Με την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο οι ασθένειες των θρανίων εμφανίζονται και πάλι. Δείτε ποιες είναι, ποια τα συμπτώματα τους και πως να προστατέψετε τα παιδιά σας από αυτές σύμφωνα με τον Δρα Σάββα Σάββα.
Το φθινόπωρο είναι ο καιρός που ξεκινούν να χτυπάνε την πόρτα οι διάφορες παιδικές ασθένειες.
Τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα μεταδίδονται πολύ εύκολα και οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων, σύμφωνα με τον Δρα Σάββα Σάββα.
Back to school 2024: Οι αρρώστιες του παιδικού σταθμού και πως να προφυλάξουμε τα παιδιά
Οι ασθένειες αυτής της εποχής είναι συνήθως αναπνευστικές ή και γαστρεντερικές, δηλαδή κρυολογήματα και γαστρεντερίτιδες
Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι άρρωστο, αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο μέχρι να γίνει εντελώς καλά
Τα σχολεία ξεκίνησαν και όλοι οι γονείς ανησυχούν για τις ασθένειες και τα μικρόβια που μπορεί να κολλήσουν τα μικρά τους. Τα παιδιά στο σχολείο εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένα σε μικρόβια και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής. Τώρα που μπαίνει και το φθινόπωρο, είναι ο καιρός που ξεκινούν να χτυπάνε την πόρτα μας οι διάφορες παιδικές ασθένειες, παρ’ όλο που -όσο περνάνε τα χρόνια και τα εμβόλια εξελίσσονται- απειλούν όλο και λιγότερο τα παιδιά μας.
Γιατί τώρα, που έχουν επιστρέψει ή πηγαίνουν για πρώτη φορά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, συγχρωτίζονται -όπως και να το κάνουμε- με άλλα παιδιά. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να είμαστε ενημερωμένοι για τις μεταδοτικές παιδικές ασθένειες, ώστε να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τις προλάβουμε και, αν τελικά κολλήσουν τα παιδιά μας, πώς να τις αναγνωρίσουμε, πώς να τις αντιμετωπίσουμε και πώς να προλάβουμε τυχόν επιπλοκές.
Back to school 2024: O τακτικός ιατρικός έλεγχος που θα πρέπει να γίνει στα παιδιά
Στη «Σημερινή» μίλησε ο παιδίατρος Δρ Σάββας Σάββα, για τις πιο συνηθισμένες παιδικές ασθένειες τώρα το φθινόπωρο, ποιες είναι οι μεταδοτικές ασθένειες των παιδιών στα σχολεία και πώς πρέπει οι γονείς να τα φροντίζουν και να τα προστατεύουν. «Οι ασθένειες που έχουν αυτή την εποχή τα μωρά μας είναι συνήθως αναπνευστικές ή και γαστρεντερικές, δηλαδή κρυολογήματα και γαστρεντερίτιδες».
Μας εξήγησε ότι τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα μεταδίδονται πολύ εύκολα και οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων. «Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι άρρωστο, αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο μέχρι να γίνει εντελώς καλά».
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας
Επιπλέον, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη για τα παιδιά, καθώς τα συμπτώματά της είναι εμετός ή διάρροια ή και τα δύο, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό. Ωστόσο, σχεδόν κάθε παιδί στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας θα περάσει μια ίωση γαστρεντερίτιδας, η οποία θα κάνει τον κύκλο της ίωσης για 2-3 ημέρες και θα υποχωρήσει χωρίς άλλα προβλήματα. Η γαστρεντερίτιδα επηρεάζει τη γαστρεντερική οδό και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιούς. Επίσης, μπορεί να προκληθεί από βακτήρια ή παράσιτα.
Νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ασθένεια με τα ύπουλα συμπτώματα που προσβάλει παιδιά κάτω των 16 ετών
«Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι κυρίως εμετός και/ή διάρροια. Μπορεί να υπάρχει πυρετός, πόνος στην κοιλιά και ναυτία. Τα συμπτώματα εμφανίζουν έξαρση τα πρώτα 2-3 24ωρα και σταδιακά υποχωρούν, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ίωση», ανέφερε ο Δρ Σάββα. Η θεραπεία της στα παιδιά συνήθως αφορά μόνο συντηρητική διατροφή και προσοχή ώστε να χορηγούνται υγρά, για να μην προκληθεί αφυδάτωση εξαιτίας των πολλών εκκρίσεων.
Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί είναι φαγητά βρασμένα, όπως ρύζι ή κοτόπουλο, ενώ θα πρέπει να προστεθούν στο διαιτολόγιό του σταδιακά τροφές, όπως γάλα, λαχανικά και φρούτα, αφού έχει περάσει η έξαρση των συμπτωμάτων.
Οι μεταδοτικές ασθένειες
Ερωτηθείς, αν αυτές οι ασθένειες είναι μεταδοτικές και ποιες είναι οι μεταδοτικές ασθένειες, ο κ. Σάββα ανέφερε ότι «οι εποχικές ιώσεις μεταδίδονται με την εισπνοή σταγονιδίων από τον βήχα και το φτάρνισμα μολυσμένων ατόμων, αλλά κυρίως από την άμεση επαφή μέσω χεριών ή αντικειμένων που πρόσφατα έχουν μολυνθεί από εκκρίσεις της μύτης ή του φάρυγγα ασθενών». Συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής αποτελεί το κοινό κρυολόγημα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα (βήχας, πυρετός, καταρροή) υποχωρούν σε λίγες ημέρες.
Καθυστερημένη εφηβεία: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια
Ένα παιδί μπορεί να κρυολογήσει ακόμα και έξι φορές μέσα στον ίδιο χειμώνα, κυρίως γιατί το κοινό κρυολόγημα δεν είναι αρρώστια που οφείλεται σε μία και μοναδική αιτία, αλλά σε μια σειρά φλεγμονών που έχουν να κάνουν με 200 περίπου διαφορετικούς ιούς! Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να προληφθούν. «Ο πιο εύκολα μεταδιδόμενος ιός, ωστόσο, είναι εκείνος της γρίπης».
Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συχνά είναι τα κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας, ενώ η λαρυγγίτιδα ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών. «Για τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η αντιβίωση στις κοινές εποχικές ιώσεις δεν συνιστάται, παρά μόνο με συνταγή γιατρού που θα τη χορηγήσει σε μικροβιακές επιλοιμώξεις», ανέφερε ο παιδίατρος.
Ο παιδίατρος μίλησε και για το πότε τα παιδιά πρέπει να μένουν σπίτι και να μην πηγαίνουν σχολείο. «Οποιαδήποτε ασθένεια καταβάλει το παιδί, είναι καλύτερα να μένει σπίτι για λίγες μέρες. Δηλαδή, αν το παιδί είναι κομμένο ή έχει μια αδυναμία ή νιώθει μια αδιαθεσία είναι καλύτερα να παραμείνει στο σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να το παίρνετε στο σχολείο.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να σκεφτούμε και τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, επειδή δεν είναι νοσοκόμοι και δεν μπορούν να φροντίζουν όλα τα παιδιά όταν είναι άρρωστα». Με συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός ή ο εμετός, το παιδί είναι καλύτερα να μένει στο σπίτι.
Ο βήχας στα παιδιά
Τέλος, ο παιδίατρος αναφέρθηκε και στον βήχα, ο οποίος αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα στα παιδιά. Παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές είναι ενοχλητικός για το ίδιο το παιδί, αλλά επίσης για το περιβάλλον του, εντούτοις σπάνια υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρό. «Είναι λοιπόν σημαντικό να μπορείτε, ως γονείς, να ξεχωρίζετε μερικούς τύπους βήχα, αλλά επίσης να ξέρετε πότε θα πρέπει να απευθύνεστε αμέσως στον γιατρό του παιδιού», ανέφερε ο Δρ Σάββα.
Βιταμίνες στα παιδιά τα γνωστά ζελεδάκια ή μουρουνέλαιο – Πρέπει να δίνονται στα παιδιά;
Ο βήχας αποτελεί ουσιαστικά ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό του οργανισμού μας. Έχει στόχο να καθαρίζει τις αεροφόρους οδούς (φάρυγγα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχοι, πνεύμονες). Το τοίχωμα του «δρόμου» από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες έχει μικρά τριχίδια, των οποίων η δουλειά είναι να παγιδεύουν οτιδήποτε προσπαθήσει να μπει στους πνεύμονες. Το τοίχωμα καλύπτεται με βλέννα.
Παρβοϊός ή 5η Νόσος: Ο ιός που μπορεί να προκαλέσει έντονη αναιμία-Τα συμπτώματα στα παιδιά
Όταν λοιπόν ένα παιδί αρρωστήσει, σύμφωνα με το simerini.sigmalive.com το σύστημα των τριχιδίων δεν δουλεύει καλά, παράγεται περισσότερη, πιο παχύρρευστη βλέννα, οπότε ο βήχας αναλαμβάνει να καθαρίσει τον δρόμο και τα τοιχώματα από τα ξένα αντικείμενα, αλλά και από την παχύρρευστη βλέννα. Ο βήχας, λοιπόν, είναι ένα αμυντικό αντανακλαστικό όπλο του οργανισμού.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες