The Serpent, η αληθινή ανατριχιαστική ιστορία του κατά συρροή δολοφόνου Charles Sobhraj που άλλαξε την κοσμοθεωρία των ψυχιάτρων και έγινε σειρά στο Netflix.
Δεν είναι πολλές οι αληθινές ιστορίες μπορούν να προκαλέσουν την ανατριχίλα που νιώθει κάποιος όταν ακούει για πρώτη φορά την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Charles Sobhraj, ή «The Serpent», έναν από τους πιο επικίνδυνους serial killer της δεκαετίας του ’70. Τον αποκαλούσαν ερπετό λόγω της ικανότητας του να ελίσσεται.
Ο Φυγάς: Η αληθινή ιστορία πίσω απο την ταινία που άφησε εποχή
Στις αρχές του 1976, βρέθηκαν θαμμένα τα άψυχα σώματα δύο τουριστών σε μία πλευρά ενός δρόμου, βόρεια της Μπανγκόκ. Είχαν καπνό στους πνεύμονες, γεγονός που καταδεικνύει ότι κάηκαν ζωντανοί. Τις πρώτες ημέρες, οι αρχές έκαναν λόγο για την εξαφάνιση δύο ταξιδιωτών με σακίδιο, αλλά μετά από την επιστολή που έλαβε ο Ολλανδός διπλωμάτης Herman Knippenberg για δύο Ολλανδούς πολίτες που σταμάτησαν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους το Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, ξεκίνησε ενδελεχή έρευνα για τον εντοπισμό τους.
Εν τέλει, το οδοντιατρικό ιστορικό του ζευγαριού τον βοήθησε να κάνει τη σύνδεση με τους δύο νεκρούς. Η μίνι σειρά του BBC The Serpent (“Το Ερπετό”) που έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Netflix αποκαλύπτει τον ολέθριο ιστό εγκλημάτων που είχε υφάνει περίτεχνα ο Knippenberg (Billy Howle), συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη παγκοσμίως.
Τα αληθινά γεγονότα
Η σειρά είναι εξαιρετικά πιστή στη χρονική αλληλουχία των γεγονότων που παρουσιάζει. Όμως, ο Charles Sobhraj -ο οποίος κατά καιρούς υιοθετούσε διάφορα ψευδώνυμα, συμπεριλαμβανομένου του Alain Gautier- ήταν ήδη βετεράνος στο έγκλημα, πολλά χρόνια προτού γνωστοποιηθούν τα γεγονότα της σειράς. Γεννήθηκε στο Βιετνάμ το 1944 και είχε ήδη καταδικαστεί δύο φορές σε φυλάκιση για κλοπές όταν διέπραξε τον πρώτο φόνο ενός οδηγού ταξί στο Πακιστάν το 1972.
Ήταν 28 χρόνων για την ακρίβεια. Σύμφωνα με το CNN, είχε φυλακιστεί, αποφυλακιστεί και δραπετεύσει από διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα, τουλάχιστον 4 φορές σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες στο διάστημα εκείνης της τριετίας μέχρι το 1975. Μετά, ακολούθησαν οι ναρκώσεις, οι ληστείες και οι φόνοι που βλέπουμε στο The Serpent.
Griselda Blanco: Η αληθινή ιστορία της γυναίκας που φοβόταν ακόμη και ο Πάμπλο Εσκομπάρ και έγινε σειρά στο Netflix
Ο Sobhraj όντως γνώρισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ινδία το 1975, την 30χρονη Marie-Andrée Leclerc (Jenna Coleman), η οποία γεννήθηκε στο Κεμπέκ το 1945. Εκείνη πήγε στην Ταϊλάνδη για να είναι μαζί του τρεις μήνες αργότερα, όπως δείχνει η σειρά και πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια υποδυόμενη τη Monique, τη σύζυγος του εμπόρου πολύτιμων λίθων, Alain Gautier.
Ταξίδεψαν σε όλη την Ασία χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα διαβατήρια των θυμάτων του Sobhraj, ενώ νάρκωσε, λήστεψε και σκότωσε τουλάχιστον δώδεκα ταξιδιώτες στην Ταϊλάνδη, την Ινδία και το Νεπάλ. Το όνομα του ζευγαριού από την Ολλανδία – Henricus Bintanja και Cornelia Hemker – άλλαξε για τους ευνόητους λόγους, αλλά όλες οι δολοφονίες που αφηγείται η σειρά, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανίδας Teresa Knowlton και των δύο ταξιδιωτών του Νεπάλ είναι αληθινά γεγονότα.
Η Nadine Gires (Mathilde Warnier), η γειτόνισσα του Sobhraj που βοήθησε τον Herman Knippenberg, ήταν επίσης πραγματική. Είχε συναντήσει το ζευγάρι που είχε εξαφανιστεί και είδε αρκετούς επισκέπτες να μπαίνουν στο διαμέρισμα των γειτόνων της, να αρρωσταίνουν και να εξαφανίζονται επίσης. Η μαρτυρία της ήταν καθοριστικής σημασίας για την υπόθεση, καθώς έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο για να εξασφαλίσει αποδεικτικά στοιχεία, ενημερώνοντας παράλληλα τον Knippenberg σχετικά με τη τοποθεσία στην οποία βρισκόταν το ζευγάρι.
Απόδραση από το Αλκατράζ: Η αληθινή ιστορία πίσω από την θρυλική ταινία
Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 1976, τον προειδοποίησε ότι οι δύο εγκληματίες σχεδίαζαν να ταξιδέψουν. Αν και απέφυγαν τη σύλληψη, ο Knippenberg έπιασε λαυράκι κατά την έφοδό του στο διαμέρισμα. Σύμφωνα με το CNN, βρήκε 11 κιλά φαρμάκων, 3 κουτιά βιομηχανικού μεγέθους ενός φαρμάκου που λειτουργούσε ως καθαρτικό και “χημικός ζουρλομανδύας”, όπως και το παλτό και την τσάντα της Ολλανδής.
Τελικά, στις 5 Μαΐου 1976, η δράση του Knippenberg αποκαλύφθηκε στα ΜΜΕ. Πρώτη η Bangkok Post κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον τίτλο “Ιστός του Θανάτου” και μετά από αυτό, η αστυνομία της Ταϊλάνδης εξέδωσε ανακοίνωση της Ιντερπόλ. Ο Sobhraj κατέφυγε στη Γαλλία, στη συνέχεια στην Ινδία, όπου συνελήφθη μαζί με την Leclerc στις 5 Ιουλίου 1976. Σε μια προσπάθεια να ληστέψει τους επιβάτες, είχε καταφέρει να ναρκώσει ένα ολόκληρο γαλλικό τουριστικό λεωφορείο.
Κατηγορήθηκε παράλληλα, για δύο δολοφονίες, οι οποίες αργότερα ανατράπηκαν, ωστόσο κρίθηκε ένοχος για τη ληστεία και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης στη φυλακή Tihar στο Νέο Δελχί.
Η Marie-Andrée Leclerc από την άλλη, αρχικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη σε φυλακή στην Ινδία για συνενοχή. Λίγα χρόνια αργότερα, όπως δείχνει η σειρά, διαγνώστηκε με καρκίνο και μπόρεσε να επιστρέψει στον Καναδά. Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ιδέα για τις δολοφονίες του Sobhraj, παρόλο που είχε ζήσει μαζί του το 1975 και το 1976, αλλά και ταξιδέψει χρησιμοποιώντας τα διαβατήρια των θυμάτων. Πέθανε τον Απρίλιο του 1984 σε ηλικία 38 ετών, από καρκίνο στις ωοθήκες.
