Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για ένα μωρo που θηλάζει αποκλειστικά;

Το μεγαλύτερο άγχος μιας νέας μανούλας, είναι αν το γάλα της φτάνει για να ικανοποιήσει την πείνα του μwρου της. Δεν ανησυχεί μόνο την ίδια, αλλά και τον περίγυρό της. “Μήπως δεν φτάνει το γάλα σου;” “Έχεις ρωτήσει παιδίατρο;” “Μήπως είναι πολύ αδύνατο για την ηλικία του;” . Αυτό το άγχος είναι φυσιολογικό. Κάθε μάνα που αγαπάει το παιδί της, θέλει το καλύτερο γι’ αυτό και πολλές φορές φοβάται ότι θα πάθει κάτι κακό το αγγελούδι της, εξαιτίας της.

Παρακάτω θα αναλύσουμε ποιο είναι το ιδανικό βάρος για ένα μwρο που θηλάζει αποκλειστικά έτσι ώστε να σας…φύγει το άγχος. Άλλωστε μια ήρεμη μητέρα έχει ήρεμα μwρα. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι ο παρακάτω πινάκας δεν είναι “νόμος” . Πρέπει να ενημερωθείτε από τον παιδίατρο σας, γιατί το κάθε μwρο έχει τις δικές του ανάγκες.

Για αρχή πρέπει να ξέρουμε ότι πολλές φορές τα παιδιά κλαίνε συχνά και ζητούν να θηλάσουν, όχι επειδή πεινούν αλλά επειδή έχουν ανάγκη από την μυρωδιά της μητέρας τους. Η πιπίλα άλλωστε, είναι ένα υποκατάστατο που καλύπτει ακριβώς αυτή την ανάγκη του παιδιού.

Για να είσαι σίγουρη για το βάρος του παιδιού σου, πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα μια φορά την εβδομάδα να το ζυγίζεις χωρίς ρούχα και στην ίδια ζυγαριά. Οι ζυγαριές έχουν την τάση πολλές φορές να δείχνουν διαφορετικό βάρος κι εμείς δεν θέλουμε να ξέρουμε τον…μέσο όρο, αλλά με ακρίβεια. Το ζύγισμα πρέπει να είναι εβδομαδιαίο και όχι ημερήσιο.

Πίνακας για την φυσιολογική αύξηση βάρους στα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη
1ος – 4ος μήνας             113 – 127 γρ. την εβδομάδα (περίπου 453 – 906 γρ. τον μήνα)

4ος – 6ος μήνας            85 – 142 γρ. την εβδομάδα (περίπου 340 – 568 γρ. τον μήνα)

6ος – 12ος μήνας          42 – 85 γρ. την εβδομάδα (περίπου 168 – 340 γρ. τον μήνα)

Η παιδίατρος εξηγεί  Μαρισόφη Α. Ζωγράφου 

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα γραμμάρια που πρέπει να περιμένουμε να βάζει το θηλάζον βρέφος κάθε εβδομάδα ανάλογα με την ηλικία του, σε σύγκριση με το μη θηλάζον βρέφος. Προσοχή, οι τιμές αυτές έχουν μεγάλη διακύμανση, δηλαδή ελάχιστο και μέγιστο. Ένα βρέφος που παίρνει το ελάχιστο δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστο. Ίσα–ίσα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχει μια σωματική αύξηση συμμετρική στο βάρος, στην περίμετρο κεφαλής και στο ύψος και αυτή να συνοδεύεται από την αντίστοιχη για την ηλικία του βρέφους ψυχοκινητική εξέλιξη (δηλαδή την εξέλιξη στο λόγο, την λεπτή και αδρή κινητικότητα και στο διαπροσωπικό/κοινωνικό κομμάτι).

ΗΛΙΚΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΟ ΜΗ ΘΗΛΑΖΟΝ ΒΡΕΦΟΣ (ΓΡΑΜ.) ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΟ ΘΗΛΑΖΟΝ ΒΡΕΦΟΣ (ΓΡΑΜ.)
0-3 ΜΗΝΕΣ             182-217 155-241
3-6 ΜΗΝΕΣ             119-126 92-126
6-9 ΜΗΝΕΣ              84-91 50-80
9-12 ΜΗΝΕΣ            63-90 50-80

Όπως μπορείτε να δείτε, το βάρος που παίρνουν τα θηλάζοντα βρέφη είναι σε γενικές γραμμές κατά μέσο όρο μικρότερο από αυτό των βρεφών που σιτίζονται με φόρμουλα.

Αυτό αποτελεί ένα φυσιολογικό γεγονός. Το μητρικό γάλα έχει χαμηλό πρωτεϊνικό φορτίο, όσο ο οργανισμός του βρέφους να μπορεί να διαχειριστεί. Η πρόσληψη περίσσειας πρωτεΐνης συνδυάζεται με αυξημένο έργο από τα νεφρικά σωληνάρια. Το κυριότερο όμως είναι ότι πλέον έχουμε μελέτες στα χέρια μας που επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση μεταξύ υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης στη βρεφική ηλικία με την ανάπτυξη παχυσαρκίας ήδη από τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού μας, καθώς και με την μετέπειτα ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου (υπερλιπιδαιμία/υπέρταση/σακχαρώδης διαβήτης/αυξημένος δείκτης μάζας σώματος).

Οι σύγχρονες μελέτες αρχίζουν δειλά δειλά να μιλούν για παχυσαρκία της βρεφικής ηλικίας, γεγονός που οδήγησε σε όλα τα γάλατα–φόρμουλες στη μείωση της πρωτεΐνης. Όσο όμως και να γίνεται προσπάθεια μίμησης του μητρικού γάλακτος, αυτό παραμένει αναντικατάστατο. Το θαύμα της φύσης το αντιλαμβάνεται κανείς αν σκεφθεί ότι η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος είναι διαφορετική στην αρχή σε σχέση με το το τέλος του γεύματος. Το γάλα στα πρώτα λεπτά του γεύματος είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (foremilk), ενώ περνώντας η ώρα, μειώνεται η αναλογία πρωτεΐνης και αυξάνεται η περιεκτικότητα σε λίπος, που είναι ευεργετικό για την δημιουργία νευροσυνάψεων στον εγκέφαλο (hindmilk). Έτσι ακόμα και στα βρέφη που έχουν χαμηλό βάρος, η οδηγία που δίνουμε είναι να πιπιλίζουν περισσότερη ώρα στο στήθος, ακριβώς για να λάβουν το hindmilk, που θα τα βοηθήσει στην πρόσληψη βάρους.

Δεν θέλουμε μωρά-γίγαντες. Θέλουμε φυσιολογικά και υγιή μωρά. Η υγεία χτίζεται σε γερά θεμέλια και ο θηλασμός ευνοεί αυτά τα θεμέλια.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

Close