σύγχρονοι γονείς δεν είναι έτσι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διαβάστε παρακάτω: 

Παλιότερα μπορούσες να δουλέψεις χωρίς πτυχία!

Φυσικά και θα βάζαμε πρώτη αυτή την κατηγορία. Παλιότερα τα παιδιά δούλευαν από 14 ετών σε οικοδομές, βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις ακόμη και παράνομα. Φυσικά δεν το επικροτούμε αυτό, όμως οι γονείς τότε ήξεραν τις εναλλακτικές των παιδιών τους και δεν τους ένοιαζε αν θα τελειώσουν ή όχι το σχολείο.

Συχνά τους πρότειναν οι ίδιοι να αφήσουν το σχολείο και να πάνε να δουλέψουν αφού ήταν πιο σημαντικό εκείνα τα χρόνια να ξέρεις μία τέχνη παρά να μάθεις την ιστορία του τόπου σου, την γραμματική και τα μαθηματικά. Ακόμη κι αν τα παιδιά άφηναν το σχολείο από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού θα μπορούσαν στο μέλλον να βρουν δουλειά.

Πλέον τα πράγματα δεν είναι έτσι αν σκεφτεί κανείς ότι παιδιά με πτυχία και μεταπτυχιακά δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους. Οι γονείς λοιπόν προσπαθώντας να είναι σίγουροι ότι το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών τους θα τα εξασφαλίσει, τα πιέζουν με ξένες γλώσσες, σπουδές και άριστους βαθμούς. Μία μέση λύση…δεν υπάρχει.

Οι γονείς παλιότερα είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στους δασκάλους

Επειδή λοιπόν εκείνα τα χρόνια, οι περισσότεροι άφηναν το σχολείο νωρίς για να δουλέψουν στην οικοδομή ή σε άλλες επιχειρήσεις, οι άνθρωποι που κατάφερναν να σπουδάσουν γιατροί, δάσκαλοι, δικηγόροι είχαν άλλο κύρος. Οι υπόλοιποι τους θαύμαζαν, τους θεωρούσαν ιδιαίτερα μορφωμένους και έπαιρναν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τα λόγια τους.

Έτσι αν ο δάσκαλος έλεγε ότι το παιδί μαθαίνει μόνο με τη βίτσα, ο γονιός δεν είχε καμία αμφιβολία γι’ αυτό γιατί “δάσκαλος είναι, έχει διαβάσει πέντε βιβλία παραπάνω, κάτι θα ξέρει”. Πλέον οι γονείς δεν είναι έτσι. Ξέρουν ότι δεν είναι όλοι καλοί δάσκαλοι.

Ξέρουν ότι όσο έξυπνος ή μορφωμένος κι αν είσαι, αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρεις να συμπεριφέρεσαι ή ότι αγαπάς πραγματικά τα παιδιά. Επίσης εξαιτίας του διαδικτύου οι νέοι γονείς έχουν αρκετές γνώσεις παιδαγωγικών μεθόδων και αυτό σημαίνει ότι έχουν κι εκείνοι άποψη όσων αφορά την ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών.

Δείτε ακόμα Back to school 2021: Γονείς δείτε πως μπορείτε να στηρίξετε ψυχολογικά τα παιδιά

Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η τάση να χάνουμε την μπάλα. Διότι υπάρχουν και αυτοί οι γονείς που θεωρούν ότι 10 άρθρα στο διαδίκτυο είναι πιο έγκυρα από 4 χρόνια σπουδές ή 2 χρόνια σπουδές (αν είσαι σε ΙΕΚ βρεφονηπιοκομίας).

Έτσι αμφισβητούν συνέχεια τους δασκάλους, δεν ακούν ποτέ τις συμβουλές τους, πιστεύουν ότι οι ίδιοι τα ξέρουν καλύτερα και φυσικά το παιδί τους δεν ευθύνεται ποτέ και σε τίποτα. Αγαπητοί γονείς φυσικά και είναι χρέος σας να αμφισβητείτε, να συζητάτε και να αγχώνεστε για το παιδί. Παρόλα αυτά ακούστε και καμία άλλη άποψη. Με αγάπη.

Οι υποχρεώσεις ήταν λιγότερες

Φυσικά δεν μιλάμε για τις υποχρεώσεις των γονιών αλλά για τις υποχρεώσεις των παιδιών. Παλιότερα το παιδί γύριζε σπίτι διάβαζε μία ώρ και μετά είχε ελεύθερο χρόνο. Πλέον από την τρίτη Δημοτικού τα παιδιά πηγαίνουν αγγλικά, φροντιστήρια για μαθήματα που δεν καταλαβαίνουν καλά και έχουν και επιπλέον μαθήματα από το σχολείο.

Φυσικά όλο αυτό το βάρος δεν το φορτώνεται μόνο το παιδί αλλά και οι γονείς του. Από εκεί που παλιότερα οι γονείς βοηθούσαν τα παιδιά το πολύ μία ώρα κι άμα, πλέον εκτός από τις δουλειές τους στο σπίτι και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις πρέπει να αφιερωθούν και στα διαβάσματα των παιδιών.

Τα παιδιά δεν ήταν εξαρτημένα με την τεχνολογία

Παλιότερα τα παιδιά πολλές φορές διάβαζαν επειδή δεν είχαν με τι άλλο να ασχοληθούν. Μπορεί να έπαιζαν με τις ώρες έξω όμως κάποια στιγμή θα έπρεπε να γυρίσουν σπίτι κι εκεί…τι θα έκαναν; Πλέον τα παιδιά παρασύρονται από την τόση τεχνολογία και αυτό τα οδηγεί στο να ξεχνούν να διαβάσουν.

Είχαν άλλες αντιλήψεις

Οι παλιότεροι γονείς έδιναν παραπάνω βάση στο να μάθει το παιδί μία τέχνη και φυσικά αναφερόντουσαν για οικοδομικές εργασίες, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, μοδιστρική και άλλα παρά να διαβάσουν τα παιδιά τους. Εκείνα τα χρόνια εκείνα τα επαγγέλματα είχαν πέραση και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Ακολουθούσαν το ένστικτό τους

Γενικότερα οι παλιότεροι γονείς ήταν πιο χαλαροί. Άφηναν τους ξένους να αγκαλιάζουν τα βρέφη τους χωρίς να τους αναγκάζουν να απολυμάνουν τα χέρια δύο φορές, άλλαζαν πάνα σε 2 ημερών παιδί και το βουτούσαν με μία άνεση λες και κρατούσαν κούκλα (κάτι που δεν είναι λάθος σύμφωνα με τις μαίες).

Δεν ενδιαφερόντουσαν αν το παιδί φάει σοκολάτα, αν το παρατραβήξει με την ζάχαρη, αν δεν είναι καλός μαθητής. Λειτουργούσαν με το ένστικτό τους. Πλέον οι γονείς ξέροντας τις αρνητικές συνέπειες ορισμένων πραγμάτων έχουν γίνει κάπως πιο αγχωτικοί.

Δεν θα αφήσουν τον οποιοδήποτε να πάρει αγκαλιά το παιδί τους, αργούν να πάρουν το κολάι σχετικά με την αλλαγή πάνας, θέλουν το παιδί τους να αριστεύσει και φυσικά η ζάχαρη είναι απαγορευτική για τους περισσότερους.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close