βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Πολλές φορές προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να μην ξεχωρίζουν τα άλλα παιδάκια στο σχολείο. Κάθε γονιός που θέλει να περάσει ένα υγιές μήνυμα στο παιδί του, παλεύει το παιδί του να μην παραμερίζει άλλα παιδιά.

Οι γονείς δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μην παίζουν με παιδιά που είναι από άλλη χώρα, έχουν άλλη θρησκεία ή είναι ΑμεΑ. Το animation που βρήκαμε για εσάς σήμερα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να μάθετε στα παιδιά σας να μην ξεχωρίζουν τα παιδιά που είναι διαφορετικά.

Το βίντεο έχει σαν πρωταγωνιστή τον Ιαν, ένα παιδί ΑμεΑ που ενώ προσπαθεί να παίξει με τα άλλα παιδιά στην παιδική χαρά, συναντάει συρματοπλέγματα. Το συρματόπλεγμα μπορεί να εννοεί την αδιαφορία των άλλων παιδιών στο να το γνωρίσουν αλλά και τα κοινωνικά συρματοπλέγματα.

Δείτε ακόμα Ενα θαυμάσιο animation για τη μητέρα που πρέπει όλοι να δείτε

Γιατί η αλήθεια είναι πως τα ΑμεΑ ανεξάρτητα από την ηλικία τους, σε πολύ λίγες χώρες έχουν ίση μεταχείριση και ευκολία στις υποδομές μίας χώρας. Είτε μιλάμε για την παραλία, είτε για το σχολείο, είτε για μία απλή βόλτα στον δρόμο όντας σε αμαξίδιο, είτε στην παιδική χαρά. Δείτε παρακάτω: 

Τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από το animation

Το βίντεο animation που θα δούμε στο τέλος του άρθρου είναι μία ταινία μικρού μήκους με το όνομα “Ian: Μία ιστορία που θα μας κινητοποιήσει”. Είναι μία ταινία μικρούς μήκους που έχει δεχτεί πολλά βραβεία και είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Ιαν.

Στην πραγματικότητα ο Ιαν είναι ένα παιδί 10 ετών, από την Αργεντινή. Ο Ιαν έχει εγκεφαλική παράλυση και χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο και έναν υπολογιστή μέσω του οποίου μπορεί να επικοινωνεί με την κίνηση των ματιών του.

Μπορεί να είναι ΑμεΑ όμως είναι παιδί και επιμένει να θέλει να παίξει με τα άλλα παιδιά και να γνωριστεί μαζί τους. Αρκεί όμως αυτά τα παιδιά να το ενσωματώσουν στην παρέα τους και να του δώσουν την ευκαιρία να τα γνωρίσει καλύτερα.

βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Το μήνυμα της ταινίας

Ο Ιαν λοιπόν ήθελε να περάσει το μήνυμά του στον κόσμο. Η Sheila Graschinsky – πρόεδρος του Ian Foundation και μητέρα του 10χρονου Ιαν κατάφερε να εκπληρώσει αυτή την επιθυμία του παιδιού. Μετέτρεψε τον πόνο του παιδιού σε δράση για να σπάσει τα όποια εμπόδια συναντάει το παιδί της καθημερινά.

βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Η ταινία προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να αντιμετωπίζει τα άτομα ΑμεΑ με ισονομία και ισοτιμία. Περνάει το μήνυμα ότι δεν πρέπει κανένας άνθρωπος ΑμεΑ να ζει στο περιθώριο είτε μιλάμε για τις προσωπικές σχέσεις είτε για τις δομές ενός κράτους.

Γιατί κακά τα ψέματα, ειδικά στην Ελλάδα, το να είσαι σε αμαξίδιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε άνθρωπος ΑμεΑ στην Ελλάδα, είτε είναι σε αμαξίδιο είτε όχι, προσπαθεί κάθε μέρα να επιβιώσει και να ενσωματωθεί σε μία κοινωνία που δεν του δίνεται η ευκαιρία. Και είμαστε σίγουροι ότι αυτό δυστυχώς, δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα.

βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Λίγα λόγια για την πλοκή της ταινίας

Η ταινία για αρχή δεν εμπεριέχει διαλόγους. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να κάνει τον θεατή να μπει στην ψυχοσύνθεση του Ιαν και ίσως να μην αποσπάσει τον θεατή από τα πραγματικά συναισθήματα του Ίαν. Η ταινία ξεκινάει με το παιδί να φαντάζεται ότι παίζει ανέμελα και χαρούμενα με τα άλλα παιδιά στην παιδική χαρά.

βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Ξαφνικά όμως μεταφέρεται στην πραγματικότητα και στους περιορισμούς που το χωρίζει σε χιλιάδες κομμάτια. Ο μικρός έρχεται και πάλι σε επαφή με την αναπηρία του και αντιλαμβάνεται την κατάσταση και το ποιος είναι. Ένα αγòράκι σε αναπηρικό αμαξίδιο που δεν μπορεί να κουνήσει τα πόδια του και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καλά τα χέρια του.

Κάθε απόγευμα λοιπόν περνάει με την μητέρα του έξω από την παιδική χαρά. Κοιτάζει με θλίψη τα υπόλοιπα παιδιά να παίζουν. Εκείνο θέλει να παίξει μαζί τους όμως δεν μπορεί να σηκωθεί από το αμαξίδιο. Δεν μπορεί να μπει στην παιδική χαρά. Υπάρχει ένα συρματόπλεγμα που το χωρίζει από τα υπόλοιπα παιδιά και από την ανεμελιά της παιδικότητάς του.

βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Δείτε ακόμα ZERO:Δείτε το animation για τον κοινωνικό αποκλεισμό που σάρωσε τα βραβεία .Θα σας ταρακουνήσει! ΒΙΝΤΕΟ

Θέλει τόσο πολύ να παίξει μαζί τους που φαντάζεται πως θα μπορούσε να μπει στην παρέα τους διασχίζοντας με την δύναμη της ψυχής του το συρματόπλεγμα. Φοβάται όμως ότι ακόμη κι έτσι τα υπόλοιπα παιδιά δε θα το δεχτούν. Θα τον κοροϊδέψουν λόγω της διαφορετικότητάς του. Ο άνεμος λοιπόν τον παίρνει μακριά και τον σκορπά σε χίλια κομμάτια.

βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Ο Ιαν όμως συνεχίζει να μη το βάζει κάτω. Είναι πρόθυμος να κάνει το αδύνατο δυνατό για να πετύχει τον στόχο του, ο οποίος είναι να περάσει το συρματόπλεγμα και να παίξει με τα άλλα παιδιά. Όμως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο όταν όλα τα παιδιά ενώσουν τις δυνάμεις τους και βάλουν τον Ιαν στην καθημερινότητά τους.

βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Αυτό συμβαίνει και η συγκίνηση είναι μεγάλη για τους θεατές. Η συγκεκριμένη ταινία μικρού μήκους είναι στην ουσία ένα εκπαιδευτικό εργαλείο. Μπορεί με επιτυχία να μεταδώσει το συναίσθημα της αλληλεγγύης στα μικρά παιδιά και να βοηθήσει τους γονείς να τους το μεταδώσουν στην δική τους γλώσσα.

βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Η δική μας ερμηνεία για την ταινία

Το συρματόπλεγμα όπως αναφέραμε και στον πρόλογο το αντιλαμβανόμαστε συμβολικά. Συρματόπλεγμα μπορεί να χαρακτηριστεί η δυσκολία του να διαμορφώσουν κοινωνικές σχέσεις τα ΑμεΑ άτομα. Συρματόπλεγμα μπορεί να θεωρηθούν και οι καθημερινές δυσκολίες των ΑμεΑ στην καθημερινότητα.

Η συγκεκριμένη ταινία λοιπόν δεν αποτελεί μόνο μία ταινία που μαθαίνει στα παιδιά να αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα και να δίνουν ευκαιρίες στους ανθρώπους. Δεν είναι απλά μία ταινία που μαθαίνει στα παιδιά να μην φοβούνται το άγνωστο.

Είναι μία ταινία που αποτελεί καμπανάκι για τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, να φτιάξουν δομές, δρόμους, και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για ΑμεΑ και τυπικώς αναπτυσσόμενους ανθρώπους. Έτσι ώστε να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε όλα.

βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Δείτε ακόμα Ένα υπέροχο βίντεο για τον παιδικό καρκίνο αποδεικνύει πως η αγάπη είναι το πιο ισχυρό φάρμακο

Αποτελεί επίσης και μία υπενθύμιση στους γονείς που μεταφέρουν τα δικά τους στερεότυπα στα παιδιά για τα άτομα ΑμεΑ αλλά και για όλα τα διαφορετικά παιδιά αυτού του τόπου. Η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύουμε στην διαφορετικότητα. Όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα με το πως μοιάζουμε εξωτερικά στην ουσία έχουμε τις ίδιες ανάγκες σε ορισμένα πράγματα.

βιντέο animation_για_τα_ΑμεΑ_Ιαν_

Δείτε παρακάτω την συγκλονιστική ταινία:

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close