Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης προειδοποιεί σχετικά με τα αντιβιοτικά και τα διαγνωστικά τεστ με αφορμή την έξαρση του στρεπτόκοκκου.
Αυξημένα φαίνεται να είναι το φετινό χειμώνα τα περιστατικά στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά αλλά και η ιλαρά σε περιοχές της χώρες όπου έχει γίνει ελλιπής εμβολιασμός το προηγούμενο διάστημα, κυρίως εξαιτίας της αναστάτωσης που προκάλεσε η πανδημία.
Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό και κάποιοι το σχετίζουν γενικά με την πανδημία…Εκτός αυτού, ύστερα από την πανδημία του κόβιντ, τα διαγνωστικά τεστ έχουν γίνει η εύκολη λύση για μικρούς και μεγάλους.
Όμως ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης υπογραμμίζει τις προβληματικές, όσων αφορά την χρήση των διαγνωστικών τεστ αλλά και την αυξημένη και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών στα παιδιά. Διαβάστε παρακάτω:
“ΟΤΑΝ ΚΟΠΗΚΑ ΣΤΟ ΤΕΣΤ”
5 υγιή παιδιά, εντελώς ασυμπτωματικά, παίζουν στην αυλή του σχολείου.
Ας πούμε ότι τα παίρνουμε και τα 5 και τα κάνουμε ένα στρεπ τεστ. Έτσι, χωρίς λόγο. Το ένα θα έχει θετικό. Τους χειμερινούς μήνες μπορεί και ένα δεύτερο. Αυτά τα παιδιά πρέπει να πάρουν αντιβιοτικό; Πρέπει να τα “θεραπεύσουμε” ;
Η φορεία του στρεπτόκοκκου είναι συχνότατη. Και αναμενόμενη. Ας πούμε τώρα ότι ο φορέας σε 10 ημέρες κάνει πυρετό. Και κάνει τεστ. Τι θα βγει; Εκεί λοιπόν έρχεται ο ρόλος του γιατρού. Του κλινικού γιατρού, που εξετάζει, τα ζυγίζει, συζητάει, “το ψάχνει”.
Photo via: mothersblog.gr
Αυτόν τον γιατρό δεν μπορούν να τον αντικαταστήσουν τα τεστ, αυτός ο ίδιος θα τα παραγγείλει εάν νομίζει ότι κάπου θα τον εξυπηρετήσουν στην διάγνωση. Ποια είναι η αλήθεια; Εάν είμασταν σωστοί ως γιατροί (δεν εξαιρώ ούτε τον μέτριο εαυτό μου) θα ζητούσαμε επιεικώς το ένα δέκατο των τεστ από όσα ζητάμε.
Οι αρνητικές επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών στον ύπνο των εφήβων
Στις ΗΠΑ από τις οποίες μας χωρίζει ο Ατλαντικός Ωκεανός και υγειονομικά το χάος, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αποτρέπει την διενέργεια στρεπ τεστ σε παιδιά κάτω των τριών ετών! Να το επαναλάβω;
Επίσης, η παρουσία συμπτωμάτων εκ του αναπνευστικού (βήχας, ρινίτιδα κτλ) παραπέμπουν κυρίως σε ιογενείς λοιμώξεις παρά σε στρεπτόκοκκο.
Ο γιατρός δυστυχώς πολλές φορές δεν έχει τη διάθεση να αφιερώσει όλο του το χρόνο στην εκπαίδευση των γονέων.
Photo via: meygeia.gr
Κάτω από την πίεση που δέχεται του τύπου “είδα στις ειδήσεις”, υποκύπτει και υπερσυνταγογραφεί, οικτρά ηττημένος από τις περιστάσεις αλλά και εκτεθειμένος απέναντι στην επιστήμη του.
Εξανθήματα στα παιδιά από παιδικές ασθένειες (Εικόνες)
Αυτό τελικά θα οδηγήσει σε ολοένα και περισσότερα αντιβιοτικά, σε ολοένα και ανθεκτικότερα μικρόβια, σε ολοένα και περισσότερα άρρωστα παιδιά και σε ολοένα και δυσκολότερες ιάσεις. Κάπως έτσι τα Ελληνόπουλα είναι τα πρώτα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη.
Photo via: paidiatros.gr
Και τρίτα στον κόσμο (!), χάνοντας την πρωτιά από μεγαθήρια προόδου όπως η Τυνησία και η Τουρκία. Αυτά για όσους ακόμη πιστεύουν ότι “ανήκωμεν εις στην Δύση”…
Συμπερασματικά, εμπιστευτείτε τους παιδιάτρους σας. Η εμπειρία τους και η κλινική τους εξέταση δεν αντικαθίστανται από κανένα τεστ. Μια αντιβίωση μπορεί όμως να σώσει μια ζωή. Αρκεί να την δώσεις εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. Και να μπορεί να “πιάσει”. Για αυτό το τελευταίο πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας. Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα