Πως θα καθαρίσω τον καναπέ; Σας έχουμε τα καλύτερα κόλπα
Το πώς θα καθαρίσετε τον καναπέ μόνοι σας σας έχει να κάνει αφενός με το πόσο λερωμένος είναι (π.χ. από τι έχει λερωθεί, είναι λερωμένος τοπικά ή σε όλη την επιφάνειά του), και αφετέρου με το ύφασμά του (διαφορετικά υφάσματα μπορεί να χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση).
Επιπλέον, αν ο καναπές είναι παλιός, πιθανώς να έχουν αναπτυχθεί σε αυτόν μικρόβια ή να είναι γεμάτος ακάρεα, αποτελώντας έτσι κίνδυνο ακόμα και για τα μέλη της οικογένειας.
Πως θα καθαρίσω τον καναπέ στο σπίτ;
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να διατηρείτε πάντα τον καναπέ σας σε καλή κατάσταση είναι να τον καθαρίζετε άμεσα τη στιγμή που θα λερωθεί και να μην αφήνετε τους λεκέδες να «ποτίζουν». Τα σωστά βήματα που θα πρέπει να ακολουθείτε είναι τα εξής:
1. Ηλεκτρική σκούπα
Πριν από οτιδήποτε άλλο «περάστε» τον καναπέ καλά με την ηλεκτρική σκούπα. Οι περισσότερες καινούργιες ηλεκτρικές σκούπες έχουν ειδικά εξαρτήματα που τοποθετούνται στην άκρη τους για να «χώνονται» και να καθαρίζουν σε βάθος ακόμα και τα πιο δύσκολα σημεία του καναπέ. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε με την ηλεκτρική τόσο τα μπράτσα, όσο και την πλάτη του καναπέ.
Πανί για τις ξύλινες επιφάνειες
Αν ο καναπές σας έχει πολλές ξύλινες επιφάνειες, «περάστε» τις με ένα πανί για να φύγει η σκόνη.
Προσοχή στο ύφασμα
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό για τον καναπέ ελέγξτε τυχόν οδηγίες που μπορεί να έχετε από κάποια μπροσούρα που σας δόθηκε κατά την αγορά του καναπέ. Αν δεν έχετε τέτοιες οδηγίες δείτε αν στο εσωτερικό των μαξιλαριών υπάρχει ταμπελάκι με οδηγίες πλυσίματος (π.χ. αν το ύφασμα αφαιρείται από τα μαξιλάρια και πλένεται, σε πόσους βαθμούς κ.λ.π.). Διαφορετικά επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του καναπέ και ρωτήστε πώς μπορεί να καθαριστεί, επιβεβαιώνοντας ότι αναφέρεστε στο σωστό ύφασμα της ταπετσαρίας.
Προσδιορίστε το ύφασμα
Οι καναπέδες βγαίνουν σε πολλά σχήματα, χρώματα και υλικά. Συνήθως συνοδεύονται από αφαιρούμενα και πλενόμενα μαξιλάρια. Εάν είστε αρκετά τυχεροί και έχετε έναν καναπέ από μείγμα λινό – βαμβάκι, μπορείτε εύκολα να τον καθαρίσετε με φυσικά συστατικά. Πριν όμως ξεκινήσετε μάθετε το υλικό κατασκευής του. Οι περισσότεροι έχουν ετικέτες που προσδιορίζουν ως:
W: Επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε νερό για τον καθαρισμό του
S: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο συγκεκριμένο καθαριστικό για το ύφασμα.
SW: Το νερό αλλά και το καθαριστικό είναι ασφαλή για χρήση.
X: Μόνο στεγνό καθάρισμα.
Καθάρισμα καναπέ: Πώς να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές
Το ύφασμα που έχουν τα έπιπλα μπορεί να εγκλωβίσει δυσάρεστες μυρωδιές. Αφού, λοιπόν, τα καθαρίσετε με την ειδική ρύθμιση και το στόμιο της σκούπας, εφαρμόστε το εξής: σε ένα απλικατέρ ρίξτε μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, 2-3 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο της επιλογής σας (κλασικό «χειμωνιάτικο» άρωμα είναι η λεβάντα), έπειτα γεμίστε το με νερό και κουνήστε το για ν’ ανακατευτεί. Ψεκάστε πρώτα σε μια άκρη του επίπλου για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα το χαλάσει και μετά συνεχίστε στην υπόλοιπη επιφάνειά του.
Προετοιμάστε τον καναπέ σας
Προετοιμάστε τον καναπέ σας χρησιμοποιώντας μια καθαρή και στεγνή λευκή πετσέτα χεριών ή ένα κομμάτι ύφασμα που χρησιμοποιείτε για να καθαρίζετε τα έπιπλα. Απομακρύνετε κάθε ψίχουλο ή τυχόν κομμάτια που μπορεί να κρύβονται στις γωνίες και τις σχισμές του καναπέ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και μια βούρτσα. Αποφύγετε τις χρωματιστές πετσέτες ή τα σφουγγάρια καθώς οι χρωστικές ουσίες μπορεί να αλλάξουν το χρώμα του καναπέ.
Βαθύς καθαρισμός
Ψεκάστε ολόκληρο τον καναπέ με σόδα μαγειρικής. Το συστατικό αυτό απομακρύνει τις μυρωδιές και διαλύει του λεκέδες στο ύφασμα. Αφήστε τη σόδα μαγειρικής στον καναπέ για τουλάχιστον 20 λεπτά έως και μια ώρα πριν βάλετε την ηλεκτρική σκούπα σε λειτουργία.
4. Προϊόν καθαρισμού
Αγοράστε, στη συνέχεια, το σωστό προϊόν καθαρισμού, ανάλογα με τις πληροφορίες που θα δώσει ο καθαριστής του καναπέ. Αν δεν θέλετε να βάλετε στον καναπέ κάποιο χημικό προϊόν, δοκιμάστε να τον καθαρίσετε με ένα πανί από δέρμα σαμουά, το οποίο θα έχετε «ποτίσει» με νερό και λίγο ξύδι ή με νερό και λίγη αμμωνία. Ο συνδυασμός αυτό συνιστάται για βελούδινα υφάσματα ή για συνθετικά με μικροΐνες. Τρίψτε τους λεκέδες κόντρα στο ύφασμα και αφού τους απομακρύνετε αφήστε το ύφασμα λίγη ώρα για να στεγνώσει.
Χρήσιμες συμβουλές για να καθαρίσετε το καναπέ :
Άμεση αντιμετώπιση λεκέ: Τη στιγμή που θα λεκιάσει ο καναπές προσπαθήστε να μαζέψετε αμέσως τα υγρά με ένα απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια με ένα πανί, πριν διεισδύσουν στο ύφασμα. Στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Ταπετσαρία αλκαντάρα: Αν η ταπετσαρία του καναπέ σας είναι από αλκαντάρα και σας λεκιάσει με μελάνι δοκιμάστε να ταμπονάρετε τον λεκέ με υπερχλωροαιθυλένιο, το οποίο θα βρείτε σε χρωματοπωλείο. Αν στο αλκαντάρα πέσει μπύρα ή κρασί ταμπονάρετε με χλιαρό νερό, στο οποίο θα προσθέστε λίγο οινόπνευμα. Αν πέσει σοκολάτα, ταμπονέρετε με χλιαρό νερό στο οποίο θα προσθέσετε λίγη αμμωνία. Αν πέσουν μπογιές (π.χ. τέμπερα ή λαδομπογιές) καθαρίστε με νερό και λίγο σαπούνι.
Καναπές και κατοικίδια: Αν ο γάτος ή ο σκύλος σας συνηθίζουν να ξύνουν ή να δαγκώνουν τον καναπέ, τρίψτε στο «αγαπημένο» τους σημείο λίγο πιπέρι, καθώς η μυρωδιά του θα τους φανεί ανυπόφορη και δεν θα ξαναπλησιάσουν.
Καναπές δερμάτινος
Το καθάρισμα των δερμάτινων επίπλων, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι όμως και τόσο δύσκολη αν γνωρίζετε τα απαραίτητα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να συντηρήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τα αγαπημένα σας έπιπλα από τη φθορά του χρόνου. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε μερικά έξυπνα και άκρως οικολογικά κόλπα καθαρισμού.
– Συχνά πυκνά περνάτε τα δερμάτινα έπιπλα με την ηλεκτρική σκούπα για να φεύγει η σκόνη.
– Για να λάμψει το δέρμα, υγραίνετε με λίγο νέφτι ένα πανάκι και το περνάτε πάνω από τον καναπέ / πολυθρόνα
– Αν το δέρμα έχει ανοίξει σε μερικά σημεία, τα περνάτε με πανάκι και λίγο νέφτι, αφήνετε να στεγνώσει και αλείφετε (λεπτό στρώμα) με γλυκερίνη. Αφού στεγνώσει, το τρίβετε για να γυαλίσει με μαλακό ύφασμα.
– Εν υπάρχουν εκδορές / γρατζουνιές στο δέρμα, το γαλάκτωμα που καθαρίζετε το πρόσωπο είναι ότι πρέπει. Βάζετε σε πανί και το περνάτε πάνω από τις εκδορές και όταν στεγνώσει με μαλακό πανί τρίβετε. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε συχνά για να έχει αποτέλεσμα.
– Αν πέσει μελάνι ή αν το στιλό διαρκείας ή κι ο μαρκαδόρος λεκιάσει τον καναπέ, ταμπονάρετε πάνω από τον λεκέ με πανί που έχετε βρέξει με αιθέρα
– Οι λεκέδες από νερό πάνω στο δέρμα, φεύγουν με τερεβενθίνη / νέφτι
– Τους λιπαρούς λεκέδες, τους ψεκάζουμε με ταλκ, (ισχύει για ανοιχτόχρωμα δέρματα) αφήνουμε να τους απορροφήσει, τρίβουμε με μαλακή βούρτσα, αλείφουμε με γλυκερίνη και τέλος, τρίβουμε με μαλακό πανί για να γυαλίσει.
– Για μικρούς και ασήμαντους λεκέδες, το τρίψιμο με μπατονέτα αρκεί.
– Αν οι καναπέδες έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ και έχουν στενάξει, φάτε μία μπανάνα που κάνει και καλό και με το εσωτερικό της φλούδας τρίβετε το δέρμα ( του καναπέ ) . Αφήνετε να στεγνώσει και με μαλακό πανί τρίβετε για να πάρει λάμψη.
ΠΗΓΗ: Meacolpa.blogspot.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις