Φαινόμενο Μαντέλα: Όταν το μυαλό παίζει άσχημα παιχνίδια – Κάντε το test και ανακαλύψτε το

Φαινόμενο Μαντέλα: Όταν το μυαλό παίζει άσχημα παιχνίδια – Κάντε το test και ανακαλύψτε το!Πρόσφατα ανακάλυψα τυχαία το Φαινόμενο Μαντέλα κι έμεινα έκπληκτη. Το φαινόμενο Μαντέλα ή αλλιώς Mantella effect αποδεικνύει ότι πολλές φορές το μυαλό μας, μας παίζει άσχημα παιχνίδια. Βασιζόμενοι στο φαινόμενο Μαντέλα μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και διάφορες ιστορίες συνομωσίας.

Λέγεται πως το φαινόμενο Μαντέλα είναι η απόδειξη πώς υπάρχουν πολλαπλές διαστάσεις. Διότι φαίνεται πως το Φαινόμενο Μαντέλα, κάνει ανθρώπους να είναι σίγουροι σχετικά με την ανάμνηση ενός γεγονότος ή μίας εικόνας και εν τέλει να κάνουν λάθος.

Γιατί το μυαλό μας, είναι σίγουρο για μερικές πληροφορίες κι εν τέλει τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια; Το φαινόμενο Μαντέλα είναι απλά ένα λάθος του μυαλού ή η απόδειξη ότι υπάρχουν πολλαπλές διαστάσεις;

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά πότε παρατηρήθηκε το φαινόμενο Μαντέλα, τί είναι ακριβώς και στο τέλος θα κάνουμε κι ένα μικρό test. Μέσα από αυτό το test θα διαπιστώσετε κι εσείς οι ίδιοι ότι κατά 99% είστε θύματα του φαινομένου Μαντέλα. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Τεστ IQ: Αν κάνεις το 3/3 χωρίς να κλέψεις τότε έχεις έναν από τους υψηλότερους δείκτες νοημοσύνης στην Ελλάδα

Πως το φαινόμενο Μαντέλα πήρε αναγνωσιμότητα

Το φαινόμενο Μαντέλα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Φαίνεται όμως το 2013, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ανακαλύπτουν ότι έπεσαν θύματα αυτού του φαινομένου. Το 2013 λοιπόν ο Νέλσον Μαντέλα, ο μεγάλος αγωνιστής για τα δικαιώματα των μαύρων πεθαίνει.

Όλος ο κόσμος μένει συγκινημένος με τον χαμό αυτού του πολύ σημαντικού ανθρώπου. Μία τεράστια μερίδα του πληθυσμού στον πλανήτη όμως ήταν σίγουρη ότι ο Νέλσον Μαντέλα, άφησε την τελευταία του πνοή στην φυλακή το 1980. Μάλιστα πολλοί από αυτούς, είχαν μνήμες από την κηδεία του το 1980.

Όμως όχι. Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε το 2013 και φαίνεται πως αυτή η μερίδα του πληθυσμού, για κάποιον λόγο…θυμόταν λάθος. Δεν ήταν όμως απλά μία λάθος σκέψη. Οι άνθρωποι αυτοί φάνηκε πως είχαν αναμνήσεις από το 1980. Κι εδώ είναι το περίεργο του γεγονότος.

Οι ιστορίες συνομωσίας σχετικά με το φαινόμενο Μαντέλα

Πως γίνεται το μυαλό μας να μας παίζει τόσο άσχημα παιχνίδια; Μια ερευνήτρια του μεταφυσικού, κάποια Fiona Broome, που κατέληξε στον όρο «Φαινόμενο Μαντέλα» για να εξηγήσει τα συλλογικά αυτά λαθάκια της μνήμης, ένα παιχνίδι του μυαλού με πράγματα, γεγονότα και καταστάσεις που κανείς δεν ήξερε από πού προέρχονταν.

Όλοι, ας πούμε, ξέρουμε ότι ο ηλικιωμένος κύριος της Monopoly φορά μονόκλ (δεν φορά) ή ότι ο αγαπημένος C-3PO του «Star Wars» είναι ολότελα χρυσός (δεν είναι, το ένα του πόδι είναι ασημένιο). Τέτοιες παρανοήσεις είναι συχνότατες σε λογοτεχνία και κινηματογράφο, νομίζοντας πως κάτι είναι έτσι, ενώ δεν είναι.

Φαινόμενο Μαντέλα

Photo via: newsbeast.gr

Η Broome θεωρεί μέσω ψευδοεπιστημονικών αναλύσεων ότι το φαινόμενο Μαντέλα, δείχνει πως υπάρχουν παράλληλες διαστάσεις. Ενώ άλλοι λάτρεις του μεταφυσικού θεωρούν ότι το φαινόμενο Μαντέλα, αποδεικνύει ότι υπάρχουν Ταξιδιώτες του χρόνου.

Η επιστημονική τοποθέτηση σχετικά με το φαινόμενο Μαντέλα

Και μπορεί τα παραφυσικά και οι ιστορίες συνομωσίας να έχουν μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, όμως φαίνεται πως η επιστημονική κοινότητα έχει απάντηση, σχετικά με το φαινόμενο Μαντέλα.

Το φαινόμενο Μαντέλα σύμφωνα με την ψυχολογία λοιπόν μεταφράζεται ώς πλαστή μνήμη. Η γνωστική ψυχολογία μας εξηγεί πως ανακαλούμε γεγονότα ή εμπειρίες με τρόπο λανθασμένο ή διαστρεβλωμένο στο πλαίσιο των λεγόμενων “ψευδομνημών” .

Οι ψευδομνήμες είναι μία ασυνείδητη κατασκευή προκατασκευασμένων ή παρερμηνευμένων μνημών.

Τις ψευτομνήμες μελετά η ψυχολογία εδώ και καιρό και σε ένα τρανό πείραμα αποδεικνύει πως όταν έχουμε να απομνημονεύσουμε μία λίστα με λέξεις που συνδέονται στενά, όπως κρεβάτι, μαξιλάρι, τότε δεν είναι καθόλου σπάνιο να ανακαλούμε λέξεις που έχουν κάποια συνάφεια μόνο που δεν παρουσιάζονται στην λίστα “ύπνος” .

Η επιστήμη έχει αναγνωρίσει κι άλλες πηγές ψευδομνήμης, πειραματικές συνθήκες δηλαδή κατά τις οποίες οι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν καν τα πραγματικά από τα φανταστικά γεγονότα.

Τα πειράματα της γνωστικής ψυχολόγου Elizabeth Loftus είναι εδώ σταθμός, καθώς βρήκε ότι ακόμα και το 25% των υποκειμένων της δεν μπορούσαν να διακρίνουν ένα πραγματικό από ένα φανταστικό γεγονός, αν το παρουσίαζε όπως έπρεπε.

Το test πάνω στο φαινόμενο Μαντέλα

Στο παρακάτω βίντεο το αγαπημένο μας κανάλι Sossana M. στο Youtube ασχολήθηκε με το φαινόμενο Μαντέλα, μιλώντας μάλιστα με ανθρώπους που είχαν παρόμοιες εμπειρίες. Στο βίντεο θα δείτε σε κάποιο σημείο, μερικές φωτογραφίες που θα σας συζητηθεί να πείτε τι θυμάστε.

Είστε έτοιμοι να έρθετε σε επαφή με την…αλήθεια; Δείτε παρακάτω:

Photo cover via: vradini.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

Close