πως-να-κάνουμε-το-παιδί-να-αποκτήσει-ενσυναίσθηση-χωρίς-να-ντρέπεται-

Όταν το παιδί κάνει κάτι κακό σε κάποιο άλλο παιδάκι του λέμε “ζήτα συγγνώμη γρήγορα” γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα αποκτήσει ενσυναίσθηση. Όμως με αυτόν τον τρόπο…ντρέπεται.

Τα παιδιά δεν έχουν ενσυναίσθηση, αφού αυτό είναι κάτι που αποκτάται, ύστερα από σωστή διαπαιδαγώγηση. Έτσι, μπορούν πολλές φορές να μιλήσουν με αγενή τρόπο, να ξεπεράσουν τα όρια, ακόμη και να χτυπήσουν κάποιο άλλο παιδί ή να του πάρουν με το έτσι θέλω τα παιχνίδια του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι περισσότεροι γονείς, επιλέγουν να υποχρεώσουν το παιδί, να ζητήσει συγγνώμη, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο, θα καταλάβει το λάθος του και θα αποκτήσει ενσυναίσθηση. Όμως με αυτήν την τακτική δεν επιτυγχάνεται αυτό, αλλά το να ντραπεί το παιδί. Διαβάστε παρακάτω:

Τα παιδιά πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια διότι ακόμη δεν έχουν εξελίξει την ενσυναίσθησή τους και φυσικά ανακαλύπτουν τον κόσμο. Έτσι, προσπαθούν να καταλάβουν μέχρι που μπορούν να το φτάσουν τόσο με γονείς, συγγενείς και δασκάλους, όσο και με φίλους και συμμαθητές.

 

Τα παιδιά χρειάζονται όρια: 7 κλασικές τακτικές διαπαιδαγώγησης που καταρρίπτονται

 

Μπορεί να χτυπήσουν τον φίλο τους ακόμη και για πλάκα, να μιλήσουν με αγένεια, να πάρουν με το έτσι θέλω το παιχνίδι του ή να μη μοιράζονται τα δικά τους. Όλες αυτές είναι άκρως φυσιολογικές συμπεριφορές από ένα παιδί, απλά θα πρέπει να δώσουμε σημασία, στο να καταλάβει το παιδί ότι αυτό δεν είναι σωστό.

πως-να-κάνουμε-το-παιδί-να-αποκτήσει-ενσυναίσθηση-χωρίς-να-ντρέπεται-

Photo via: mothersblog.gr

Γιατί είναι φυσιολογικό να μη γνωρίζει και να θέλει μέσα από τα βιώματά του, να καταλάβει πως λειτουργεί ο κόσμος και οι ανθρώπινες σχέσεις. Όμως δεν είναι φυσιολογικό να αδιαφορήσουμε μπροστά σε αυτές τις συμπεριφορές και να θεωρήσουμε λανθασμένα, ότι θα μεγαλώσει και θα μάθει από μόνο του τί είναι σωστό και τι λάθος.

Παρόλα αυτά, η αυθόρμητη και ενστικτώδης αντίδραση των γονιών, που είναι συνήθως “ζήτα συγγνώμη γρήγορα” δεν καταφέρνει ούτε να καλλιεργήσει το αίσθημα της ενσυναίσθησης, ούτε φυσικά βοηθάει το παιδί να καταλάβει το λάθος του.

 

Πώς νιώθει ένα παιδί που κλαίει και φωνάζει και βλέπει τον γονιό του να αντιδρά νευρικά;

 

Καταλαβαίνει ότι κάτι έκανε λάθος, ντρέπεται γι’ αυτό, ντρέπεται και για το ότι η μαμά ή ο μπαμπάς το αναγκάζουν να κάνει πράγματα που δε θέλει μπροστά σε ξένους. Είτε είναι φίλοι, είτε συγγενείς, είτε οι δάσκαλοί του. Παρόλα αυτά, δεν καταλαβαίνει ουσιαστικά ΠΟΙΟ είναι το λάθος.

πως-να-κάνουμε-το-παιδί-να-αποκτήσει-ενσυναίσθηση-χωρίς-να-ντρέπεται-

Photo via: mothersblog.gr

Όταν λοιπόν ένα παιδί κάνει κάτι το οποίο ξεφεύγει από τους κανόνες της σωστής συμπεριφοράς, δεν χρειάζεται και να ζητήσει συγγνώμη, αν το ίδιο δεν την εννοεί και το κάνει μόνο και μόνο για να ηρεμήσει τα νεύρα σας. Ζητήστε εσείς συγγνώμη από τον άλλον άνθρωπο (ανεξαρτήτου ηλικίας), αποκαταστήστε το δίκαιο και στη συνέχεια επικεντρωθείτε στο παιδί σας.

Διατηρώντας την ψυχραιμία σας, απομακρύνετε το παιδί από τους φίλους, τους συγγενείς ή τους δάσκαλους όπου είχε “αδικήσει” με τη συμπεριφορά του και εξηγήστε του για ποιο λόγο, μία τέτοια συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.

 

Ο πατέρας απουσιάζει από τη ζωή του αγοριού: Οι σοβαρές επιπτώσεις

 

Μη διστάσετε να βάλετε το παιδί στη θέση του άλλου ανθρώπου και να το ρωτήσετε με ήρεμο τόνο φωνής πως θα ένιωθε αυτό, αν βρισκόταν στη θέση του.

Αφήστε το παιδί να σας μιλήσει, να σας εκφράσει απορίες ή πως το σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή και μέσα από τη συζήτηση εξηγήστε του γιατί αυτές οι συμπεριφορές είναι λάθος και πως μπορεί να το διαχειριστεί την επόμενη φορά, που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με μία παρόμοια κατάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο  καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και αντιλαμβάνεται σε βάθος τη σωστή και τη λάθος συμπεριφορά απέναντι στους άλλους.  Αν εμείς οι ίδιοι δεν σεβαστούμε την αξιοπρέπεια του παιδιού και το κάνουμε ακόμη και άθελά του να ντρέπεται, λες και δεν είναι σε ηλικία που μπορεί να συζητήσει.

 

Οι μαμάδες βρήκαν το μέρος που τα παιδιά θα τους εξομολογηθούν τα πάντα

 

Μη περιμένετε το παιδί από μόνο του, να αντιληφθεί ότι οι δικές του ελευθερίες σταματούν εκεί που ξεκινούν οι ελευθερίες των άλλων. Τροφή για σκέψη…

πως-να-κάνουμε-το-παιδί-να-αποκτήσει-ενσυναίσθηση-χωρίς-να-ντρέπεται-

Photo via: infokids.cy

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close