Ο θησαυρός του γιατρού και οι κληρονομιές των 6 δισ. που παραμένουν στα αζήτητα!

Η περίπτωση του γιατρού και επιχειρηματία Ιωάννη Παντελιδάκη στα Τρίκαλα, που μετά τον θάνατό του βρέθηκε στο γραφείο του ένας «θησαυρός» 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ αναζητείται τώρα μία τεράστια «κρυφή» περιουσία, δεν είναι η μόνη στην Ελλάδα. Περίπου 6 δισ. ευρώ…

δεκάδες μέγαρα και κάθε είδους ακίνητα, έργα τέχνης και κοσμήματα βρίσκονται στα αζήτητα σε όλη τη χώρα, επειδή οι νόμιμοι κάτοχοί τους ή οι κληρονόμοι τους παραμένουν άγνωστοι. Σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται όσοι έχουν αποποιηθεί διάφορες διαθήκες λόγω αδυναμίας πληρωμής των φόρων, με αποτέλεσμα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να έχουν περιέλθει στο κράτος. Αν προστεθούν και αυτές οι περιπτώσεις, τότε το ποσόν φτάνει σε αστρονομικά νούμερα, μη υπολογίσιμα!

Μόνο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκονται «εγκλωβισμένα» περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, μέχρις ότου εντοπιστούν από τους δικηγόρους εκείνοι που τα δικαιούνται. Λέγεται ότι στις αποθήκες του Ταμείου βρίσκονται 40.000 κούτες που περιέχουν χρυσό, χρήματα, ομόλογα και σπάνια αντικείμενα αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το 1878 μέχρι σήμερα, μόνο μία φορά, το 1984, το Ταμείο προέβη στην κήρυξη ως αζήτητων των αυτούσιων παρακαταθηκών της περιόδου 1878 έως 1920, με αποτέλεσμα όλες οι ανεξόφλητες αυτούσιες παρακαταθήκες από το 1920 μέχρι σήμερα να μην έχουν κηρυχθεί αζήτητες και να μην έχουν ρευστοποιηθεί, αλλά να παραμένουν στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ταμείου και στα Περιφερειακά Καταστήματα και στα Γραφεία Παρακαταθηκών.

Από το 1920 έως το 1991, οι μεγαλύτερες κατηγορίες αυτούσιων παρακαταθηκών περιλαμβάνουν 5.423 παρακαταθήκες σε τιμαλφή, 4.444 σε ανοιχτούς φακέλους (που περιλαμβάνουν κυρίως συνάλλαγμα και βιβλιάρια ταμιευτηρίου) και 8.697 ομολογιακά δάνεια. Από το 1991 έως και τις 29 Ιανουαρίου 2014, εντοπίστηκαν 6.292 αυτούσιες παρακαταθήκες, από τις οποίες 2.712 σε τιμαλφή και 3.133 σε ανοιχτούς φακέλους. Επίσης, υπάρχουν 9.975 παρακαταθήκες που προέρχονται από τα κατά τόπους καταστήματα του Ταμείου, ενώ βρέθηκαν και κλειδιά, μετοχές, λαχειοφόρα δάνεια και ομόλογα.

Δείτε περισσότερα στο apithano.gr

Close