Inventing Anna: Η αληθινή ιστορία της εκατομμυριούχου Anna Sorokin που συγκλόνισε την Νέα Υόρκη και έγινε σειρά στο Netflix
Παραδόξως, ο Sobhraj τα πήγε εξαιρετικά στο Νέο Δελχί. Όπως μεταδίδει το CNN, διέμενε σε σουίτα (!) κελιών, απολάμβανε ειδικά προνόμια, ενώ οι φύλακες τον σέβονταν. Στις 17 Μαρτίου 1986, μπόρεσε να εκμεταλλευθεί όλα τα παραπάνω. Με την πρόφαση ότι είχε γενέθλια, νάρκωσε τους φρουρούς κερνώντας τους φρουτένια ζαχαρωτά και δραπέτευσε μαζί με 6 συγκρατούμενούς του.
Εκείνη την περίοδο ήταν καταζητούμενος για φόνο στην Ταϊλάνδη, το Νεπάλ και τη Σιγκαπούρη, στην Ελλάδα για απόδραση από τη φυλακή. Εν τέλει, συνελήφθη ξανά ένα μήνα αργότερα (6 Απριλίου) πίνοντας μπύρα στο μπαρ ενός πολυτελούς θερέτρου. Μπήκε για μία ακόμη φορά σε φυλακή στην Ινδία για μια περίοδο κατά την οποία, το CNN ισχυρίζεται ότι θα παραγράφονταν οι φόνοι που φερόταν ότι είχε διαπράξει στην Ταϋλάνδη.
Βγήκε από τη φυλακή το 1997 αφού εξέτισε την ποινή του (21 χρόνια φυλάκισης), μετακόμισε στη Γαλλία και έζησε ως ελεύθερος άνθρωπος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, πούλησε τα δικαιώματα της ταινίας και του βιβλίου για τη ζωή του έναντι 15 εκατ. δολαρίων. Η ταινία δε γυρίστηκε ποτέ. Περιέργως, στο μεταξύ, επέστρεψε στο Νεπάλ το 2003 – στη μόνη χώρα όπου ήταν ακόμα καταζητούμενος. Συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου 2003, για τη δολοφονία της Αμερικανίδας τουρίστριας Connie Jo Bronzich το 1975, την οποία βλέπουμε στο The Serpent.
Ο Herman Knippenberg, ο οποίος τότε πια ήταν συνταξιούχος και ζούσε στη Νέα Ζηλανδία, κατόπιν αιτήματος του FBI, “ξεθάψε” ενοχοποιητικά στοιχεία που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εκ νέου καταδίκη του Sobhraj.
Έτσι, τον Αύγουστο του 2004, ο Sobhraj καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη παρότι σύμφωνα με τους δικηγόρους του, η σύλληψη και η μετέπειτα δίκη παραβιάζε τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Δε μιλούσε τη γλώσσα και δε μπορούσε να καλέσει τους δικούς του μάρτυρες στο δικαστήριο, αλλά παρέμεινε στη φυλακή, χάνοντας αρκετές προσφυγές. Το 2008, όταν ήταν 64 ετών, ο Sobhraj παντρεύτηκε την 20χρονη κόρη του δικηγόρου του, Nihita Biswas, η οποία διετέλεσε μεταφράστριά του.
John Nash Η τραγική ιστορία και ο θάνατος ενός υπέροχου μυαλού: Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία Ένας υπέροχος άνθρωπος
Η υπόθεση άνοιξε ξανά το 2013 επειδή, κατά το CNN, οι εισαγγελείς ανησυχούσαν ότι ο διαβόητος δολοφόνος θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη για πρόωρη αποφυλάκιση λόγω γήρατος. Συνεπώς, το 2014, καταδικάστηκε και για τη δολοφονία του Καναδά τουρίστα Laurent Carriere, ο οποίος συνταξίδευε με την Connie Jo Bronzich το 1975.
Πού βρίσκεται σήμερα ο Sobrhaj και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές
Σήμερα, ο Sobhraj είναι 76 ετών και παραμένει στη φυλακή. Δεν επέστρεψε ποτέ στην Ταϊλάνδη και δεν καταδικάστηκε ποτέ εκεί για τα φρικιαστικά εγκλήματα που βλέπουμε στο The Serpent.
