«Το παιδί μου με χτυπάει όταν δεν του κάνω τα χατήρια. Πώς να τον αντιμετωπίσω;

«Το παιδί μου με χτυπάει όταν δεν του κάνω τα χατήρια. Πώς να τον αντιμετωπίσω;

Ερώτηση:

Ο γιος μου είναι 18 μηνών και όταν δεν του δίνω αυτό που θέλει με χτυπά στο πρόσωπο, κοκκινίζει ή χτυπάει το κεφάλι της στο πάτωμα. Είναι φυσιολογικό για την ηλικία του και τι μπορώ να κάνω;

Δείτε ακόμα: Έχω απελπιστεί! «Το παιδί μου κάθε φορά που πάμε στο γιατρό κλαίει και χτυπιέται»

να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να έχετε κοινή γραμμή πλεύσης με τον πατέρας του για να μη δημιουργείται σύγχυση στο παιδί.

Απάντηση:

Συνήθως τέτοιες συμπεριφορές ειδικά σε αυτές τις ηλικίες είναι στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Πολλά νήπια γίνονται επιθετικά όταν αισθάνονται ψυχολογική ένταση, αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοήσετε τη συμπεριφορά του. Μπορείτε με ηρεμία να του πείτε «δεν χτυπάμε τη μαμά» . Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να υψώσετε τον τόνο της φωνής σας γιατί έτσι θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Να θυμάστε πως χτυπάει όχι επειδή είναι θυμωμένος ή επειδή κάνατε κάτι κακό εσείς, αλλά διότι αισθάνεται ένα καταιγισμό συναισθημάτων και μια ψυχική ανησυχία. Παραμείνετε ήρεμη.

Δείτε ακόμα: Aν είχα την ευκαιρία να μεγαλώσω το παιδί μου από την αρχή

Αυτό θα δώσει την ευκαιρία και στον γιο σας να επανακτήσει τον έλεγχό του. Επίσης μπορείτε να βάλετε τα χέρια σας γύρω του και να τον κρατήσετε για μερικά δευτερόλεπτα για να μην μπορεί να χτυπήσει κανέναν. Άλλες φορές μπορεί επίσης να βοηθήσει το να του αποσπάσετε την προσοχή όταν δείτε ότι πάει να χάσει τον έλεγχο. Καθώς ο γιος σας θα μεγαλώνει, θα αισθάνεται ότι έχει περισσότερο τον έλεγχο και θα ηρεμεί.

Δείτε ακόμα: «Παιδί μου δεν σε αντέχω άλλο!» Λόγια που πονάνε και μας πονούν

Επίσης η πειθαρχία από πλευράς σας θα αλλάζει όσο μεγαλώνει και ωριμάζει και θα κατανοείτε και εσείς τη συμπεριφορά του. Τέλος να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να έχετε κοινή γραμμή πλεύσης με τον πατέρας του για να μη δημιουργείται σύγχυση στο παιδί.

Πηγή: all4mama
Close