Σε έξαρση νέος ιός που απειλεί τα παιδιά : Τα ύπouλα συμπτώματα – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει  Ο νέος ιός «γρίπη της ντομάτας» για τον οποίο δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία παρά μόνο ορισμένα συμπτώματα. Οι επιστήμονες καθιστούν την προσοχή καθώς τα μικρά παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο νέος ιός «γρίπη της ντομάτας» για τον οποίο δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία παρά μόνο ορισμένα συμπτώματα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τον νέο ιό που έχει ονομαστεί «γρίπη της ντομάτας» και έχει προσβάλλει δεκάδες παιδιά, ενώ εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα στην Ινδία.

Δείτε επίσης : Ιος κοξάκι: Oλα οσα πρέπει να γνωρίζετε!

Σε έξαρση νέος ιός που απειλεί τα παιδιά : Τα ύπouλα συμπτώματα – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Ακόμη, οι ειδικοί εξετάζουν, αν πρόκειται για μία επίπτωση μόλυνσης από τσίμπημα κουνουπιού, αλλά δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα μίας νέας παθογένειας. Μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί από τον ιό 82 παιδιά κάτω των 5 ετών από τον Μάιο, ενώ άλλες 26 περιπτώσεις παιδιών έως 10 ετών κρίνονται ως ύποπτες.

Η «γρίπη της ντομάτας» ονομάζεται έτσι λόγω των εξανθημάτων που προκαλεί στο σώμα και τα οποία μεγαλώνουν και μπορούν να φτάσουν στο μέγεθος που έχει το ντοματίνι. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξανθημάτων σε όλο το σώμα, με τη μορφή στρογγυλών και κόκκινων φυσαλίδων, έντονα επώδυνες και μεταδοτικές. Εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, τα πόδια και το στόμα. Επίσης, αρκετοί ασθενείς υποφέρουν από κόπωση, ναυτία και διάρροιες.

Δείτε επίσης : ΕΟΔΥ: Πρώιμη η έναρξη του κύματος γρίπης Αυξημένη διασπορά τις τελευταίες εβδομάδες

Σε έξαρση νέος ιός που απειλεί τα παιδιά : Τα ύπouλα συμπτώματα – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, ο ιός είναι αρκετά μεταδοτικός και εκφράζουν φόβους, ότι μπορεί να γίνει διασπορά σε ενήλικες, εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο η παρούσα έξαρση και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο που ο κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

«Γρίπη της ντομάτας»: Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Σε έκθεσή τους στο ιατρικό περιοδικό Lancet, οι γιατροί αναφέρουν: «Τα παιδιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στην γρίπη της ντομάτας, καθώς αυτές οι ιώσεις είναι συχνές σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και μεταδίδεται από την πολύ στενή επαφή. Επίσης, τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε αυτή τη λοίμωξη, καθώς φορούν πάνες, ακουμπούν βρόμικες επιφάνειες, ενώ βάζουν διάφορα πράγματα στο στόμα τους. Εάν αυτή η έξαρση δεν ελεγχθεί, τότε η μετάδοση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και σε ενήλικες».

Δείτε επίσης : Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 10 σπάνια ή περίεργα συμπτώματα

Σε έξαρση νέος ιός που απειλεί τα παιδιά : Τα ύπouλα συμπτώματα – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξέταση ή θεραπεία για τη «γρίπη της ντομάτας» και οι γιατροί συστήνουν απομόνωση του ασθενή για τουλάχιστον πέντε με επτά ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ξεκούραση, πολλά υγρά και παρακεταμόλη σύμφωνα με το enimerotiko.gr . Παράλληλα, για την έντονη ενόχληση από τη φαγούρα συστήνουν ταμπονάρισμα με ζεστό νερό σε σφουγγάρι.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Close