Έκτακτη ανακοίνωση ΕΟΔΥ : Σε έξαρση τα μολυσμένα κουνούπια στην Ελλάδα – Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως

Σε εκτακτή του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για μεγάλη έξαρση απο μολυσμένα κουνούπια στην χώρα μας .Ποιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί , πως μπορούμε να προστατευθούμε, που βρέθηκαν το κρούσματα.   

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, την θερινή περίοδο του 2022 – και συγκεκριμένα έως τις 31/08/2022 – έχουν διαγνωσθεί συνολικά 146 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό Δυτικού του Νείλου στη χώρα, εκ των οποίων:

τα 134 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

εννέα (9) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και

τρία (3) περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.

Δείτε επίσης : Σε έξαρση νέος ιός που απειλεί τα παιδιά : Τα ύπouλα συμπτώματα  Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Έκτακτη ανακοίνωση ΕΟΔΥ : Σε έξαρση τα μολυσμένα κουνούπια στην Ελλάδα – Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα του ιού, με καταγραφή αυξημένου αριθμού περιστατικών στις ανωτέρω περιοχές. Καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της εποχικής έξαρσης του ιού, κατά το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλα περιστατικά στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΟΔΥ: Έτσι θα προφυλαχθείτε από τα κουνούπια

Ως εκ τούτου, συστήνεται η σχολαστική τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, στις ευρύτερες περιοχές όπου καταγράφονται περιστατικά κατά την τρέχουσα περίοδο, αλλά και σε όλη την επικράτεια (δεδομένης της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού):

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.

Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Δείτε επίσης : Το αποτελεσματικό κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε τα κουνούπια

Έκτακτη ανακοίνωση ΕΟΔΥ : Σε έξαρση τα μολυσμένα κουνούπια στην Ελλάδα – Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως

Όπως σε κάθε περίοδο μετάδοσης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και ενημερώνει τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, σε τοπικό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα, μπορείτε να ενημερώνεστε από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ (κάθε Τρίτη) σύμφωνα με το newsme.gr , στην οποία περιγράφονται, επίσης, αναλυτικά οι δράσεις που διενεργούνται από τις εθνικές αρχές δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου.

Έκτακτη ανακοίνωση ΕΟΔΥ : Σε έξαρση τα μολυσμένα κουνούπια στην Ελλάδα – Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως

Γιατί τσιμπάνε τους ανθρώπους τα κουνούπια

Τα κουνούπια έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τις μυρωδιές μέσω πολλών διαφορετικών οδών.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τα κουνούπια κωδικοποιούν τις οσμές που συναντούν, σε σύγκριση με άλλα ζώα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, Μεγκ Γιάνγκερ.

Δείτε επίσης: Το εκπληκτικό κόλπο με τον ανεμιστήρα, για να εξοντώνετε τα κουνούπια – Δείτε τι κάνει!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, στη Νέα Υόρκη, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι τα κουνούπια εξακολουθούσαν να εντοπίζουν τους ανθρώπους ακόμη και αφού είχαν αφαιρέσει από το γονιδίωμά τους μια ολόκληρη οικογένεια πρωτεϊνών που αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες οσμές.

Η ομάδα εξέτασε στη συνέχεια τους υποδοχείς οσμών στις κεραίες των κουνουπιών, οι οποίοι δεσμεύονται με χημικές ουσίες που επιπλέουν στο περιβάλλον και δίνουν σήμα στον εγκέφαλο μέσω των νευρώνων.

«Υποθέσαμε ότι τα κουνούπια θα ακολουθούσαν το κεντρικό δόγμα της όσφρησης που λέει ότι μόνο ένας τύπος υποδοχέα εκφράζεται σε κάθε νευρώνα», δήλωσε η ερευνήτρια. «Αντίθετα, διαπιστώσαμε ότι διαφορετικοί υποδοχείς μπορούν να ανταποκριθούν σε διαφορετικές οσμές στον ίδιο νευρώνα».

Δείτε επίσης : Κι όμως τα κουνούπια «αγαπούν» συγκεκριμένα χρώματα – Γιατί προτιμούν όσους φορούν μαύρα, μπλε και κόκκινα ρούχα;

Έκτακτη ανακοίνωση ΕΟΔΥ : Σε έξαρση τα μολυσμένα κουνούπια στην Ελλάδα – Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως

Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια ενός ή περισσότερων υποδοχέων δεν επηρεάζει την ικανότητα των κουνουπιών να αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες οσμές. Αυτό το εφεδρικό σύστημα θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί ως μηχανισμός επιβίωσης, εκτιμούν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Close