Τη ρουφιανιά πολλοί εμίσησαν

Άραγε την ιδιότητα του ρουφιάνου, την έχουν έμφυτη κάποιοι ή είναι κάτι που καλλιεργούν χρόνο με το χρόνο; Το να φυτρώνεις εκεί που δε σε σπέρνουν δηλαδή και να φέρνεις τα πάνω κάτω, προσδίδει ικανοποίηση σε κάποιους; Κι αν ναι, τι είδους ικανοποίηση;

Υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Είναι οι λεγόμενοι «άνθρωποι – μπλέντερ». Θα τους δεις να περιφέρονται από παρέα σε παρέα και να προσπαθούν να τα έχουν καλά με όλους. Θα τους ξεχωρίσεις από το βλέμμα· αυτό το «παρατηρώ τα πάντα για να έχω κάτι να σχολιάσω». Η ανασφάλεια φωνάζει πάνω τους από χιλιόμετρα και ποτέ, μα ποτέ, δεν έχουν σταθερούς φίλους στη ζωή τους για χρόνια. Κάνουν φιλίες με ημερομηνία λήξης που συνήθως θέτουν οι ίδιοι με τις πράξεις τους.

Aποπνέουν έναν αέρα εμπιστοσύνης και παράλληλα αβεβαιότητας. Μέσα σου ξέρεις πως δεν πρέπει να ανοιχτείς και πολύ μαζί τους γιατί θα μπλέξεις -ή μάλλον θα σε μπλέξουν- αλλά κατά ένα μαγικό τρόπο, μπορούν να σε πείσουν εύκολα να τους πεις αυτά που θέλουν. Θα πιαστούν από μία σου κουβέντα και να την φέρουν στα μέτρα τους κατά το δοκούν για να την εκμεταλλευτούν στην πορεία καταλλήλως.

Αμ το άλλο; Να καλύπτεις τον ρουφιάνο λες και πρέπει να του χρωστάς χάρη που «σου άνοιξε τα μάτια» για κάποιο άλλο πρόσωπο; Να μη θες να τον εκθέσεις, κι ας εκτίθεται από μόνος του. Έτσι του δίνεις δύναμη.
Το σωστό θα ήταν να τα βάλεις όλα κάτω και να δεις αν όντως όσα έμαθες απ´τον γλυκό σου καλοθελητή είναι αλήθεια. Στην ανάγκη, κι αν δε βγάζεις άκρη, φέρε και τις δύο πλευρές αντιμέτωπες μεταξύ τους. Εκεί, πέρα από τα λόγια που θα μετρήσεις, θα κόψεις κι αντιδράσεις. Κι αν όντως όσα σου είπε ήταν ψέματα και σ’ έβαλε να παρεξηγηθείς με κάποιον άλλον, ξεμπρόστιασέ τον μπας και βάλει μυαλό!

Όχι πως θα το κόψει, γιατί ως γνωστόν το χούι δεν κόβεται· κι η ρουφιανιά είναι χούι. Απλά τουλάχιστον εσύ θα ξέρεις πως έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και ούτε θα ακούσεις ρουφιανιές για εσένα ξανά, ούτε θα τις πιστέψεις αν σου πουν για κάποιον άλλον.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ρουφιάνων. Είναι οι «μπλέντερ» που αναφέραμε, όπου έχουν την ιδιότητα να ανακατεύουν πρόσωπα και καταστάσεις με ψέματα και συκοφαντίες, επειδή θέλουν να σπείρουν την διχόνοια, και είναι και εκείνοι που λειτουργούν με βάση την αλήθεια. Σου λένε δηλαδή κάτι που άκουσαν από κάποιον άλλον για εσένα. Κατά βάθος έχουν καλό σκοπό, αλλά ας μην μπερδευόμαστε. Κι αυτό ρουφιανιά είναι!

Κι όσο κι αν κατά βάθος ξέρουμε πως δεν πρέπει να πιστεύουμε κανενός τα λόγια πριν ακόμα μάθουμε τι ισχύει και τι όχι, έχουμε την τάση να επηρεαζόμαστε. Να γινόμαστε περισσότερο καχύποπτοι με τους άλλους και να καλύπτουμε το ρουφιάνο. Γιατί τη ρουφιανιά πολλοί εμίσησαν, το ρουφιάνο ουδείς!

Επιμέλεια Κειμένου Μάνθας Τσάμη: Σοφία Καλπαζίδου

πηγη pillowfights

Close