μυκόπλασμα πνευμονίας

Τι είναι το μυκόπλασμα πνευμονίας στα παιδιά και πόσο ύπουλο είναι να ανιχνευτεί. Η δική μας ιστορία!

Πέρσι ήταν η χρονιά μας!!! Και φυσικά το λέω ειρωνικά, γιατί όλον τον χειμώνα τα παιδιά ήταν άρρωστα, μια με τη βρογχιολίτιδα η μπουμπού (διαβάστε την ιστορία μας εδώ) και μια με την Ηρώ που ήταν πολύ πιο σοβαρά τα πράγματα και πραγματικά φοβάμαι πολύ με τις ιώσεις τις φετινές!

Η Ηρώ έχει ευαισθησία στο αναπνευστικό. Έχει μια αλλεργική ρινίτιδα και το διάφραγμα της μύτης της είναι στραβό, έτσι επιδεινώνονται τα συμπτώματα.

Μυκόπλασμα πνευμονίας – Η δικιά μας ιστορία

Ξεκινήσαμε που λέτε με ένα συνάχι. Πολύ μπούκωμα οπότε λέμε την έπιασε η αλλεργία της. Για μια εβδομάδα είχε τρελή καταρροή. Δοκιμάσαμε με πλύσεις, αντιισταμινικά, τίποτα.

Την επομένη εβδομάδα ξεκινάει ένας ξερόβηχας. Μου λέει η παιδίατρος θα κάνουμε εισπνεόμενα δεν γίνεται αλλιώς. Ξεκινάμε τα εισπνεόμενα, τίποτα. Ο βήχας όλο και χειροτέρευε! Ξερός και παροξυσμικός. Το βράδυ όλο το παιδί να μην μπορεί να κοιμηθεί. Μέχρι που έκανε παλινδρόμηση από το πολύ το βήχα και πνιγόταν. Μη σας τα πολυλογώ, την πήγα σε πνευμονολόγο, σε αλλεργιολόγο, σε ΩΡΛ, όλοι μου λέγανε δεν χρειάζεται αντιβίωση. Με τα εισπνεόμενα, κορτιζόνη και τα αντισταμινικά θα στρώσει. Μάλιστα μου είπανε πως ένα παιδί που έχει αλλεργικό υπόβαθρο ξεχνάει να συνέλθει από μια ίωση.

Πέρασε ένας μήνας και το παιδί είχε εξαντληθεί. Ένα πρωί το παιδί άρχισε να μου βγάζει ροζ φλέματα!!! Τα έπαιξα!!! Δεν σας κρύβω ότι ψιλοτσακώθηκα με την παιδίατρο που δεν του έδινε αντιβίωση. Μου λέει η παιδίατρος θα το πας στο νοσοκομείο το παιδί να το κρατήσουν μέσα, για να του κάνουν τις ανάλογες εξετάσεις. Της είπα πως θα το πάω σε ιδιωτικό και εκείνη επέμενε να πάμε εκεί συστημένοι γιατί έχει ένα καταπληκτικό παιδοπνευμονολογο. Την άκουσα (τι το ήθελα…!)

Πάμε στο νοσοκομείο ΧΑΜΟΣ!!!! Περιμέναμε στα επείγοντα πάνω από δυο ώρες, με άσχετα περιστατικά, το παιδί το είχα σε μια γωνία και περίμενε μη μου κολλήσει τίποτα. Μέχρι που τσακώθηκε ο άντρας μου με έναν γιατρό και μας περάσανε. Εκεί του έκαναν μια ένεση για να δουν μην έχει φυματίωση και απλά μας είπαν να πάμε το επόμενο πρωί για να δουν το χέρι της!!!

Αυτό ήταν έγινε της μουρλής με άκουσε όλο το νοσοκομείο. Βούτηξα το παιδί και πήγαμε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Πάλι καλά που έχω ιδιωτική ασφάλεια παιδιά (της Μινεττα μπορειτε να δείτε εδώ είναι πολύ καλό πρόγραμμα και καλύπτει τα πάντα)Εκεί νοσηλέψαν κατευθείαν το παιδί, και ανακαλύψαμε πως είχε άτυπη πνευμονία από μυκοπλασμα. Παίρνοντας αντιβίωση τη τρίτη μέρα δεν σας λέω υπερβολές, έκανε εμετό και έβγαλε ένα μπολ φλέματα!!!! Από κει και μετά άρχισε να συνέρχεται, αλλά ο βήχας έφυγε τελείως μετά από δύο μήνες.

Σας γράφω λοιπόν τί είναι το μυκόπλασμα πνευμονίας για να έχετε τα αυτιά σας και τα μάτια σας ανοιχτά.

Φιλιά πολλά

Η λοίμωξη του πνεύμονα από Mycoplasma Pneumonia μυκόπλασμα πνευμονίας

Το μυκόπλασμα είναι ο μικρότερος οργανισμός που ζει ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια των κυττάρων του ξενιστή.
Έχει μέγεθος μεγάλου ιού (125-150nm). Η λοίμωξη είναι συχνότερη στους νέους, η μετάδοση γίνεται με σταγονίδια και η περίοδος επωάσεως είναι 2-3 εβδομάδες.
Υπάρχει το μυκόπλασμα της πνευμονίας, το μυκόπλασμα του ανθρώπου (mycoplasma hominis) και το Ureoplasma urealyticum που προκαλούν φλεγμονές του ουροποιογεννητικού συστήματος, όπως μη γονορροϊκή ουρηθρίτιδα, κολπίτιδα, σαλπιγγίτιδα κ.α.

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας

Το συχνότερο κλινικό σύνδρομο είναι η οξεία και η υποξεία τραχειοβρογχίτιδα, η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Σε ποσοστό μικρότερο του 10% μπορεί να εκδηλωθεί ως άτυπος πνευμονία με χρόνο επώασης περίπου τις τρεις εβδομάδες. Το 10-20% όλων των πνευμονιών οφείλεται στο Μυκόπλασμα της πνευμονίας. Η νόσος υποχωρεί αυτόματα εντός 2-4 εβδομάδων. Όμως σε παιδιά και σε άτομα νεαρής ηλικίας μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα, φαρυγγίτιδα και οξεία απόφραξη του λάρυγγα

Τα συμπτώματα  είναι:

Πολλές περιπτώσεις λοίμωξης από μυκόπλασμα είναι ασυμπτωματικές. Όταν υπάρχουν συμπτώματα σχετίζονται με το στάδιο της νόσου. Γενικά η έναρξη της νόσου είναι ήπια στην αρχή της και χαρακτηρίζεται από κεφαλαλγία, κακουχία και χαμηλό πυρετό (37,5 – 38oC). Φρίκια παρατηρούνται σε κάθε είσοδο του πυρετού, αλλά ρίγη είναι ιδιαίτερα σπάνια.

Στη φάση αυτή της νόσου, δεν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα. Τα συμπτώματα και τα ευρήματα του ατόμου που έχει προσβληθεί από μυκόπλασμα, ποικίλουν και διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν έχει προσβληθεί το αναπνευστικό ή άλλο σύστημα, καθώς και από το αν η μυκοπλασματική λοίμωξη έχει αναπτυχθεί επί προηγουμένως υγιούς ατόμου ή επί εδάφους πάσχοντος από άλλο υποκείμενο νόσημα. Πολύ σημαντική σε βαρύτητα και διάρκεια είναι η προσβολή από μυκόπλασμα ατόμων που πάσχουν από χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να παραπονεθούν για θωρακικό πόνο κατά την εισπνοή καθώς και για οξύ κοιλιακό πόνο.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος

Οι περισσότεροι ασθενείς με λοίμωξη του αναπνευστικού από μυκόπλασμα, εμφανίζουν αναπνευστική νόσο χωρίς εικόνα πνευμονίας. Περίπου το 80-90% των προσβεβλημένων ατόμων με προσβολή του αναπνευστικού εμφανίζει παροξυσμικό μη παραγωγικό βήχα και μόνο ένα μικρό ποσοστό που κυμαίνεται από 5-10% εμφανίζει πνευμονία.

Συχνά, πλην του βήχα μπορεί να εμφανισθεί εκπνευστικός συριγμός, χωρίς σημαντικού βαθμού αναπνευστική δυσχέρεια.
Άλλα συμπτώματα του αναπνευστικού είναι η φαρυγγίτιδα, η ρινίτιδα, και η ωταλγία. Ποσοστό έως και 5% μπορεί να εμφανίσει ισχυρό ωτικό πόνο με αιμορραγική φυσαλλιδώδη μηριγγίτιδα. Σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών η τελευταία επιπλοκή είναι σπάνια. Σε περιπτώσεις πνευμονίας μπορεί να συνυπάρχει παραρρινοκολπίτιδα.

Οι εξωπνευμονικές εκδηλώσεις της λοιμώξεως με μυκόπλασμα πνευμονίας είναι:

-Πολύμορφο ερύθημα (σύνδρομο Stevens-Johnson), που χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες στο δέρμα και τους βλενογόννους, από αλλεργία στο μυκόπλασμα
-Σύνδρομο Raynand (λιγότερο από 5%),  από την παρουσία ψυχροσυγκολλητινών, ιδίως αν υπάρχει δρεπανοκυτταρική νόσος.
-Αιμόλυση (λιγότερο από 5%), λόγω αυξημένης παραγωγής H2O2 που προκαλεί καταστροφή της μεμβράνης των ερυθροκυττάρων. Αιμόλυση, όμως προκαλούν και οι ψυχροσυγκολλητίνες, σε μεγάλο τίτλο (μεγαλύτερο από1/500).
-Νευρολογικές διαταραχές: μηνιγγίτιδα, περιφερική νευρίτιδα, σύνδρομο Guillain–Barre.
-Περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα.

Η διάγνωση θα γίνει με τη διαπίστωση της διάμεσης πνευμονίας. Οι ψυχροσυγκολλητίνες σε τίτλο περισσότερο από 1/32 ενισχύουν τη διάγνωση που επιβεβαιώνεται με καλλιέργεια πτυέλων και αύξηση των αντισωμάτων κατά του μυκοπλάσματος μετά τη δεύτερη εβδομάδα.

Διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνει από άλλες λοιμώξεις και κυρίως από τη λοίμωξη από Legionella. Στη λοίμωξη από μυκόπλασμα δεν έχουμε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και το γαστρεντερικό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος αυτοπεριορίζεται σε 1-6 εβδομάδες.

Θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά (ερυθρομυκίνη ή τετρακυκλίνες) για 3 εβδομάδες.

Close