Η έκταση και το εύρος των εγκλημάτων του Sobhraj ανά την υφήλιο είναι άγνωστα, αλλά σύμφωνα με τους βιογράφους του, παραδέχτηκε ότι διέπραξε τουλάχιστον 12 δολοφονίες μεταξύ του χρονικού διαστήματος 1972 και 1976. Σε συνεντεύξεις τύπου, έχει υπαινιχθεί την ύπαρξη περισσότερων ατόμων, ακριβώς όπως κάνει στην πρώτη σκηνή της σειράς, όμως επίσης έχει ανακαλέσει (σχεδόν όλες) τις ομολογίες του.
Αναφορικά με τους υπόλοιπους χαρακτήρες του “ολέθριου ιστού”, σχεδόν κυριολεκτικά άνοιξε η γη και κατάπιε το δεξί χέρι του Sobhraj, τον Ajay Chowdhury δηλαδή. “Το Ερπετό” δείχνει τον Sobhraj (ο οποίος επανειλημμένα έχει αρνηθεί ότι τον δολοφόνησε) να τον εγκαταλείπει στην άκρη του δρόμου πριν φύγει στη Γαλλία το 1976, αλλά η σειρά δεν καθιστά σαφές πότε ακριβώς εξαφανίστηκε. Επιπρόσθετα, μία μη επιβεβαιωμένη μαρτυρία τοποθετεί τον Chowdhury στη Γερμανία στα τέλη του 1976 με τον φάκελό του στην Interpol να παραμένει ανοιχτός…
Η Nadine Gires, η ηρωική γειτόνισσα που λειτούργησε σχεδόν σαν επίσημη συνεργάτιδα του Knippenberg στην παγίδευση του Sobhraj, σήμερα είναι 67 ετών. Είχε όντως δανείσει χρήματα στον Dominique (τον οποίο ο Sobhraj κρατούσε ναρκωμένο στο διαμέρισμα) για να φύγει στην Ταϊλάνδη, όπως επίσης συνέβη και το περιστατικό με τον Sobhraj να τις κάνει ερωτήσεις για τι απέγινε ο Γάλλος. “Ήταν φοβερό.
The Devil on Trial: Η αληθινή ιστορία πίσω από την τρίτη ταινία Conjuring Η πρώτη δίκη που ο δολοφόνος ισχυρίστηκε Δαιμονική κατοχή
Περίμενα σε ένα λόμπι ξενοδοχείου όταν ήρθαν πίσω μου και είπαν, “Έκπληξη!” Με έπιασε ταχυπαλμία. Η καρδιά μου πήδηξε. Μου πρότειναν να με γυρίσουν στο σπίτι και έπρεπε να μπω σε έναν πολύ μικρό ασανσέρ μαζί τους”, δήλωσε η 67χρονη στην εφημερίδα Mirror τον Ιανουάριο του 2021. Τώρα διευθύνει το Bamboo Resort στο Khanom της Ταϊλάνδης.
Ο Dominique Renelleau ζει στην πατρίδα του, τη δυτική Γαλλία. Είναι παντρεμένος με παιδιά και εργάζεται σε μία λέσχη μπιλιάρδου, σύμφωνα με τη Sun. Δεν του αρέσει να μιλάει για εκείνους τους τρομακτικούς τρεις μήνες που πέρασε στο διπλανό διαμέρισμα των “Alain” και “Monique”.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το esquire.com.gr ο Herman Knippenberg διατηρεί το αρχείο του για την εν λόγω υπόθεση, η οποία εκτός του Νεπάλ, δεν έχει κλείσει επισήμως για καμία από τις χώρες στις οποίες διέπραξε φόνους ο Sobhraj. “Δεν έχει τελειώσει για μένα έως ότου εκείνος ή εγώ βρεθούμε σε έναν καλύτερο κόσμο”, δήλωσε ο Knippenberg στο CNN τον περασμένο Μάρτιο. “Δε θεωρώ τίποτα δεδομένο.”
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες